
Dlaczego warto jeść warzywa i owoce w różnych kolorach? Dietetycy tłumaczą, jak wpływają na zdrowie
Czerwone, zielone, pomarańczowe, a nawet fioletowe – każdy kolor warzyw i owoców to inne korzyści dla zdrowia. Dietetycy Śląskiego Uniwersytetu Medycznego wyjaśniają, jak barwy na talerzu wspierają odporność, mózg, serce i skórę.
26 maja 2025, 14:02

Liście rzodkiewki – skarbnica zdrowia, którą… wyrzucamy do kosza
Gdy myślimy o rzodkiewce, zazwyczaj przychodzi nam do głowy jej chrupiący, lekko pikantny, idealny do wiosennej kanapki korzeń. Mało kto jednak zwraca uwagę na to, co znajduje się tuż nad nią. Zielone, delikatne liście najczęściej bez namysłu lądują w koszu. Tymczasem kryją one w sobie nie mniej wartości odżywczych niż sama rzodkiewka!
15 maja 2025, 14:54

To najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Alarmujące wyniki raportu
Raport EWG nie pozostawia złudzeń – na owocach i warzywach, które kupujemy w sklepach i które lądują na naszych talerzach znajdują się toksyczne związki chemiczne. Niektóre owoce i warzywa mają ich szczególnie dużo.
13 maja 2025, 06:30

Rewelacyjna alternatywa dla ziemniaków. Pozytywnie wpływa na serce i trawienie
Doskonale wspiera pracę jelit dzięki wysokiej zawartości błonnika. Na dodatek pomaga dbać o zdrowie serca i kondycję skóry. Dlaczego warto sięgnąć po zapomniane warzywo korzeniowe?
28 kwietnia 2025, 12:52

Nowalijki – czy są tak zdrowe, jak się wydaje? Niektóre mogą zawierać rakotwórcze nitrozoaminy
Po zimie wiele osób jest stęsknionych za świeżymi warzywami, przez co chętnie sięga po nowalijki dostępne już w kwietniu. Tymczasem nowalijki mogą nieść za sobą pewne niebezpieczeństwa.
03 kwietnia 2025, 10:41

Świeże warzywa mogą mieć mniej wartości odżywczych niż mrożonki? Jak to możliwe?
Czy proces mrożenia prowadzi do utraty witamin i minerałów? Czy świeże warzywa są lepszym wyborem niż mrożone? A może jest wręcz odwrotnie? Porównajmy ich wartości odżywcze.
13 marca 2025, 12:10

Jak pozbyć się pestycydów z jabłek?
Naukowcy wykazali, że mycie owoców i warzyw nie usuwa całkowicie pestycydów. Wyniki badań zostały opublikowane w "Nano Letters". Jak zatem skutecznie pozbyć pestycydów z owoców?
10 marca 2025, 14:31

Szpinak "lubi" cytrusy a hummus? Oto najzdrowsze połączenia na talerzu
Dieta, która wspiera nasze zdrowie, to nie tylko odpowiednie produkty na talerzu, ale też wiedza, jak je połączyć, by były bombą witaminową i odżywczą. Co z czym najlepiej połączyć na naszym talerzu? Ekspertka podpowiada.
03 lutego 2025, 11:18

To są najzdrowsze owoce świata. Będziecie zaskoczeni, co jest na czele tej listy super food
Dieta roślinna, bogata w błonnik pomaga utrzymać zdrowie, dobrą wagę i zapobiega w wielu poważnym chorobom. Warzywa i owoce są nieocenione, ale zwłaszcza jedno z nich zostało uznany za szczególnie korzystny dla naszego zdrowia. Ranking opublikowało Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
17 stycznia 2025, 13:36

Dbasz o linię? Na te warzywa uważaj. Są najbardziej tuczące
Warzywa są fundamentem zdrowej diety, a ich regularne spożywanie kojarzy się z lekkością i sprzyjaniem utracie wagi. Jednak… nie wszystkie warzywa pomagają dbać o linię. Niektóre z nich są wyjątkowo kaloryczne i w nadmiarze mogą przyczyniać się do… przyrostu masy ciała. O jakich warzywach mowa?
08 stycznia 2025, 06:30