Liście rzodkiewki – skarbnica zdrowia, którą… wyrzucamy do kosza

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Gdy myślimy o rzodkiewce, zazwyczaj przychodzi nam do głowy jej chrupiący, lekko pikantny, idealny do wiosennej kanapki korzeń. Mało kto jednak zwraca uwagę na to, co znajduje się tuż nad nią. Zielone, delikatne liście najczęściej bez namysłu lądują w koszu. Tymczasem kryją one w sobie nie mniej wartości odżywczych niż sama rzodkiewka!
rzodkiewka
Liście rzodkiewki – skarbnica zdrowia, którą… wyrzucamy do kosza
shutterstock

Jakie właściwości mają liście rzodkiewki?

Liście rzodkiewki to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w nich m.in. witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B (zwłaszcza B6 i kwas foliowy), a także witaminę K, która odgrywa istotną rolę w krzepnięciu krwi i zdrowiu kości. Zielone części rzodkiewki są również źródłem wapnia, żelaza, potasu, magnezu oraz przeciwutleniaczy, takich jak luteina i zeaksantyna.

Szczególnie warte uwagi jest wysokie stężenie chlorofilu – naturalnego barwnika, który wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn i działa przeciwzapalnie. Dodatkowo liście zawierają błonnik pokarmowy, który poprawia trawienie i wspomaga pracę jelit.

Liście rzodkiewki i ich korzyści dla zdrowia

Regularne włączanie liści rzodkiewki do diety może przynieść szereg korzyści. Dzięki zawartości witaminy C i antyoksydantów wspierają układ odpornościowy, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i mogą spowalniać procesy starzenia. Żelazo w połączeniu z witaminą C sprzyja lepszemu przyswajaniu tego pierwiastka, co jest dobrą wiadomością dla osób borykających się z anemią.

Warto również wspomnieć o ich działaniu moczopędnym i oczyszczającym. Związki obecne w liściach pomagają usuwać nadmiar wody z organizmu, co może być pomocne przy obrzękach czy problemach z nerkami. Niektóre źródła wskazują także, że zawarte w nich związki siarkowe wspierają pracę wątroby i mają działanie przeciwnowotworowe.

Jak wykorzystać liście rzodkiewki? Pomysły

Wbrew pozorom liście rzodkiewki nie muszą być gorzkie ani włókniste. Świeże, młode pęczki mają delikatny smak, nieco przypominający szpinak z nutą rzodkiewkowej ostrości. Można je jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej.

Najprostszym sposobem na ich wykorzystanie jest dodanie do koktajli warzywnych lub zielonych smoothie – dobrze komponują się z jabłkiem, selerem, bananem czy imbirem. Nadają napojowi świeżości i wzbogacają go o dodatkowe mikroelementy.

Liście świetnie sprawdzają się też jako baza do pesto – wystarczy zmiksować je z oliwą, czosnkiem, orzechami (np. nerkowcami lub słonecznikiem) i odrobiną parmezanu. Powstaje aromatyczna pasta, którą można smarować kanapki, dodawać do makaronu lub używać jako dip.

Jeśli lubisz zupy krem, dorzuć liście rzodkiewki pod koniec gotowania – doskonale wzbogacą zupę z cukinii, brokułów czy pora. Z kolei drobno posiekane liście można dodawać do sałatek, twarożku, jajecznicy albo potraktować jak szpinak i wrzucić na patelnię z czosnkiem i oliwą.

W kuchni zero waste liście rzodkiewki to prawdziwy skarb – można z nich zrobić chipsy z piekarnika, farsz do pierogów, a nawet ziołową herbatę o działaniu oczyszczającym. Warto tylko pamiętać, by dobrze je umyć i wybierać liście jędrne, świeże, bez oznak żółknięcia.

Kto powinien uważać na liście rzodkiewki?

Choć liście rzodkiewki mają wiele zalet, jak każdy składnik roślinny – mogą uczulać. Osoby z alergiami krzyżowymi (np. na pyłki) powinny zacząć od małej ilości i obserwować reakcję organizmu. Dodatkowo ze względu na zawartość szczawianów, osoby cierpiące na kamicę nerkową powinny skonsultować ich spożycie z lekarzem.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link