
Jak i dlaczego warto jeść szparagi? 6 prostych (i pysznych) pomysłów
Szparagi pojawiają się na krótko, ale ich wartość dla zdrowia jest na tyle duża, że warto korzystać z tego czasu intensywnie. Kuszą nie tylko subtelnym smakiem i elegancją na talerzu, ale też mają cenne właściwości prozdrowotne – działają oczyszczająco, wspomagają pracę nerek, poprawiają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy. Jednak to nie wszystkie korzyści z ich spożywania.
30 maja 2025, 06:30

Co się dzieje z organizmem, gdy jemy bób? To nie tylko naturalny antydepresant
Bób to warzywo kojarzone głównie z letnim gotowaniem, miską pełną parujących nasion i odrobiną soli. Tymczasem to niepozorne warzywo strączkowe skrywa w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych, które mogą wspierać mózg, poprawiać nastrój, wspomagać odchudzanie, a nawet... łagodzić objawy choroby Parkinsona. Na co dobry jest bób i jak ugotować bób prawidłowo?
29 maja 2025, 13:42

Prywatna wizyta kosztuje nawet kilkaset złotych. W ramach NFZ jest za darmo
Prywatna wizyta u dietetyka może kosztować nawet kilkaset złotych. Tymczasem niewiele osób wie, że w ramach Narodowego Funduszu Zdrowia można skorzystać z bezpłatnych jadłospisów, przepisów i planów żywienia przygotowanych przez ekspertów ds. żywienia, a także bezpłatnych konsultacji dietetyka, psychodietetyka oraz specjalisty ds. aktywności fizycznej.
29 maja 2025, 10:12

Znana sieć wycofuje partię mleka. "Należy je wyrzucić lub oddać do sklepu"
Sieć sklepów Auchan ostrzega przed spożyciem mleka. Zostało ono już wycofane ze sklepów z terenu całego kraju. Jak czytamy w komunikacie, mleko należy wyrzucić lub oddać do sklepu.
27 maja 2025, 08:59

Dieta trzustkowa nie tylko dla chorych. Jak zadbać o ten ważny organ?
Rola trzustki w organizmie jest absolutnie kluczowa. Trzustka nie tylko reguluje poziom cukru we krwi, ale też odpowiada za produkcję enzymów trawiennych. A gdy przestaje działać prawidłowo – skutki bywają dramatyczne. To sprawia, że dieta trzustkowa to temat, którym powinni zainteresować się nie tylko pacjenci z rozpoznanym zapaleniem trzustki, ale każdy, kto chce zachować zdrowie na dłużej.
22 maja 2025, 14:33

Celiakia może latami ukrywać się za maską innych chorób. Jakie daje objawy?
O celiakii mówi się "królowa kamuflażu". Jest źródłem cierpienia dla 380 tysięcy osób w Polsce, w tym 77 tysięcy dzieci i ponad 7 milionów Europejczyków. Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii. Jakie są jej objawy i jak wygląda leczenie?
16 maja 2025, 06:30

Liście rzodkiewki – skarbnica zdrowia, którą… wyrzucamy do kosza
Gdy myślimy o rzodkiewce, zazwyczaj przychodzi nam do głowy jej chrupiący, lekko pikantny, idealny do wiosennej kanapki korzeń. Mało kto jednak zwraca uwagę na to, co znajduje się tuż nad nią. Zielone, delikatne liście najczęściej bez namysłu lądują w koszu. Tymczasem kryją one w sobie nie mniej wartości odżywczych niż sama rzodkiewka!
15 maja 2025, 14:54

To najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Alarmujące wyniki raportu
Raport EWG nie pozostawia złudzeń – na owocach i warzywach, które kupujemy w sklepach i które lądują na naszych talerzach znajdują się toksyczne związki chemiczne. Niektóre owoce i warzywa mają ich szczególnie dużo.
13 maja 2025, 06:30

Które ryby mają najwięcej rtęci? Tych zdecydowanie lepiej unikać
Ryby są cenionym elementem zdrowej diety. Dostarczają białka, kwasów omega-3 i witamin. Niestety, nie wszystkie gatunki są bezpieczne. Niektóre ryby kumulują duże ilości rtęci lub innych zanieczyszczeń, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Sprawdź, które ryby zawierają najwięcej rtęci i innych szkodliwych substancji.
12 maja 2025, 10:22

Rewelacyjny zamiennik mięsa. Jest tańszy, zdrowszy i nie zawiera cholesterolu
Coraz więcej osób szuka alternatyw dla mięsa. Jednym z jego popularnych zamienników jest boczniak – grzyb o wyjątkowych właściwościach, który może z powodzeniem zastąpić mięso na talerzu. Dlaczego?
07 maja 2025, 15:48

Rewelacyjna alternatywa dla ziemniaków. Pozytywnie wpływa na serce i trawienie
Doskonale wspiera pracę jelit dzięki wysokiej zawartości błonnika. Na dodatek pomaga dbać o zdrowie serca i kondycję skóry. Dlaczego warto sięgnąć po zapomniane warzywo korzeniowe?
28 kwietnia 2025, 12:52

Może powodować kamienie nerkowe. Niewiele osób o tym wie
Kamienie nerkowe to twarde złogi powstające w nerkach z substancji obecnych w moczu. Najczęściej składają się z węglanu wapnia i szczawianów. Gdy ich stężenie w moczu jest zbyt wysokie, mogą krystalizować i tworzyć kamienie. Niestety, niektóre produkty sprzyjają powstawaniu kamicy nerkowej.
28 kwietnia 2025, 06:30

Czyszczą jelita jak szczotka. Można dodawać je do wielu potraw. Mimo to wiele osób ich unika
Choć często stoją w cieniu swojego bardziej popularnego kuzyna – płatków owsianych – otręby owsiane to prawdziwa bomba zdrowia!
27 kwietnia 2025, 06:30

Ta popularna przyprawa może podnosić ryzyko choroby o 330 procent! Zaskakujące wyniki badań
Wyniki badań naukowców wskazują na związek między spożywaniem soli a ryzykiem wystąpienia otyłości, także brzusznej. Wyniki badań zostaną zaprezentowane podczas Europejskiego Kongresu Otyłości 2025 w Maladze, który odbędzie się w dniach 11-14 maja. Jednak już dzisiaj znamy sporo szczegółów na ten temat.
24 kwietnia 2025, 06:30

Czym różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Jeden z nich jest szczególnie korzystny dla zdrowia
Wybierając olej do kuchni czy pielęgnacji często zastanawiamy się jaki wybrać: olej rafinowany czy nierafinowany? Różnice między nimi są istotne – nie tylko pod względem smaku i zapachu, ale przede wszystkim wartości odżywczych. Jakie właściwości mają oleje tłoczone na zimno i który olej jest najzdrowszy?
22 kwietnia 2025, 10:19