Zapobiega zakrzepicy i obniża cholesterol. Działa jak naturalna tarcza dla serca i naczyń krwionośnych

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Zakrzepica od lat pozostaje jednym z najgroźniejszych cichych zagrożeń dla zdrowia. Skrzepy, które tworzą się w naczyniach krwionośnych, mogą w każdej chwili doprowadzić do udaru, zawału czy zatorowości płucnej. Choć podstawą leczenia zawsze są metody medyczne, nauka coraz częściej podkreśla, że właściwa dieta może wspierać organizm w walce z procesami sprzyjającymi zakrzepom.
czosnek
Zapobiega zakrzepicy i obniża cholesterol. Działa jak naturalna tarcza dla serca i naczyń krwionośnych
Shutterstock

Jednym z produktów, który regularnie pojawia się w badaniach naukowych, jest świeży czosnek. Jego działanie na układ krążenia jest tak dobrze udokumentowane, że wielu ekspertów określa go jednym z najskuteczniejszych naturalnych składników wspierających profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych.

Dlaczego czosnek działa? Klucz tkwi w... allicynie

Gdy rozgniatamy świeży ząbek czosnku, uruchamia się reakcja chemiczna: enzym allinaza przekształca allinę w allicynę – związek odpowiedzialny za intensywny zapach i… wyjątkowe właściwości zdrowotne.

To właśnie allicyna oraz pochodne tiosulfonianów wykazują silne działanie:

przeciwpłytkowe – hamują skłonność płytek krwi do zlepiania się,

przeciwzakrzepowe – wspierają mechanizmy zapobiegające tworzeniu skrzepów,

ochronne dla naczyń – zwiększają produkcję tlenku azotu, który poprawia elastyczność ścian naczyń.

Badania potwierdzają, że regularne spożywanie świeżego czosnku może ograniczać procesy prowadzące do zakrzepicy, a preparaty zawierające związki czosnku wyraźnie zmniejszają aktywność płytek krwi.

Niższy cholesterol i trójglicerydy – kolejne potwierdzone działanie

Czosnek to nie tylko wsparcie przeciw zakrzepom. Coraz więcej badań analizuje jego wpływ na profil lipidowy. Wyniki są imponujące:

obniża LDL ("zły" cholesterol),

zmniejsza poziom trójglicerydów,

pomaga regulować ciśnienie tętnicze.

To wszystko sprawia, że czosnek wspiera profilaktykę miażdżycy, zakrzepicy i chorób serca – naturalnie i bez kosztownych suplementów.

Warto jednak pamiętać szczególnie o jednej rzeczy - gotowanie niszczy kluczowe związki zawarte w czosnku. Czosnek działa najlepiej na surowo. Wysoka temperatura bardzo szybko rozkłada allicynę. Po około pięciu minutach gotowania jej zawartość spada niemal do zera.

Dlatego najlepiej dodać go:

pod koniec gotowania,

do sosów na zimno,

do sałatek, twarożków i past,

do dań, ale po przestudzeniu.

Im świeższy i mniej poddany obróbce termicznej – tym silniejsze właściwości wspierające układ krążenia.

Czosnek nie dla każdego. Te osoby muszą uważać

Choć czosnek kojarzy się z naturalnym "domowym lekiem", jego działanie przeciwpłytkowe może być problematyczne. Ostrożność zaleca się:

osobom przyjmującym leki przeciwzakrzepowe,

pacjentom z zaburzeniami krzepnięcia,

osobom mającym skłonność do siniaków i krwawień.

W ich przypadku nadmiar świeżego czosnku może wzmacniać działanie leków i prowadzić do powikłań.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link