-
Te warzywa zmniejszają ryzyko raka jelita grubego
18 czerwca 2025, 12:18Badacze z National Cancer Institute wykazali, że warzywa krzyżowe, takie jak kapusta, kalafior, brukselka, brokuły czy jarmuż, są w stanie zapobiegać m.in. chorobom nowotworowym. Wszystko za sprawą witamin, składników mineralnych i związków bioaktywnych, które – jak zauważyli badacze - wspierają układ odpornościowy i przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym.
-
Czy pieczarki należy obierać ze skórki?
17 czerwca 2025, 12:27Czy pieczarki trzeba obierać nim trafią na patelnię? To pytanie powraca regularnie i, nierzadko, dzieli miłośników gotowania na dwie grupy. Jedni twierdzą, że skórka to siedlisko brudu i bakterii, inni – że to właśnie w niej kryje się cały smak. Jak jest naprawdę? Czy konieczne jest obieranie pieczarek?
-
Szwankuje pamięć i koncentracja? Sprawdź co jeść, żeby wzmocnić sprawność mózgu
15 czerwca 2025, 07:00Dieta ma ogromny wpływ na pracę mózgu. Regularne spożywanie składników wspierających pracę układu nerwowego to skuteczna profilaktyka takich chorób jak demencja czy Alzheimer. Sprawdź, co jeść, by poprawić pamięć, koncentrację i chronić układ nerwowy przed starzeniem się i chorobami neurodegeneracyjnymi.
-
Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce? Sprawdź, co i gdzie układać, by nie tracić wartości odżywczych
13 czerwca 2025, 13:19Nieprawidłowe przechowywanie żywności może prowadzić do jej szybszego psucia, utraty wartości odżywczych i marnowania jedzenia. Dowiedz się, jaka temperatura panuje w różnych strefach lodówki i gdzie najlepiej przechowywać mięso, nabiał czy warzywa.
-
Ósemki. Czy należy je usuwać?
13 czerwca 2025, 10:41Wyrwanie ósemek, czyli zębów mądrości, często postrzegane jest jako nieunikniony etap życia. „Lepiej wyrwać zawczasu” – słyszymy od znajomych, dentystów, a czasem nawet ortodontów. Ale czy rzeczywiście każdy powinien poddać się tej procedurze? Czy ósemki to zawsze zagrożenie, czy może – wbrew powszechnej opinii – bywają zupełnie nieszkodliwe?
-
Gęsina - czy warto ją jeść? Zalety i wady mięsa z gęsi
12 czerwca 2025, 13:40Gęsina coraz częściej wraca na polskie stoły – nie tylko od święta. Czy rzeczywiście jest zdrowa? Jakie są właściwości odżywcze gęsiny, a co może być jej minusem? Poznaj zalety i wady gęsiny i zdecyduj, czy warto ją włączyć do swojej diety.
-
W ten sposób możesz sprowadzić pluskwy do domu. Ostrzeżenie GIS
12 czerwca 2025, 09:32Jeszcze kilka lat temu kojarzyły się głównie z zaniedbanymi hotelami czy opuszczonymi budynkami. Dziś pluskwy stają się coraz częstszym problemem i realnym zagrożeniem dla naszego komfortu i zdrowia. Są mikroskopijne i uciążliwe, a na dodatek potrafią zrujnować życie nawet w najczystszym domu. Po czym poznać, że ma się pluskwy? Skąd się biorą pluskwy? Co przyciąga pluskwy?
-
Olej z pestek winogron - właściwości zdrowotne, zastosowanie i korzyści. Dlaczego warto włączyć go do diety?
12 czerwca 2025, 07:16Olej z pestek winogron to naturalny produkt, który może wspierać zdrowie serca, chronić komórki przed starzeniem oraz doskonale pielęgnować skórę i włosy. Jego wszechstronność w kuchni i kosmetyce czyni go wartościowym elementem codziennej rutyny – pod warunkiem, że sięgamy po wysokiej jakości, nierafinowany produkt.
-
Uwaga na młode ziemniaki. Tych lepiej nie kupować – mogą zaszkodzić
06 czerwca 2025, 14:18Wraz z początkiem sezonu na młode ziemniaki na targowiskach i w marketach pojawiają się apetyczne, drobne bulwy o cienkiej skórce. Dla wielu to jeden z ulubionych smaków wiosny. Jednak nie wszystkie młode ziemniaki są bezpieczne dla zdrowia – niektórych zdecydowanie lepiej unikać.
-
Co pić przed snem, żeby schudnąć? 5 napojów, dzięki którym zrzucisz zbędne kilogramy
05 czerwca 2025, 16:15Odchudzanie to nie tylko dieta i ćwiczenia. Duże znaczenie mają też drobne nawyki, które wpływają na metabolizm. Jednym z nich jest to, co pijemy przed snem. Odpowiednio dobrane napoje mogą nie tylko wspomagać spalanie tłuszczu, ale też poprawiać jakość snu i przyspieszać regenerację organizmu. Co warto pić wieczorem, żeby schudnąć a czego zdecydowanie warto unikać?
-
Jaki jest najlepszy wiek na ciążę? Zaskakujące wyniki badań
04 czerwca 2025, 09:50To pytanie wraca jak bumerang – kiedy najlepiej zajść w ciążę? Jaki jest idealny wiek na zajście w ciążę i czy są ku temu "idealne" lata? Czy późne macierzyństwo naprawdę jest tak ryzykowne, jak się powszechnie uważa? Najnowsze badania naukowe rzucają nowe światło na ten temat, obalając często powtarzane mity i dostarczając zaskakujących danych.
-
Te rzeczy powinny się znaleźć w domowej apteczce. Gdzie zdecydowanie nie należy jej trzymać?
04 czerwca 2025, 06:30Domowa apteczka to nie tylko pudełko z plastrami i tabletkami przeciwbólowymi. To pierwszy punkt ratunkowy w sytuacjach nagłych – od skaleczenia w kuchni, przez nagły atak alergii, po gorączkę o 2 w nocy. Mimo to wiele osób traktuje ją po macoszemu. Leki przeterminowane, brak podstawowego sprzętu, chaotyczne przechowywanie – to częste grzechy naszych domów. Co powinno się mieć w domowej apteczce? Jakie leki warto mieć w domowej apteczce?
-
Jak zachęcić dziecko do jedzenia nowych potraw? Skuteczne sposoby bez stresu i łez
03 czerwca 2025, 15:00Dzieci często odmawiają próbowania nowych smaków, zwłaszcza w wieku 2–5 lat. Zamiast się złościć, warto podejść do tego z cierpliwością i pomysłowością. Sprawdź, jak skutecznie zachęcić dziecko do jedzenia różnorodnych potraw i budować zdrowe nawyki żywieniowe na całe życie.
-
Ile można jeść jajek dziennie? W jednej postaci są szczególnie zdrowe
03 czerwca 2025, 10:44Jajka od lat budzą kontrowersje w kontekście zdrowej diety. Jedni je wychwalają za bogactwo składników odżywczych, inni obawiają się zawartego w nich cholesterolu. Czy jedzenie jajek codziennie jest zdrowe? Ile jajek dziennie można jeść?
-
Jak zrobić kolagenową bombę? Nie kupuj drogich suplementów, jedz na zdrowie ten przysmak
02 czerwca 2025, 10:48Kolorowe, przezroczyste warstwy w pucharku. To był jeden z najpopularniejszych deserów w PRL. Jadało się go po uroczystym obiedzie. Kolorowe desery, które przygotowywano w kawiarniach, robiło się właśnie z jej dodatkiem. Owocowa galaretka to prawdziwy rarytas. Jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa. To bogate źródło kolagenu, bezcennego wsparcia dla zdrowia i pięknego wyglądu skóry, włosów i dla zdrowych stawów i mocnych kości. Podpowiadamy, jak ją przygotować samodzielnie w domu.