Te produkty wydłużają życie. Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące od 120 tys. osób

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Badacze z Uniwersytetu Edith Cowan w Australii, Queen's University Belfast i Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu odkryli - w ramach trwającego 10 lat badania – że osoby, które w swojej diecie sięgają po żywność bogatą we flawonoidy mają niższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Naukowcy przeanalizowali dane 120 tys. uczestników.
czekolada
Te produkty wydłużają życie. Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące od 120 tys. osób
Shutterstock

Coraz więcej badań naukowych potwierdza, że to, co jemy, ma ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i długość życia. Wśród składników diety, które szczególnie przyciągają uwagę naukowców, znajdują się flawonoidy – naturalne związki roślinne obecne w owocach, warzywach i ziołach. Choć niepozorne, mogą pełnić kluczową rolę w profilaktyce wielu chorób przewlekłych i procesach opóźniających starzenie. Na co pomagają flawonoidy? Co ma najwięcej flawonoidów i gdzie znaleźć flawonoidy?

Co to są flawonoidy?

Flawonoidy to związki chemiczne należące do grupy polifenoli. Występują głównie w owocach, warzywach, ziołach, a także w herbacie, kakao czy czerwonym winie. To one nadają roślinom intensywne kolorypurpurę jagód, głęboką czerwień jabłek, zieleń pietruszki czy złocisty odcień cebuli.

Ich rola w roślinach to przede wszystkim ochrona przed promieniowaniem UV, patogenami i stresem oksydacyjnym. Ale co ciekawe – w ludzkim organizmie działają… bardzo podobnie. Bronią naszych komórek przed uszkodzeniami, stanami zapalnymi i przyspieszonym starzeniem.

Co ma najwięcej flawonoidów?

Nie potrzebujesz egzotycznych superfoods z drugiego końca świata. Wystarczy dobrze skomponowany talerz. Flawonoidy zawierają przede wszystkim:

Jagody i borówki – bogate w antocyjany, które poprawiają pamięć i chronią mózg przed starzeniem.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Cebula (zwłaszcza czerwona) – zawiera kwercetynę, potężny przeciwutleniacz o działaniu przeciwzapalnym.

Zielona herbata – pełna katechin, które wspierają układ krążenia i metabolizm.

Czekolada gorzka (min. 70% kakao) – źródło flawanoli poprawiających przepływ krwi w mózgu.

Jabłka – codzienne „an apple a day” może naprawdę trzymać lekarza z daleka – zawierają różnorodne flawonoidy.

Czerwone wino (w umiarkowanych ilościach) – resweratrol w nim zawarty to klasyk długowieczności w diecie śródziemnomorskiej.

Cytrusy – bogate w hesperydynę i naringeninę, które wspierają układ krążenia i metabolizm tłuszczów.

Warto pamiętać, że nie ma jednego składnika, który "gwarantuje" długowieczność. Istnieją jednak produkty, które pomagają ją realnie wydłużyć jeśli staną się stałym elementem naszego stylu życia.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link