-
Mieszkańcy greckiej wyspy żyją nawet 100 lat. Piją "kawę długowieczności". Jaki jest przepis?
25 kwietnia 2025, 12:02Grecka wyspa Ikaria od lat przyciąga uwagę badaczy długowieczności. Mieszkańcy wyspy żyją średnio o 8–10 lat dłużej niż Europejczycy czy Amerykanie. Jednym z kluczowych elementów ich diety jest tradycyjna kawa po grecku, zwana też kawą długowieczności z Ikarii.
-
Woda a odchudzanie. Czy temperatura wody ma znaczenie? Wyniki badań naukowców
22 kwietnia 2025, 11:52Jak picie wody wpływa na odchudzanie? Nie od dziś wiadomo, że woda to najprostszy i zarazem jeden z najskuteczniejszych sprzymierzeńców w walce z nadprogramowymi kilogramami. W tym kontekście warto jednak wiedzieć o kilku istotnych kwestiach.
-
Kleszcze wylęgają się w domu. W jakich miejscach składają jaja?
15 kwietnia 2025, 09:57Choć kleszcze kojarzą się nam głównie z lasami i wysokimi trawami mogą także bytować w naszych domach. Niektóre miejsca wybierają szczególnie chętnie.
-
Doskonały na szczupłą sylwetkę. I nie tylko. Tych rzeczy (prawdopodobnie) nie wiesz o twarogu
14 kwietnia 2025, 09:33Twaróg od zawsze gościł na naszych stołach – zarówno jako dodatek do kanapek, jak i składnik tradycyjnych wypieków oraz deserów. Jednakże niewiele osób wie, że ten biały ser to prawdziwy bohater wśród produktów mlecznych. Dlaczego?
-
Uwalnia od bólu stawów i działa przeciwzapalnie. A na dodatek możesz dodawać je do wielu potraw
11 kwietnia 2025, 12:40Dwie przyprawy, które masz w swojej kuchni, mogą działać jak naturalne leki. Nie tylko dodają smaku potrawom, ale łagodzą ból, chronią serce i spowalniają procesy starzenia. Ich skuteczność potwierdzają także badania naukowe. Zobacz, dlaczego warto używać cynamonu i kurkumy na co dzień – i jak warto to robić.
-
Te produkty szkodzą skórze. Powodują trądzik i powstawanie zmarszczek
08 kwietnia 2025, 09:46Zdrowa skóra to marzenie wielu osób. Nierzadko inwestujemy w wysokiej jakości kosmetyki, zabiegi pielęgnacyjne czy suplementy diety. Tymczasem często zapominamy, że na skórę duży wpływ ma to, co jemy. Kilka produktów ma szczególnie destrukcyjny wpływ na skórę i cerę.
-
Doskonały przed egzaminem. Ten owoc rewelacyjnie działa na pamięć. Ale nie tylko
07 kwietnia 2025, 11:17Egzamin 8-klasisty oraz matury zbliżają się wielkimi krokami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że istnieje owoc, który ma doskonałe działanie na pamięć.
-
Jak picie kawy wpływa na żołądek i jelita? Czy mogą ją pić osoby z refluksem?
04 kwietnia 2025, 10:12Kawa to jeden z najbardziej złożonych napojów na świecie – zawiera ponad 1000 związków chemicznych, w tym m.in. polifenole, alkaloidy, kwasy organiczne i melanoidy. Jak picie kawy wpływa na nasze narządy?
-
Świeże, mrożone czy w puszkach? Które ryby są najlepsze dla zdrowia?
03 kwietnia 2025, 12:45Ryby są nieodłącznym elementem zdrowej diety. Dostarczają cennych kwasów omega-3, białka, witamin i minerałów. Ryby dostępne są pod różnymi postaciami. Niektórym z nich przypisuje się jednak utratę wartości odżywczych czy nadmiar konserwantów. Sprawdzamy, które ryby są najzdrowsze!
-
Nowalijki – czy są tak zdrowe, jak się wydaje? Niektóre mogą zawierać rakotwórcze nitrozoaminy
03 kwietnia 2025, 10:41Po zimie wiele osób jest stęsknionych za świeżymi warzywami, przez co chętnie sięga po nowalijki dostępne już w kwietniu. Tymczasem nowalijki mogą nieść za sobą pewne niebezpieczeństwa.
-
Który ocet stosować dla zdrowia, a który jako codzienny dodatek w kuchni?
26 marca 2025, 10:12Ocet był znany już w starożytności. Służył wówczas jako konserwant, przyprawa oraz środek wspierający zdrowie. Współcześnie najpopularniejsze są ocet winny, jabłkowy i balsamiczny. Każdy z nich ma nieco inne właściwości i zastosowania. Który z nich najlepiej sprawdzi się jako przyprawa, a który przyniesie najwięcej korzyści zdrowotnych?
-
Mrożone owoce. Czy tracą witaminy? Jak najlepiej je wykorzystać?
25 marca 2025, 15:56Mrożenie owoców to doskonały sposób na ich przechowywanie. Często jednak po rozmrożeniu ich konsystencja, smak i właściwości różnią się od tych w świeżych owocach. Jak najlepiej wykorzystać rozmrożone owoce? Czy podczas mrożenia tracą one swoje właściwości zdrowotne?
-
Tych 6 nawyków szkodzi twoim stawom
25 marca 2025, 06:30Zdrowe stawy to klucz do aktywnego życia i zachowania sprawności. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy, że nasze codzienne nawyki mogą im szkodzić. Ból, sztywność czy ograniczona ruchomość stawów to przypadłości, z którymi coraz częściej pacjenci trafiają do lekarzy. Jak właściwie dbać o stawy?
-
Dlaczego gluten i laktoza są często niewskazane w diecie? Czy to oznacza, że są szkodliwe?
21 marca 2025, 10:32Nabiał bez laktozy, pieczywo bez glutenu – coraz więcej osób decyduje się sięgać właśnie po takie produkty. Czy to oznacza, że laktoza i gluten mogą niekorzystnie wpływać na układ trawienny?
-
Jak jedzenie mięsa wpływa na zdrowie?
18 marca 2025, 15:44W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o wpływie spożywania mięsa na zdrowie. Dużo uwagi poświęca się czerwonemu mięsu, które uznawane jest za główną przyczynę chorób sercowo-naczyniowych i które, za sprawą zawartego z nim cholesterolu, może prowadzić do miażdżycy. Równolegle istnieją przekonania, że pewne rodzaje mięs, takie jak drób czy cielęcina są zdrowe. Jak jest w rzeczywistości?