
Tych produktów nie należy trzymać w lodówce. Wciąż wiele osób to robi
Lodówka to bezsprzecznie ogromne ułatwienie, ale… nie zawsze najlepsze rozwiązanie. Czy wiesz, że niektóre produkty gdy są przechowywane w lodówce tracą smak, strukturę, a nawet szybciej się psują? Których produktów nie należy przechowywać w lodówce?
15 września 2025, 12:58

Jak zwiększyć wchłanianie witamin z warzyw? Ten prosty trik zmieni twoje posiłki
Nie musisz rezygnować z warzyw ani kupować drogich suplementów, żeby twój organizm naprawdę skorzystał z witamin. Wystarczy jedna mała zmiana w kuchni, która sprawi, że witaminy staną się łatwiej przyswajalne.
12 września 2025, 06:30

9 prostych trików, by jeść więcej warzyw!
Do tego, że warzywa są zdrowe nie trzeba nikogo przekonywać. W teorii większość osób wie, że zawierają one duże ilości witamin, błonnika i antyoksydantów. W praktyce jednak często kończy się na plasterku pomidora do kanapki albo liściu sałaty w burgerze. Jak jeść dużo warzyw? W jakiej postaci najlepiej jeść warzywa? Odpowiadamy!
11 sierpnia 2025, 17:30

Makaron z tego warzywa przygotujesz w kilka minut. A waga poleci w dół
Makaron, który możesz jeść bez wyrzutów sumienia? Taki, po którym nie czujesz ciężkości, a mimo to jesteś syty i zadowolony? Znajdziesz go w… warzywniaku. I przygotujesz w 5 minut!
05 sierpnia 2025, 17:35

Soda oczyszczona jest niezbędna przy myciu owoców i warzyw – pomoże usunąć pestycydy a może rozprawi się też z salmonellą?
Na marchewce żyje nawet dziesięć milionów zarazków – na centymetr kwadratowy. Czy mogą one nam zaszkodzić? Jak dbać o higienę w kuchni, jakie korzyści daje soda oczyszczona i dlaczego warto myć awokado?
23 lipca 2025, 13:24

Przypomina cebulę i ma jeszcze więcej wartości odżywczych. Mało kto o niej wie
Nie piecze w oczy, nie obciąża żołądka, a potrafi więcej niż jej bardziej znana „krewna”. Choć wciąż pozostaje w jej cieniu, dietetycy coraz częściej wskazują ją jako cenne źródło antyoksydantów i witamin. Czym jest szalotka, która od wieków króluje w kuchniach Francji i Tajlandii, a w Polsce dopiero zyskuje na popularności?
04 lipca 2025, 11:04

Te warzywa zmniejszają ryzyko raka jelita grubego
Naukowcy z National Cancer Institute wykazali, że warzywa krzyżowe, takie jak kapusta, kalafior, brukselka, brokuły czy jarmuż, są w stanie zapobiegać m.in. chorobom nowotworowym. Wszystko za sprawą witamin, składników mineralnych i związków bioaktywnych, które – jak zauważyli badacze - wspierają układ odpornościowy i przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym.
18 czerwca 2025, 12:18

Te produkty wydłużają życie. Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące od 120 tys. osób
Badacze z Uniwersytetu Edith Cowan w Australii, Queen's University Belfast i Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu odkryli - w ramach trwającego 10 lat badania – że osoby, które w swojej diecie sięgają po żywność bogatą we flawonoidy mają niższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Naukowcy przeanalizowali dane 120 tys. uczestników.
16 czerwca 2025, 09:43

Dlaczego warto jeść warzywa i owoce w różnych kolorach? Dietetycy tłumaczą, jak wpływają na zdrowie
Czerwone, zielone, pomarańczowe, a nawet fioletowe – każdy kolor warzyw i owoców to inne korzyści dla zdrowia. Dietetycy Śląskiego Uniwersytetu Medycznego wyjaśniają, jak barwy na talerzu wspierają odporność, mózg, serce i skórę.
26 maja 2025, 14:02

Liście rzodkiewki – skarbnica zdrowia, którą… wyrzucamy do kosza
Gdy myślimy o rzodkiewce, zazwyczaj przychodzi nam do głowy jej chrupiący, lekko pikantny, idealny do wiosennej kanapki korzeń. Mało kto jednak zwraca uwagę na to, co znajduje się tuż nad nią. Zielone, delikatne liście najczęściej bez namysłu lądują w koszu. Tymczasem kryją one w sobie nie mniej wartości odżywczych niż sama rzodkiewka!
15 maja 2025, 14:54

To najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Alarmujące wyniki raportu
Raport EWG nie pozostawia złudzeń – na owocach i warzywach, które kupujemy w sklepach i które lądują na naszych talerzach znajdują się toksyczne związki chemiczne. Niektóre owoce i warzywa mają ich szczególnie dużo.
13 maja 2025, 06:30

Rewelacyjna alternatywa dla ziemniaków. Pozytywnie wpływa na serce i trawienie
Doskonale wspiera pracę jelit dzięki wysokiej zawartości błonnika. Na dodatek pomaga dbać o zdrowie serca i kondycję skóry. Dlaczego warto sięgnąć po zapomniane warzywo korzeniowe?
28 kwietnia 2025, 12:52

Nowalijki – czy są tak zdrowe, jak się wydaje? Niektóre mogą zawierać rakotwórcze nitrozoaminy
Po zimie wiele osób jest stęsknionych za świeżymi warzywami, przez co chętnie sięga po nowalijki dostępne już w kwietniu. Tymczasem nowalijki mogą nieść za sobą pewne niebezpieczeństwa.
03 kwietnia 2025, 10:41