Indyk to jedno z najzdrowszych mięs – ma mało tłuszczu, dużo białka i witamin z grupy B. Pieczony z ziołami zachowuje soczystość i nie wymaga dodatku oleju.

Mięso z indyka zawiera tyrozynę - aminokwas, który uczestniczy w wytwarzaniu serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Poza tym jest bogatym źródłem witamin z grupy B.
Shutterstock
Dlaczego warto wybierać indyka?
Mięso z indyka polecane jest w diecie sportowców i osób odchudzających się. Ma niską zawartość cholesterolu i jest lekkostrawne.
Przepis na aromatyczne danie
Składniki:
- 500 g piersi z indyka
- 1 łyżeczka rozmarynu, tymianku i czosnku
- Sok z cytryny, sól, pieprz
Mięso natrzyj przyprawami i piecz 40 minut w 180°C pod przykryciem. Dzięki cytrynie pozostanie miękkie i aromatyczne.
Z czym podać indyka
Świetnie smakuje z kaszą gryczaną i sałatką z warzyw sezonowych. To pełnowartościowy obiad, który nie obciąża żołądka.
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
Kup licencję.