
Spis treści
Żywienie pacjentów - konsultacje publiczne projektu rozporządzenia
W Ministerstwie zdrowia trwają prace nad projektem rozporządzenia, które wprowadzi jednolite standardy żywienia pacjentów w podmiotach leczniczych wykonujących działalność w rodzaju świadczeń szpitalnych. Celem nowych regulacji jest zapewnienie pacjentom zdrowych, odpowiednio zbilansowanych, dostosowanych do stanu zdrowia posiłków. Będą one przygotowywane zgodnie z aktualną wiedzą medyczną i zasadami dietetyki.
Projekt rozporządzenia trafił do konsultacji publicznych. Termin składania uwag upływa 15 lipca 2025 roku.
Jednolite normy i kody diet szpitalnych — co się zmieni?
Od dawna wiadomo, że integralną częścią procesu leczenia powinno być właściwe żywienie pacjentów w szpitalu. Dzięki temu pacjent szybciej wraca do zdrowia i krócej przebywa w szpitalu. To przekłada się na obniżenie całkowitych kosztów leczenia.
Projektowane przepisy będą określać m.in.: jednolitą nomenklaturę i kody diet szpitalnych, a także charakterystykę diet dla dorosłych, dzieci, młodzieży oraz kobiet w ciąży i karmiących. Ponadto nowe rozporządzenie określi wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych dla poszczególnych diet oraz szczegółowe wymagania dotyczące wartości energetycznej i odżywczej posiłków.
Jak będą przygotowywane posiłki dla pacjentów?
Pacjenci będą otrzymywać posiłki przygotowywane w oparciu o jadłospisy opracowane przez dietetyków. Z kolei lekarze będą decydować o rodzaju i czasie trwania diety oraz jej ewentualnych modyfikacjach biorąc pod uwagę potrzeby pacjenta oraz ocenę jego stanu odżywienia (po ewentualnej konsultacji z dietetykiem).
Nowe przepisy dopuszczą dostosowanie diety nie tylko do potrzeb zdrowotnych pacjenta. Możliwa też będzie dieta uwzględniająca jego przekonania światopoglądowe, oczywiście pod warunkiem, że pozwoli na to stan zdrowia pacjenta.
Kontrola jakości i transparentność żywienia w szpitalach
Projektowane przepisy będą zobowiązywać szpitale do regularnej weryfikacji jakości posiłków. Będzie to możliwe m.in. poprzez okresowe badania laboratoryjne oraz zbieranie opinii pacjentów. Każdy podmiot leczniczy będzie musiał utworzyć zakładkę „Żywienie dla zdrowia” na swojej stronie internetowej, gdzie publikowane będą jadłospisy, wyniki badań laboratoryjnych i materiały edukacyjne. Pacjenci będą mieli zapewnioną możliwość zgłaszania uwag.
Nowe przepisy będą obowiązywać także w przypadku, gdy żywienie w szpitalu realizowane jest przez firmy cateringowe. Oznacza to konieczność dostosowania ofert i umów do standardów wynikających z rozporządzenia. Projektodawcy zakładają, że w dłuższej perspektywie zmiany te mogą pozytywnie wpłynąć na rozwój rynku wysokiej jakości usług żywieniowych, także w segmencie mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw.
Dodatkowe finansowanie i harmonogram wdrożenia standardów
Na spełnienie nowych standardów żywienia szpitale otrzymają dodatkowe środki finansowe. Warto podkreślić, że nie wpłynie to negatywnie na poziom finansowania innych świadczeń opieki zdrowotnej.