
Spis treści
Jeszcze niedawno kawa zbożowa kojarzona była z szarymi kubkami w szkolnej stołówce lub ciepłem babcinej kuchni. Dziś wraca do łask.
Kawa zbożowa – jakie ma właściwości?
Kawa zbożowa to nic innego jak napój przygotowywany z prażonych zbóż, takich jak żyto, jęczmień, pszenica czy orkisz. Często bywa wzbogacana cykorią lub burakiem cukrowym. Nie zawiera przy tym kofeiny i jest naturalnie bezpieczna dla osób unikających stymulantów.
Kawa zbożowa ma cenne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim nie zawiera kofeiny i w zależności od składu (np. dodatku cykorii czy buraka cukrowego) może być źródłem błonnika pokarmowego, inuliny, witamin z grupy B, magnezu, potasu i przeciwutleniaczy. Dzięki temu kawa zbożowa doskonale wspiera pracę jelit, poprawia trawienie i może korzystnie wpływać na florę bakteryjną. Dodatkowo nie powoduje przy tym skoków ciśnienia, nie obciąża wątroby ani żołądka. Nie zakwasza organizmu, nie powoduje rozdrażnienia ani bezsenności, a co więcej - jej naturalny, lekko słodowy smak może sprzyjać ograniczaniu cukru w diecie.
Kawa zbożowa może też pozytywnie wpłynąć na samopoczucie. Ten ciepły, aromatyczny napar może działać relaksująco, kojąco i może mieć potencjał terapeutyczny. Włączenie rytuału picia kawy zbożowej może obniżać poziom stresu, wspomagać koncentrację i wprowadzać do dnia harmonię.
Kawa zbożowa dla dzieci i kobiet w ciąży?
Lekarze od lat zalecają ograniczenie kofeiny kobietom w ciąży. WHO mówi o maksymalnie 200–300 mg dziennie, co odpowiada jednej filiżance klasycznej kawy. Dla wielu przyszłych mam to zbyt mało, by zaspokoić rytuał picia porannej "małej czarnej". Kawa zbożowa stanowi w tym przypadku doskonały kompromis między przyjemnością a bezpieczeństwem. Jeśli kawa zbożowa nie zawiera dodatków takich jak syrop glukozowy czy sztuczne aromaty jest świetną alternatywą dla tradycyjnej kawy.
Czy kawę zbożową można podawać dzieciom? O ile klasycznej kawy absolutnie nie należy podawać dzieciom takich ograniczeń nie ma w przypadku kawy zbożowej - pod warunkiem, że nie zawiera dodatków w postaci cukru czy konserwantów.
Dla dzieci kawa zbożowa może być łagodnym napojem rozgrzewającym w chłodne dni, elementem zabawy w "kawiarnię" z mamą lub tatą czy sposobem na rozszerzanie smaków w diecie. Dzieci często ją lubią – nierzadko za jej lekko karmelowy, słodowy smak.
Uwaga na skład! Nie każda kawa zbożowa jest taka sama
Wybierając zbożówkę, warto przyjrzeć się etykiecie. Najlepsza to ta bez dodatku cukru, aromatów, mleka w proszku czy wzmacniaczy smaku. Dobrze, jeśli zawiera tylko zboża i cykorię — im krótszy skład, tym lepiej. Warto przy tym pamiętać, że kawa zbożowa bio, parzona tradycyjnie (np. zalewana wrzątkiem i przecedzana) ma bardziej wyrazisty smak niż instant — a do tego często jest mniej przetworzona.