Ma więcej witaminy C niż cytryna. To naturalny eliksir na wzmocnienie organizmu

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Ta niepozorna roślina o jaskrawoczerwonych owocach to prawdziwy skarb natury – pod względem zawartości witaminy C bije na głowę cytrusy i większość popularnych warzyw. Na co pomaga picie dzikiej róży? Dlaczego dzika róża to mistrzyni odporności?
dzika róża herbata napar
Ma więcej witaminy C niż cytryna. To naturalny eliksir na wzmocnienie organizmu
Shutterstock

W czasach, gdy modne stały się egzotyczne „superfoods” – od jagód goji po spirulinę – często zapominamy, że nasze polskie krzewy kryją w sobie równie potężną moc. Dzika róża to przykład rośliny, którą warto przywrócić do codziennej diety. Jest nie tylko tańsza, ale też łatwiej dostępna i… wykorzystywana od pokoleń.

Dzika róża – jakie ma właściwości?

Owoce dzikiej róży zawierają nawet kilkanaście razy więcej witaminy C niż cytryna. Co więcej, naturalna witamina z rośliny jest lepiej przyswajalna niż ta w tabletkach – współdziała z flawonoidami, które dodatkowo wzmacniają jej działanie. Dzięki temu regularne spożywanie naparów, syropów czy przetworów z dzikiej róży:

- wspiera układ odpornościowy,

- pomaga organizmowi walczyć z infekcjami,

- działa korzystnie na serce i naczynia krwionośne,

Dalszy ciąg materiału pod wideo

- chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, czyli starzeniem się organizmu.

Ponadto, to właśnie flawonoidy sprawiają, że dzika róża poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. A te stanowią problem, z którym zmaga się coraz więcej Polaków.

Herbata z dzikiej róży – sposób przygotowania

Najprostszym sposobem na wykorzystanie dobrodziejstw dzikiej róży jest herbata. Łyżkę suszonych owoców wystarczy zalać gorącą, ale nie wrzącą, wodą i parzyć pod przykryciem ok. 15 minut. Dzięki temu witamina C nie ulegnie zniszczeniu, a napój zyska piękny, rubinowy kolor i lekko kwaskowaty smak.

Świetnym pomysłem jest też mieszanie owoców róży z suszoną maliną, hibiskusem czy lipą – wtedy napar działa nie tylko wzmacniająco, ale i rozgrzewająco.

Domowy syrop z dzikiej róży – naturalny eliksir na przeziębienie

Z dzikiej róży można także przygotować syrop. Owoce wystarczy oczyścić, zalać gorącą wodą i pozostawić do naciągnięcia. Po kilku godzinach przecedzamy płyn, dodajemy miód lub odrobinę cukru, przelewamy do butelek i pasteryzujemy. Łyżeczka naturalnego syropu z dzikiej róży w herbacie lub na łyżce w trakcie infekcji działa jak naturalny suplement, a do tego smakuje znacznie lepiej niż apteczne preparaty.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link