-
Dlaczego gluten i laktoza są często niewskazane w diecie? Czy to oznacza, że są szkodliwe?
21 marca 2025, 10:32Nabiał bez laktozy, pieczywo bez glutenu – coraz więcej osób decyduje się sięgać właśnie po takie produkty. Czy to oznacza, że laktoza i gluten mogą niekorzystnie wpływać na układ trawienny?
-
Jak jedzenie mięsa wpływa na zdrowie?
18 marca 2025, 15:44W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o wpływie spożywania mięsa na zdrowie. Dużo uwagi poświęca się czerwonemu mięsu, które uznawane jest za główną przyczynę chorób sercowo-naczyniowych i które, za sprawą zawartego z nim cholesterolu, może prowadzić do miażdżycy. Równolegle istnieją przekonania, że pewne rodzaje mięs, takie jak drób czy cielęcina są zdrowe. Jak jest w rzeczywistości?
-
W ten sposób możesz wspierać zdrowie jelit. Kluczowe są konkretne bakterie i produkty w diecie
18 marca 2025, 11:55Problemy ze zdrowiem jelit mogą objawiać się na różne sposoby – od chronicznego zmęczenia, przez dolegliwości trawienne, aż po schorzenia skórne i choroby autoimmunologiczne. Co, oprócz wspierania mikroflory jelitowej, spożywania fermentowanych produktów i dbania o nawodnienie może poprawić zdrowie jelit?
-
Wędzone ryby dostarczają kwasów omega-3. Ale czy są zdrowe?
14 marca 2025, 09:58Wędzone ryby cenione są za swój wyjątkowy smak i długą trwałość. Wędzenie jest jednym ze sposobów ich konserwacji, ale czy jest korzystne dla zdrowia?
-
Czy truskawki sprzedawane w marcu w supermarketach są bezpieczne dla dzieci?
13 marca 2025, 14:18Zdarza się, że są sprzedawane przez cały rok. Coraz popularniejsze stają się wczesną wiosną. Mają atrakcyjny wygląd i, nierzadko, intensywny aromat. Czy truskawki dostępne w supermarketach w marcu, poza sezonem naturalnym, są bezpieczne dla zdrowia?
-
Świeże warzywa mogą mieć mniej wartości odżywczych niż mrożonki? Jak to możliwe?
13 marca 2025, 12:10Czy proces mrożenia prowadzi do utraty witamin i minerałów? Czy świeże warzywa są lepszym wyborem niż mrożone? A może jest wręcz odwrotnie? Porównajmy ich wartości odżywcze.
-
Jedno jabłko dziennie – prosty sposób na długie życie? Zaskakujące wyniki badań
13 marca 2025, 10:08Czy regularne jedzenie jabłek naprawdę może poprawić zdrowie i wydłużyć życie? Naukowcy potwierdzają: już kilka jabłek tygodniowo obniża ryzyko przedwczesnej śmierci nawet o 39%! Sprawdź, dlaczego Polacy coraz chętniej sięgają po ten owoc przez cały rok.
-
Smażenie na tym oleju uwalnia szkodliwe substancje. Jaki olej jest najlepszy do smażenia?
13 marca 2025, 10:06Smażenie to jedna z częstych metod przygotowywania posiłków. Jednak nie wszystkie oleje sprawdzają się w wysokich temperaturach. Niektóre nie tylko tracą swoje wartości odżywcze, ale nawet wytwarzają szkodliwe substancje. Jakie oleje najlepiej nadają się do smażenia, a które powinno się spożywać wyłącznie na zimno?
-
Winny, jabłkowy czy balsamiczny? Sprawdź, który ocet jest najlepszy dla zdrowia
12 marca 2025, 15:42Ocet to nie tylko popularny dodatek kulinarny, ale także produkt o licznych właściwościach prozdrowotnych. Wśród najpopularniejszych rodzajów octu są ocet jabłkowy, winny i balsamiczny. Każdy z nich ma jednak nieco inne działanie na organizm. Który ocet jest najzdrowszy? Który ocet jest lepszy, winny czy jabłkowy i czym się różni ocet winny od balsamicznego? Sprawdzamy!
-
O tym źródle witaminy D wie niewiele osób
12 marca 2025, 12:20Witamina D to nie tylko "witamina od kości". Choć większość osób kojarzy ją głównie z wapniem i zdrowymi zębami, jej rola w organizmie jest znacznie szersza. Witaminę D dostarczają nie tylko promienie słoneczne i suplementy. O tym cennym jej źródle słyszało niewiele osób.
-
Musy owocowe – z jakimi owocami zyskują na wartości, a których lepiej unikać?
11 marca 2025, 11:23Musy owocowe są wygodne, łatwe do spożycia i dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Nic dziwnego, że stały się popularną przekąską nie tylko wśród dzieci, ale także dorosłych. Czy jednak wszystkie są jednakowo zdrowe?
-
Czy można jeść jabłka na czczo i przed snem?
11 marca 2025, 10:20O tym, że owoce powinny stanowić istotny czynnik diety wie zapewne każdy. Warto jednak pamiętać, że istotna jest także pora ich spożywania. W jakiej porze dnia najlepiej jeść owoce? Czy przed snem można jeść jabłka? Czy można jeść jabłka na czczo? Na wszystkie te pytania odpowiadamy poniżej.
-
Zielone czy czerwone – które jabłka mają więcej witamin?
10 marca 2025, 17:13Wybierając jabłka można się zastanawiać, które z nich – zielone czy czerwone – mają więcej witamin i są korzystniejsza dla zdrowia. Sprawdź, czy i jak kolor skórki wpływa na zawartość witamin i które jabłka są zdrowsze.
-
Jak pozbyć się pestycydów z jabłek?
10 marca 2025, 14:31Naukowcy wykazali, że mycie owoców i warzyw nie usuwa całkowicie pestycydów. Wyniki badań zostały opublikowane w "Nano Letters". Jak zatem skutecznie pozbyć pestycydów z owoców?
-
Te kwiaty są popularne na komunię. Nie dawaj ich córce. Są trujące
07 marca 2025, 12:19Choć jej śnieżnobiałe kwiaty idealnie komponują się z białymi sukienkami i albami mało kto zdaje sobie sprawę, że ta urocza roślina kryje w sobie niebezpieczne substancje toksyczne, które mogą prowadzić do poważnych zatruć, szczególnie u dzieci.