Soda oczyszczona jest niezbędna przy myciu owoców i warzyw – pomoże usunąć pestycydy a może rozprawi się też z salmonellą?

Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Na marchewce żyje nawet dziesięć milionów zarazków – na centymetr kwadratowy. Czy mogą one nam zaszkodzić? Jak dbać o higienę w kuchni, jakie korzyści daje soda oczyszczona i dlaczego warto myć awokado?
Mycie owoców i warzyw nie doprowadzi do całkowitego usunięcia pestycydów, ale znaczną część ich wypłuka a poza tym już na pewno usunie z nich brudy
ShutterStock

Instagram sugeruje, że owoce i warzywa lubią kąpiele wodne – często z dodatkiem sody oczyszczonej. Czas moczenia: warzywa około 10–15 minut, owoce nieco mniej. Ma to na celu zmycie nie tylko brudu i zarodników pleśni, ale także szkodliwych substancji, takich jak pestycydy.
Ale czy to wystarczy, by zwłaszcza świeże i surowe owoce i warzywa były całkiem bezpieczne w konsumpcji? Czy naprawdę widać pestycydy w wodzie po spłukaniu z owoców lub warzyw?
Niestety albo na szczęście nie. Pestycydy są bezbarwne. A zabrudzona woda po myciu warzyw lub owoców to nic innego jak resztki gleby i zabrudzenia z powietrza.

Czy soda oczyszczona sprawdza się jako dodatek do mycia owoców i warzyw

Pojedyncze badanie z 2017 roku, w którym naukowcy porównali najlepsze metody usuwania pestycydów z jabłek za pomocą chloru, roztworu sody oczyszczonej, czy po prostu pod bieżącą wodą wykazało, że soda oczyszczona sprawdziła się najlepiej!
Po 12–15 minutach kąpieli pozostałości pestycydów na powierzchni jabłek nie były już wykrywalne. Soda oczyszczona je rozkłada, dzięki czemu łatwiej je usunąć wodą.
Jednak niewielka część pestycydów również wniknęła do jabłka. Kąpiel wodna z sodą oczyszczoną nie była w stanie dotrzeć do tych pozostałości.

Obieranie jabłka w tym przypadku byłoby pomocne – jednak w jabłkach, podobnie jak w wielu owocach i warzywach, większość witamin i zdrowych, wtórnych substancji roślinnych znajduje się w skórce lub bezpośrednio pod nią.
Po obraniu te cenne składniki odżywcze są tracone. Mycie jest zatem lepsze niż obieranie.

Czy zawsze trzeba myć owoce i warzywa: co z ekologicznymi

Każdy, kto martwi się pestycydami, powinien wybrać uprawy ekologiczne. W rolnictwie ekologicznym dopuszcza się stosowanie pestycydów, ale w mniejszej ilości.
W związku z tym, próbki roślin z gospodarstw ekologicznych wykazują znacznie niższy poziom zanieczyszczeń.

Jednak i tutaj ważne jest dokładne płukanie pod bieżącą wodą. Owoce i warzywa ekologiczne mogą czasami mieć większe stężenie bakterii. A te nie reagują ani na sodę oczyszczaną ani na roztwór chloru. Dlatego tak ważne jest dokładne ich umycie.
Niezależnie od tego, czy są ekologiczne, czy nie, zaleca się dokładne mycie wszystkich owoców i warzyw przed spożyciem.
Konsumenci nie są świadomi warunków przechowywania, transportu i sprzedaży. Dokładne mycie może częściowo usunąć bakterie, brud, kurz, a nawet pozostałości aktywnych składników pestycydów z produktów.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Mycie owoców i warzyw: jak bardzo konieczna jest higiena kuchni?

Co należy myć, kiedy i jak długo? Oto najważniejsze podstawowe wskazówki:

  • mycie rąk przed i po przygotowaniu jedzenia, używając ciepłej wody z mydłem przez 20 sekund. Nierzadko zdarza się, że zarazki dostają się do jedzenia przez ręce;
  • najlepiej myć owoce i warzywa tuż przed spożyciem, ponieważ mycie może zniszczyć ich naturalną warstwę ochronną, co spowoduje ich szybsze zepsucie;
  • mycie pod bieżącą wodą;
  • usuwanie uszkodzonych obszarów z owoców i warzyw;
  • mycie przed obraniem – na przykład awokado. W przeciwnym razie brud i bakterie ze skórki mogą przenieść się z noża na owoce i warzywa;
  • delikatne pocieranie w trakcie mycia pod bieżącą wodą jabłek, gruszek, ogórków i tym podobnych. Mycie w zimnej lub letniej wodzie wystarczy, aby usunąć brud i zarazki z owoców i warzyw.

Poza ogólnymi radami, warto mieć na względzie wskazówki szczególne.

I tak w przypadku kapusty i sałaty przed umyciem zaleca się usunąć zewnętrzne liście.

Melony, arbuzy, ziemniaki i inne warzywa z twardą i szorstką skórką można również czyścić czystą szczotką do warzyw.

Ponadto jeśli to możliwe, osuszyć owoce lub warzywa ręcznikiem kuchennym. W ten sposób również pozbędziemy się bakterii.

Mycie owoców i warzyw: dłuższe mycie uchroni nas przed bakteriami?

Okazuje się, że nie należy nawet próbować zmywać wszystkich mikroorganizmów z owoców i warzyw. Produkty spożywcze rosnące w glebie są naturalnie gęsto zasiedlone tymi bakteriami – bez szkody dla zdrowia.
Jeśli wyjmiemy marchewkę z gleby, może mieć na swojej powierzchni nawet dziesięć milionów zarazków na centymetr kwadratowy. Umycie marchewki pod bieżącą letnia wodą wystarczy, aby cieszyć się nią bez obaw.

Mycie warzyw i owoców: a co z Salmonellą i innymi patogenami

Inaczej jest z patogenami, takimi jak patogeny biegunkowe, Salmonella, Listeria czy Staphylococcus aureus. Na nasze szczęście nie występują one w dużych ilościach na owocach i warzywach.
Ogólne ryzyko zakażenia tymi zarazkami jest uważane za niskie a sama obecność zarazka nie oznacza, że od razu zachorujemy.
I tu również sprawdza się zasada: higiena w kuchni najważniejsza. Salmonella jest zazwyczaj przenoszona przez drób.

Dlatego ważne jest, aby używać oddzielnych desek do krojenia mięsa, warzyw i owoców. Zarazki mogą się również łatwo rozprzestrzeniać w szczelnie zamkniętych, gotowych do spożycia sałatach. Dlatego i tutaj obowiązuje zasada: umyć ponownie przed spożyciem.
Taką samą ostrożność należy zachować w przypadku kiełków. Rosną one w ciepłych i wilgotnych warunkach, sprzyjających rozwojowi patogenów biegunkowych, takich jak salmonella.
Również w tym przypadku należy je umyć przed spożyciem lub – jeśli chcemy mieć absolutną pewność, że nie ma w nich patogenów – podgrzać przed zjedzeniem na przykład w woku.

Sezon na świeże warzywa i owoce w pełni, cieszmy się nimi zachowując zdrowy rozsadek.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link