
Spis treści
- 1. Zacznij dzień od warzyw
- 2. Dodawaj warzywa tam, gdzie nikt się ich nie spodziewa
- 3. Zamień część mięsa na warzywa
- 4. Warzywa na wyciągnięcie ręki
- 5. Zrób z warzyw przekąskę "do chrupania"
- 6. Stosuj zasadę "pół talerza"
- 7. Eksperymentuj z przyprawami i sposobem przygotowania
- 8. Zamień część węglowodanów na warzywa
- 9. Postaw na pyszny sos
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by jeść minimum 400 gramów warzyw dziennie. Jak to zrobić bez poczucia, że cały dzień przegryzamy sałatę? Oto 9 prostych i skutecznych sposobów, by jeść więcej warzyw każdego dnia!
1. Zacznij dzień od warzyw
Śniadanie to świetny moment, żeby „wrzucić” pierwszą porcję. Dodaj garść szpinaku lub pomidora do jajecznicy, wrzuć startą marchew do owsianki na słono (tak, to działa!), albo przygotuj smoothie z jarmużem i ogórkiem. Rano łatwiej jest wyrobić zdrowy nawyk, zanim wpadniemy w wir obowiązków.
2. Dodawaj warzywa tam, gdzie nikt się ich nie spodziewa
Warzywa w sosie bolońskim, zupa z cukinią w roli zagęszczacza, krem z batata w naleśnikach – to proste sposoby na „przemycanie” ich w daniach. Drobno starte marchewki czy buraki świetnie komponują się nawet w farszu do pierogów czy w kotletach mielonych.
3. Zamień część mięsa na warzywa
Robisz gulasz? W połowie zamień mięso na dynię lub bakłażana. Pieczesz pizzę? Zamiast podwójnego sera połóż więcej papryki, brokułów i pomidorków. To sposób, który nie tylko zwiększa ilość warzyw, ale też obniża kaloryczność posiłku.
4. Warzywa na wyciągnięcie ręki
Kiedy jesteśmy głodni, sięgamy po to, co jest pod ręką. Pokrojone w słupki marchewki, seler naciowy, ogórki czy papryka w pojemniku w lodówce kuszą o wiele bardziej niż cała, nieumyta papryka schowana w szufladzie.
5. Zrób z warzyw przekąskę "do chrupania"
Pieczone chipsy z jarmużu, batata czy buraka to zdrowsza alternatywa dla sklepowych przekąsek. Wystarczy cienko pokroić warzywo, skropić oliwą, doprawić i upiec w piekarniku. Można je podjadać przy filmie, bez wyrzutów sumienia.
6. Stosuj zasadę "pół talerza"
Najprostszy wizualny trik: przed nałożeniem czegokolwiek na talerz, połowę miejsca zapełnij warzywami – gotowanymi, pieczonymi, duszonymi lub surowymi. To zmienia proporcje posiłku bez konieczności liczenia kalorii czy gramów.
7. Eksperymentuj z przyprawami i sposobem przygotowania
Nie lubisz brukselki? Może po prostu nie próbowałeś jej w odpowiedniej wersji. Warzywa pieczone z oliwą, czosnkiem i przyprawami smakują zupełnie inaczej niż gotowane w wodzie. Curry z kalafiora, grillowane bakłażany czy marchew w miodzie potrafią zaskoczyć nawet sceptyków.
8. Zamień część węglowodanów na warzywa
Zamiast makaronu – cukinia w formie „zoodles” (spiralnych nitek). Zamiast ryżu – drobno posiekany i podsmażony kalafior. Zamiast bułki do burgera – liście sałaty. Takie podmiany to sprytny sposób, by jeść mniej przetworzonych produktów i… więcej roślin.
9. Postaw na pyszny sos
Czasem to nie same warzywa są problemem, tylko to, że jemy je "na sucho" i bez wyrazu. Dobry sos potrafi zmienić wszystko – nawet najprostsza marchewka czy brokuł zyskuje, gdy podasz go z dipem jogurtowo-ziołowym, hummusem, sosem tahini czy lekkim vinegretem. Warto mieć w lodówce kilka takich zdrowych dodatków: wystarczy chwila, by warzywa stały się przyjemnością, a nie obowiązkowym punktem w menu.