Tych produktów nie należy trzymać w lodówce. Wciąż wiele osób to robi

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Lodówka to bezsprzecznie ogromne ułatwienie, ale… nie zawsze najlepsze rozwiązanie. Czy wiesz, że niektóre produkty gdy są przechowywane w lodówce tracą smak, strukturę, a nawet szybciej się psują? Których produktów nie należy przechowywać w lodówce?
Kobieta przed lodówką
Tych produktów nie należy trzymać w lodówce. Wciąż wiele osób to robi
Andrey_Popov
ShutterStock

Świadomość tego, które produkty potrzebują chłodu, a które lepiej przechowywać poza lodówką pozwala nie tylko zaoszczędzić pieniądze, ale też cieszyć się pełnią aromatów.

Dlaczego nie wszystkie produkty nadają się do chłodzenia?

Lodówka to środowisko zimne i wilgotne. W niskiej temperaturze inaczej działają substancje, enzymy i skrobia. Niektóre reakcje ulegają spowolnieniu, inne przebiegają inaczej, co może zmieniać smak, zapach czy konsystencję. Do tego dochodzą czynniki takie jak etylen (produkowany przez owoce), wilgoć, światło i wpływ powietrza — a to wszystko ma znaczenie dla produktów.

Naukowcy i specjaliści od bezpieczeństwa żywności zwracają uwagę, że chłód nie zawsze jest lepszy — bo niektóre produkty albo się marnują szybciej, albo tracą swoje najlepsze cechy. Z tego względu niektóre produkty lepiej pozostawić w temperaturze pokojowej.

Produkty, których lepiej nie wkładać do lodówki

Ziemniaki

Przechowywane w chłodzie ziemniaki zaczynają zamieniać skrobię w cukry. To sprawia, że po ugotowaniu część potraw (takich jak frytki czy puree) ma słodszy smak i dziwną, ziarnistą teksturę. Lepiej trzymać ziemniaki w przewiewnym, ciemnym i chłodnym, ale nie zimnym miejscu.

Cebula i czosnek

Oba warzywa źle znoszą wilgoć i niskie temperatury — mogą zrobić się gumowate, spleśnieć lub stracić aromat. Dodatkowo cebula szybko chłonie zapachy, a jej struktura może się zmieniać. Unikaj umieszczania ich w plastikowej folii w lodówce.

Pomidory

Pomidory w lodówce tracą jędrność, ich smak staje się mniej wyrazisty, a konsystencja bardziej wodnista. Niska temperatura spowalnia dojrzewanie i zmiany aromatyczne, które są ważne w przypadku tych warzyw.

Banany

Lodówka zatrzymuje dojrzewanie bananów i powoduje ciemnienie skóry. To niekoniecznie oznacza, że miąższ jest zepsuty, ale nie wygląda i nie smakuje najlepiej. Warto je zostawić na półce, aż do pełnego dojrzenia, a później ewentualnie schłodzić — jeśli naprawdę zależy nam na tym, by wytrzymały dłużej.

Chleb

Chleb w lodówce staje się szybciej suchy, czerstwychłód powoduje utratę wilgoci, a skrobia w chlebie krystalizuje się, co sprawia, że smak jest mniej przyjemny. Jeśli nie zjadasz całego bochenka od razu, lepiej trzymać go w chlebaku, lnianej ściereczce lub zamrozić.

Miód

Miód jest naturalnie konserwowany przez swój wysoki poziom cukru i niską zawartość wody. W lodówce krystalizuje lub twardnieje — traci płynność. Temperatura pokojowa, dobrze zamknięty słoik — to wystarczy.

Oliwa z oliwek i większość olejów spożywczych

W zimnym środowisku oleje roślinne, szczególnie oliwa z oliwek, stają się mętne, gęste, mogą wytrącać osad. Chociaż to nie oznaka zepsucia, to wpływa na smak i zapach. Lepiej trzymać je w chłodnym, ale nie zimnym, suchym i zacienionym miejscu, z dala od źródeł ciepła.

Owoce pestkowe i owoce miękkie (np. brzoskwinie, śliwki), melony, awokado

Wiele owoców potrzebuje temperatury pokojowej, by dojrzeć prawidłowo i uzyskać pełnię smaku. Zimno zatrzymuje enzymy odpowiedzialne za rozwój smaków i aromatów. Zwłaszcza melony przed pokrojeniem i awokado przed dojrzeniem warto przechowywać poza lodówką.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link