-
Co się dzieje z organizmem, gdy jemy bób? To nie tylko naturalny antydepresant
29 maja 2025, 13:42Bób to warzywo kojarzone głównie z letnim gotowaniem, miską pełną parujących nasion i odrobiną soli. Tymczasem to niepozorne warzywo strączkowe skrywa w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych, które mogą wspierać mózg, poprawiać nastrój, wspomagać odchudzanie, a nawet... łagodzić objawy choroby Parkinsona. Na co dobry jest bób i jak ugotować bób prawidłowo?
-
Tych 6 rzeczy przyspiesza starzenie się mózgu. Jak o niego dbać?
27 maja 2025, 06:30Mózg to najbardziej złożony organ w ludzkim ciele. Odpowiada m.in. za myślenie, emocje, pamięć i funkcje życiowe. Choć starzenie się mózgu jest naturalnym procesem, niektóre czynniki mogą znacząco go przyspieszyć – prowadząc do pogorszenia pamięci, a nawet takich chorób neurodegeneracyjnych jak choroba Alzheimera. Na szczęście na wiele z tych czynników mamy wpływ – choć nie każdy wie, jak odpowiednio dbać o mózg.
-
7 sposobów na zdrowe jelita. Jak dbać o "drugi mózg" i dlaczego jest to tak ważne?
23 maja 2025, 06:30Jelita to jeden z najbardziej „inteligentnych” organów w naszym ciele. Nie bez powodu mówi się o jelitach jako „drugim mózgu” – to właśnie one regulują odporność, wpływają na nastrój, jakość snu, a nawet myślenie. Jak o nie zadbać? Przedstawiamy 7 skutecznych i zaskakująco prostych sposobów na zdrowe jelita, które warto wdrożyć już dziś.
-
Dieta trzustkowa nie tylko dla chorych. Jak zadbać o ten ważny organ?
22 maja 2025, 14:33Rola trzustki w organizmie jest absolutnie kluczowa. Trzustka nie tylko reguluje poziom cukru we krwi, ale też odpowiada za produkcję enzymów trawiennych. A gdy przestaje działać prawidłowo – skutki bywają dramatyczne. To sprawia, że dieta trzustkowa to temat, którym powinni zainteresować się nie tylko pacjenci z rozpoznanym zapaleniem trzustki, ale każdy, kto chce zachować zdrowie na dłużej.
-
Ile kofeiny ma Twoja kawa? Eksperci ostrzegają: popularne napoje mogą zawierać nawet 6 razy więcej kofeiny niż myślisz
22 maja 2025, 12:32Czy codzienna kawa to zdrowy rytuał, czy ryzyko przedawkowania kofeiny? Najnowsze badanie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego ujawnia, ile naprawdę kofeiny zawierają popularne rodzaje kawy – i kiedy warto powiedzieć sobie „dość”.
-
O tej kawie słyszało niewiele osób. Zaskakujące, z czego powstaje
20 maja 2025, 11:48Kiedy codzienna porcja kawy zaczyna nużyć, warto wypróbować napój, który łączy w sobie smak natury z wyjątkowymi korzyściami dla zdrowia. Kawa daktylowa, bo o niej mowa, zdobywa coraz więcej zwolenników wśród osób ceniących lekkie pobudzenie bez kofeinowego "krachu" oraz pełnię witamin i minerałów. Przekonaj się, dlaczego warto sięgnąć po ten napój i jak w prosty sposób przygotować go w domu.
-
5 prostych ćwiczeń na kręgosłup. By je wykonać nie musisz nawet wstawać z krzesła
19 maja 2025, 16:37Współczesny styl życia – długie godziny spędzane przed komputerem, siedzenie w samochodzie, brak aktywności fizycznej – wystawia nasz kręgosłup na ciężką próbę. Bóle pleców to już niemal znak rozpoznawczy XXI wieku. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że możemy skutecznie dbać o zdrowie kręgosłupa i to bez dużego wysiłku. Wystarczy kilka prostych ćwiczeń wykonywanych regularnie, by złagodzić napięcia mięśniowe, poprawić postawę i zapobiegać bólom.
-
Tych 5 rzeczy niszczy kolagen w organizmie
19 maja 2025, 06:30Kolagen to fundament zdrowej skóry i stawów. Ale nie tylko. To najważniejsze białko strukturalne w organizmie człowieka, stanowiące aż 30 proc. wszystkich białek ustrojowych. Tworzy włókna budujące nie tylko skórę i ścięgna, ale także więzadła, naczynia krwionośne, a także chrząstki i kości.
-
Liście rzodkiewki – skarbnica zdrowia, którą… wyrzucamy do kosza
15 maja 2025, 14:54Gdy myślimy o rzodkiewce, zazwyczaj przychodzi nam do głowy jej chrupiący, lekko pikantny, idealny do wiosennej kanapki korzeń. Mało kto jednak zwraca uwagę na to, co znajduje się tuż nad nią. Zielone, delikatne liście najczęściej bez namysłu lądują w koszu. Tymczasem kryją one w sobie nie mniej wartości odżywczych niż sama rzodkiewka!
-
Ten dodatek do serka wiejskiego doskonale reguluje pracę jelit. Mało kto o tym wie
15 maja 2025, 06:30Serek wiejski od lat gości w lodówkach osób dbających o zdrowie, sylwetkę i dobrą kondycję. Jest lekki, sycący, łatwy do przygotowania i stanowi świetną bazę do wielu zdrowych posiłków. Co ciekawe, jego potencjał można jeszcze bardziej zwiększyć używając odpowiednich dodatków. Jednym z nich jest… inulina.
-
Miód czy cukier? Który z nich jest bardziej kaloryczny?
14 maja 2025, 12:39Dodatek cukru lub miodu to w przypadku wielu osób nieodzowny element diety. Nierzadko nadajemy słodki smak kawie, herbacie. Dodajemy cukier lub miód do deserów czy wypieków. Najczęściej sięgamy po klasyczny biały cukier, ale coraz częściej jego miejsce zajmuje miód, reklamowany jako zdrowsza i bardziej naturalna alternatywa. Czy rzeczywiście jest lepszy? Czy miód jest mniej kaloryczny niż cukier?
-
Zdobywa coraz większą popularność. Jest zdrowsza od zielonej herbaty
13 maja 2025, 13:43Jeszcze kilka lat temu była egzotyczną ciekawostką dla smakoszy herbaty i pasjonatów Japonii. Dziś matcha zdobywa serca (i kubki) coraz większej liczby osób – nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak i intensywnie zielony kolor, ale przede wszystkim z powodu właściwości zdrowotnych, które przewyższają tradycyjną zieloną herbatę. A na dodatek, coraz częściej pojawia się w ofercie kawiarni!
-
To najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Alarmujące wyniki raportu
13 maja 2025, 06:30Raport EWG nie pozostawia złudzeń – na owocach i warzywach, które kupujemy w sklepach i które lądują na naszych talerzach znajdują się toksyczne związki chemiczne. Niektóre owoce i warzywa mają ich szczególnie dużo.
-
Które ryby mają najwięcej rtęci? Tych zdecydowanie lepiej unikać
12 maja 2025, 10:22Ryby są cenionym elementem zdrowej diety. Dostarczają białka, kwasów omega-3 i witamin. Niestety, nie wszystkie gatunki są bezpieczne. Niektóre ryby kumulują duże ilości rtęci lub innych zanieczyszczeń, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Sprawdź, które ryby zawierają najwięcej rtęci i innych szkodliwych substancji.
-
2 litry wody dziennie to już przeszłość? Naukowcy zbadali, ile wody dziennie należy pić
12 maja 2025, 06:30Naukowcy z Narodowego Instytutu Innowacji Biomedycznych, Zdrowia i Żywienia w Japonii przeanalizowali dane niezbędne do określenia rzeczywistego zapotrzebowania na wodę. Dane pochodziły od ponad 5 tys. osób z 23 krajów na całym świecie. Analiza podważa ogólnie przyjętą, popularną zasadę mówiącą o tym, że powinniśmy wypijać 2 litry wody dziennie. Okazuje się, że nie jest to uniwersalną normą.