Dorsz w warzywach – lekki obiad na zdrowe serce

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Ryby morskie są jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3, które chronią serce i układ nerwowy. Dorsz z warzywami to lekki, aromatyczny obiad, który przygotujesz w mniej niż 30 minut.
Pieczony dorsz z cytryną i natką
Pieczony dorsz z cytryną i natką
Shutterstock

Dlaczego warto jeść ryby?

Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają obniżyć ciśnienie, poprawiają koncentrację i działają przeciwzapalnie. Dorsz zawiera też dużo jodu, magnezu i witaminy D.

Przepis na dorsza z piekarnika

Składniki:

  • 2 filety dorsza
  • 1 cebula, pół papryki, 1 pomidor, 1 marchew
  • 1 łyżka oliwy, sok z cytryny, koperek

Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym, na nich połóż dorsza, skrop oliwą i cytryną. Piecz 20 minut w 180°C.

Lekko, zdrowo i kolorowo

To danie dostarcza białka i witamin, a przy tym jest niskokaloryczne. Idealne dla osób na diecie lekkostrawnej.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link