
Które jabłka mają więcej witamin?
Wybierając jabłka można się zastanawiać, które z nich – zielone czy czerwone – mają więcej witamin i są korzystniejsza dla zdrowia. Sprawdź, czy i jak kolor skórki wpływa na zawartość witamin i które jabłka są zdrowsze.
30 maja 2025, 14:54

Liście rzodkiewki – skarbnica zdrowia, którą… wyrzucamy do kosza
Gdy myślimy o rzodkiewce, zazwyczaj przychodzi nam do głowy jej chrupiący, lekko pikantny, idealny do wiosennej kanapki korzeń. Mało kto jednak zwraca uwagę na to, co znajduje się tuż nad nią. Zielone, delikatne liście najczęściej bez namysłu lądują w koszu. Tymczasem kryją one w sobie nie mniej wartości odżywczych niż sama rzodkiewka!
15 maja 2025, 14:54

Dentyści za rzadko o tym mówią. Witaminy ważne dla zdrowia zębów i jamy ustnej. Które najbardziej?
Dentyści i stomatolodzy zbyt rzadko o tym mówią. Polacy wciąż nie są zbyt świadomi tego, jak wielu problemów ze zdrowiem jamy ustnej mogliby uniknąć dzięki odpowiednim witaminom. D zapewnia twardość i odporność szkliwa. Chroni zęby przed próchnicą, utratą ich stabilności i paradontozą. A pomaga w ochronie błon śluzowych, zębów i dziąseł przed uszkodzeniami, infekcjami i próchnicą. K uczestniczy w procesach naprawczych dziąseł oraz kości szczęki. C zapewnia zdrowie naczyń krwionośnych w dziąsłach i regenerację tkanek. Do tego witaminy z grupy B redukują stany zapalne. Wpływ tych wszystkich składników na zdrowie uzębienia jest kluczowy, ale w Polsce rzadko publicznie omawiany. Media i kampanie edukacyjne, często sponsorowane przez producentów wyrobów stomatologicznych, przeważnie skupiają się na higienie jamy ustnej. Natomiast o samych witaminach w powyższym kontekście publicznie mówi się sporadycznie. I to trzeba koniecznie zmienić.
30 marca 2025, 12:23

Mrożone owoce. Czy tracą witaminy? Jak najlepiej je wykorzystać?
Mrożenie owoców to doskonały sposób na ich przechowywanie. Często jednak po rozmrożeniu ich konsystencja, smak i właściwości różnią się od tych w świeżych owocach. Jak najlepiej wykorzystać rozmrożone owoce? Czy podczas mrożenia tracą one swoje właściwości zdrowotne?
25 marca 2025, 15:56

Witamina D3. Jak stwierdzić jej niedobór? Jaka jest zalecana dawka dzienna?
Witamina D3, nazywana „słoneczną witaminą”, jest kluczowa dla zdrowia kości, odporności i ogólnego samopoczucia. Nasz organizm produkuje ją w skórze pod wpływem promieni słonecznych, ale można ją także dostarczać z pożywienia lub suplementów. Jakie mogą być skutki niedoboru witaminy D3 oraz jakie są normy i zalecenia suplementacji? Sprawdź!
18 marca 2025, 10:32

W PRL-u królowały na stołach, teraz wracają do łask. Mają dużo białka i witamin
W PRL były prawdziwym rarytasem, który dosyć często gościł na stołach. Były tanie i można je było dosyć łatwo kupić w czasach niedoborów. Dziś wracają do łask. Dobrze, bo mają bardzo dużo białka, żelaza oraz witamin.
13 lutego 2025, 10:26

Zimą wszyscy łykają tę witaminę na potęgę. Pewne jej właściwości to mit
Zawiera ją wiele dostępnych na rynku suplementów. Są bardzo chętnie kupowane. O którą witaminę chodzi? To witamina D. Amerykańska organizacja USPSTF ogłosiła, że mimo korzyści zdrowotnych, witamina D i wapń nie zapobiegają złamaniom kości u osób starszych.
21 stycznia 2025, 14:04