Pijesz kawę lub herbatę do posiłku? Utrudniasz wchłanianie żelaza

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Kanapka z herbatą na śniadanie to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Cappucino po obiedzie? Oczywiście! W przeciwnym razie potrzebowalibyśmy drzemki! Owszem kawa i herbata dostarczają antyoksydantów i mają korzystny wpływ na zdrowie. Ale ich picie do śniadania lub innych posiłków może zaburzać wchłanianie cennych składników odżywczych. Dlaczego?
Herbata i kawa pita do posiłków hamuje przyswajanie żelaza
Herbata i kawa pita do posiłków hamuje przyswajanie żelaza
Shutterstock

Taniny mogą hamować wchłanianie składników odżywczych nawet o 60%

Taniny to związki chemiczne należące do grupy polifenoli, obecne w dużej ilości w herbacie, a także w kawie oraz innych produktach roślinnych. Ich wpływ na wchłanianie składników odżywczych, zwłaszcza żelaza niehemowego, został potwierdzony w wielu badaniach klinicznych.

Mechanizm działania tanin polega na łączeniu się z żelazem w przewodzie pokarmowym, tworząc nierozpuszczalne kompleksy. Takie związki nie mogą zostać wchłonięte przez ściany jelit, co prowadzi do znacznego obniżenia biodostępności tego minerału. W badaniach wykazano, że efektem jest zmniejszenie absorpcji żelaza niehemowego nawet o około 60%.

Warto zaznaczyć, że negatywny wpływ tanin na wchłanianie żelaza można częściowo neutralizować poprzez spożywanie produktów bogatych w witaminę C, która zwiększa rozpuszczalność żelaza i poprawia jego absorpcję.

Zachowaj odstęp 1-2 godzin między kawą/herbatą a posiłkiem

Kofeina i polifenole (w tym taniny) tworzą z żelazem nierozpuszczalne kompleksy w przewodzie pokarmowym, uniemożliwiając jego absorpcję. Badania pokazują, że picie kawy lub herbaty bezpośrednio do lub po posiłku może zmniejszyć wchłanianie żelaza nawet o 90%. Natomiast po upływie 1-2 godzin od wypicia kawy lub herbaty substancje te są na tyle zmetabolizowane lub przesunięte dalej w przewodzie pokarmowym, że nie blokują już wchłaniania żelaza z późniejszego posiłku.

Stąd eksperci zalecają zachowanie takiego odstępu, aby umożliwić organizmowi lepsze wykorzystanie żelaza z diety, co jest szczególnie ważne u osób narażonych na niedobory tego mikroelementu.

Suplementujesz żelazo? Wspieraj wchłanianie popijając wodą z cytryną

Popijanie suplementów żelaza wodą z cytryną jest zalecane przez ekspertów, ponieważ kwas askorbinowy (witamina C) zawarty w cytrynie znacząco poprawia wchłanianie żelaza niehemowego. Witamina C zapobiega tworzeniu się nierozpuszczalnych kompleksów żelaza z innymi związkami oraz przekształca żelazo do formy lepiej przyswajalnej przez organizm. Badania i praktyczne porady dietetyczne podkreślają, że popijanie preparatów żelaza sokiem z cytryny lub innym źródłem witaminy C (np. sok pomarańczowy) może nawet podwoić jego biodostępność.

Nabiał również hamuje przyswajanie żelaza

Wapń hamuje wchłanianie żelaza, ponieważ oba minerały konkurują o te same transportery w jelitach, co ogranicza absorpcję żelaza. Badania, w tym przegląd z 2021 roku, wykazały, że obecność wapnia w posiłkach lub suplementach spożywanych jednocześnie z żelazem znacząco obniża biodostępność żelaza, dlatego często zaleca się unikanie łączenia tych składników w jednym czasie.

Mechanizm polega na tym, że wapń w postaci jonów i związków chemicznych wchodzi w interakcje z białkami transportującymi jony żelaza w enterocytach (komórkach jelitowych), blokując ich działanie lub ograniczając możliwość przenikania żelaza do krwi. W efekcie mniej żelaza jest dostępne do wykorzystania przez organizm, co może pogłębiać niedobory, szczególnie u osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem lub z niedoborami.

Dodatkowo, wapń negatywnie wpływa też na wchłanianie innych minerałów, jak magnez, a jednoczesna suplementacja może powodować problemy trawienne i zmniejszać skuteczność terapii. Dlatego zalecane jest przyjmowanie suplementów wapnia i żelaza oddzielnie, z odstępem czasowym, a nie razem podczas jednego posiłku.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link