-
Który ocet stosować dla zdrowia, a który jako codzienny dodatek w kuchni?
Ocet był znany już w starożytności. Służył wówczas jako konserwant, przyprawa oraz środek wspierający zdrowie. Współcześnie najpopularniejsze...26 marca 2025, 10:12 -
Mrożone owoce. Czy tracą witaminy? Jak najlepiej je wykorzystać?
Mrożenie owoców to doskonały sposób na ich przechowywanie. Często jednak po rozmrożeniu ich konsystencja, smak i właściwości różnią się od tych...25 marca 2025, 15:56 -
Tych 6 nawyków szkodzi twoim stawom
Zdrowe stawy to klucz do aktywnego życia i zachowania sprawności. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy, że nasze codzienne nawyki mogą...25 marca 2025, 06:30 -
Dlaczego gluten i laktoza są często niewskazane w diecie? Czy to oznacza, że są szkodliwe?
Nabiał bez laktozy, pieczywo bez glutenu – coraz więcej osób decyduje się sięgać właśnie po takie produkty. Czy to oznacza, że laktoza i gluten...21 marca 2025, 10:32 -
Jak jedzenie mięsa wpływa na zdrowie?
W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o wpływie spożywania mięsa na zdrowie. Dużo uwagi poświęca się czerwonemu mięsu, które uznawane jest...18 marca 2025, 15:44 -
W ten sposób możesz wspierać zdrowie jelit. Kluczowe są konkretne bakterie i produkty w diecie
Problemy ze zdrowiem jelit mogą objawiać się na różne sposoby – od chronicznego zmęczenia, przez dolegliwości trawienne, aż po schorzenia skórne...18 marca 2025, 11:55 -
Wędzone ryby dostarczają kwasów omega-3. Ale czy są zdrowe?
Wędzone ryby cenione są za swój wyjątkowy smak i długą trwałość. Wędzenie jest jednym ze sposobów ich konserwacji, ale czy jest korzystne dla zdrowia?14 marca 2025, 09:58 -
Czy truskawki sprzedawane w marcu w supermarketach są bezpieczne dla dzieci?
Zdarza się, że są sprzedawane przez cały rok. Coraz popularniejsze stają się wczesną wiosną. Mają atrakcyjny wygląd i, nierzadko, intensywny...13 marca 2025, 14:18 -
Świeże warzywa mogą mieć mniej wartości odżywczych niż mrożonki? Jak to możliwe?
Czy proces mrożenia prowadzi do utraty witamin i minerałów? Czy świeże warzywa są lepszym wyborem niż mrożone? A może jest wręcz odwrotnie?...13 marca 2025, 12:10 -
Jedno jabłko dziennie – prosty sposób na długie życie? Zaskakujące wyniki badań
Czy regularne jedzenie jabłek naprawdę może poprawić zdrowie i wydłużyć życie? Naukowcy potwierdzają: już kilka jabłek tygodniowo obniża ryzyko...13 marca 2025, 10:08 -
Smażenie na tym oleju uwalnia szkodliwe substancje. Jaki olej jest najlepszy do smażenia?
Smażenie to jedna z częstych metod przygotowywania posiłków. Jednak nie wszystkie oleje sprawdzają się w wysokich temperaturach. Niektóre nie...13 marca 2025, 10:06 -
Winny, jabłkowy czy balsamiczny? Sprawdź, który ocet jest najlepszy dla zdrowia
Ocet to nie tylko popularny dodatek kulinarny, ale także produkt o licznych właściwościach prozdrowotnych. Wśród najpopularniejszych rodzajów octu...12 marca 2025, 15:42 -
O tym źródle witaminy D wie niewiele osób
Witamina D to nie tylko "witamina od kości". Choć większość osób kojarzy ją głównie z wapniem i zdrowymi zębami, jej rola w organizmie jest...12 marca 2025, 12:20 -
Musy owocowe – z jakimi owocami zyskują na wartości, a których lepiej unikać?
Musy owocowe są wygodne, łatwe do spożycia i dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Nic dziwnego, że stały się popularną przekąską nie...11 marca 2025, 11:23 -
Czy można jeść jabłka na czczo i przed snem?
O tym, że owoce powinny stanowić istotny czynnik diety wie zapewne każdy. Warto jednak pamiętać, że istotna jest także pora ich spożywania....11 marca 2025, 10:20