-1-38364518.png)
Spis treści
Te ćmy są znane ze swojej wytrwałości. Mole spożywcze są jak ninja wśród kuchennych owadów. Myślisz, że dawno zniknęły, a tu nagle kolejna ćma leci w twoim kierunku. Są aktywne przez cały rok, zwłaszcza w miastach.
Skąd się biorą mole spożywcze?
Mole spożywcze nie są oznaką braku czystości. Zainfekowane jedzenie zazwyczaj trafia do kuchni podczas zakupów.
W temperaturze pokojowej mole rozmnażają się w mące, płatkach śniadaniowych i innych produktach spożywczych. Niektóre ćmy wędrują i przepoczwarzają się w ciemnych kątach, narożnikach lub za panelami ściennymi. Jeśli znajdziesz je w opakowaniu, powinieneś powiadomić sklep.
Często wskazuje to na większą inwazję. Same ćmy są niepozorne. Ponieważ są nocne, siedzą cicho na ścianach w ciągu dnia i często pozostają niezauważone. Właściwie to ninja. Inwazję można rozpoznać po pajęczynach, śladach żerowania lub świeżo wylęgniętych larwach, które czasami siedzą na krawędzi sufitu lub wokół jedzenia. To one stanowią prawdziwy problem w przypadku inwazji moli spożywczych.
To bomba z opóźnionym zapłonem, larwy wylęgają się (trwa to od kilku dni do kilku miesięcy i zależy od temperatury otoczenia oraz rodzaju ćmy) i pożerają zawartości półek w spiżarni, preferując produkty skrobiowe i słodkie. Jeden gatunek moli spożywczych zjada nawet tytoń. Jaja moli spożywczych mają mniej niż pół milimetra wielkości i przypominają ledwo widoczne ziarna. Jedna ćma może złożyć kilkaset jaj.
Jak pozbyć się moli spożywczych?
Dla certyfikowanych deratyzatorów te ćmy to dość nudne stworzenia. Większość osób dzwoniących po pomoc w sprawie profesjonalnego zwalczania moli spożywczych jest zazwyczaj odprawiana. Zainteresowanym doradza się, aby najpierw sami spróbowali zwalczyć mole spożywcze; szanse na sukces są duże.
Dopiero gdy po około sześciu tygodniach domowe sposoby nie pomogą, do akcji wkraczają specjaliści z firm zwalczających insekty domowe za pomocą insektycydów. Trucizna ma jednak ograniczone działanie.
Pozbycie się wszystkich pokoleń moli wymaga gruntownej współpracy ze strony domowników dotkniętych inwazją moli spożywczych. Zasada jest prosta: jeśli po zastosowaniu trucizny i pozbyciu się zainfekowanego batonika zbożowego nadal pojawiają się mole to gdzieś nadal leży inny, zapomniany batonik zbożowy.
Uciążliwości związane ze zwalczaniem moli spożywczych mogą nawet świętego wyprowadzić z równowagi i wystawić cierpliwość na próbę. I to jest o wiele poważniejszym zagrożeniem dla zdrowia niż same mole spożywcze w kuchni.
Praktyczne wskazówki:
1. Sprzątanie. Najlepiej opróżnić i dokładnie wyczyścić wszystkie szafki i szuflady w kuchni. Warto przetrzeć powierzchnie mieszanką wody z octem. Jeśli inwazja trwa od dłuższego czasu, ćmy mogły osiedlić się w nietypowych miejscach: w listwie przypodłogowej, książkach lub dywanie. Aby dowiedzieć się, gdzie znajduje się potencjalne „gniazdo”, możesz rozstawić pułapki lepowe w różnych miejscach. Najlepiej umieścić je blisko narożników, wnęk lub wąskich szczelin. Pułapki przyciągają tylko samce i dlatego nadają się jedynie do inwentaryzacji, a nie do eliminacji. Ćmy zazwyczaj nie podróżują daleko: zapłodnione samice pokonują jedynie bardzo krótkie dystanse.
2. Eliminacja źródeł pożywienia.
Należy sprawdzić wszystkie, ale naprawdę WSZYSTKIE zapasy wyjęte z szafek. Zanieczyszczone jedzenie należy wyrzucić do kosza. Złota zasada brzmi: opróżnij wszystko, umyj wszystko, wyrzuć wszystko. Uwaga: zamknięte fabrycznie opakowania również mogą być zainfekowane. We wczesnym stadium maleńkie larwy mogą przedostać się przez najcieńsze szczeliny i otwory. Produkty mogą już zawierać jaja, nie będąc widocznie zanieczyszczonymi. W takim przypadku można zamrozić żywność w temperaturze -18 stopni Celsjusza na co najmniej jeden dzień, aby zabić wszystkie jaja. Można ogrzać szczeliny suszarką do włosów, aby zabić pozostałe mole i larwy. W zdecydowanej większości przypadków eliminacja nie udaje się z powodu braku dokładności.
3. Cierpliwość.
Po zastosowaniu wszystkich zaleconych wyżej wskazówek pozostaje czekać i obserwować. Niestety trudno przewidzieć, kiedy wykluje się kolejne pokolenie. Zależy to w dużej mierze od temperatury i środowiska. W międzyczasie (i najlepiej zawsze od teraz) należy pochować wszystkie możliwe źródła pożywienia moli w szczelnych pojemnikach, najlepiej wykonanych ze szkła, ceramiki, wytrzymałego plastiku lub metalu.
4. Zanim zwrócisz się do specjalistów, możesz skorzystać z pomocy zwierząt. Pasożytnicze nicienie lub błonkówki pasożytnicze można kupić w sklepach ogrodniczych lub online.
To naturalni wrogowie ćmy spożywczej, atakują jaja i uniemożliwiają rozwój larw. Te pożyteczne owady należy wymieniać trzy do czterech razy w ciągu około dziesięciu tygodni.
Jak zapobiec ponownemu zasiedleniu kuchni przez mole?
Ponieważ zimy w są teraz mniej mroźne, ćmy spożywcze mogą występować przez cały rok. Jednak, jak w przypadku wielu gatunków owadów, populacja zimą ogólnie spada.
Jeśli chcesz zachować ostrożność, po prostu starannie zapakuj (suchą) żywność do pojemników i przechowuj ją w chłodnym, suchym miejscu.
To zapobiegnie wystąpieniu poważnej inwazji. I zachowaj spokój. Naprawdę nie ma łatwiejszego owada do zwalczania w naszych domach niż mole spożywcze.