To prawdziwa bomba witaminowa. Wzmacnia serce i kości, utrzymuje cukier pod kontrolą

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Choć na pierwszy rzut oka wyglądają niepozornie te owoce to prawdziwe skarby natury. Kryją w sobie bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów, które wspierają serce, mózg, kości i odporność. A dzięki niskiej zawartości cukru i wysokiej dawce błonnika uznawane są za jedne z najzdrowszych owoców. Na co jeszcze dobre są jeżyny?
jeżyny jeżyna owoce
To prawdziwa bomba witaminowa. Wzmacnia serce i kości, utrzymuje cukier pod kontrolą
Shutterstock

Jerzyny to naturalna bomba witaminowa. Dostarczają organizmowi cennej witaminy C, niezbędnej do prawidłowej pracy układu odpornościowego i syntezy kolagenu. Już jedna szklanka owoców pokrywa około 35% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Znajdziemy w nich także witaminę K, wspierającą zdrowe kości i prawidłowe krzepnięcie krwi, a także witaminę E o działaniu przeciwstarzeniowym. Jeżyny są także świetnym źródłem manganu, potrzebnego do metabolizmu węglowodanów i ochrony przed stresem oksydacyjnym.

Błonnik – sprzymierzeniec jelit i sytości

Jeżyny wyróżniają się niezwykle wysoką zawartością błonnika – około 7–8 g w szklance owoców. To aż 30% dziennego zapotrzebowania! Dzięki temu wspierają prawidłową perystaltykę jelit, chronią przed zaparciami i pomagają utrzymać zdrową mikroflorę jelitową. Błonnik reguluje także poziom cholesterolu we krwi i stabilizuje poziom glukozy, co czyni jeżyny doskonałym wyborem dla osób dbających o sylwetkę i zdrowie metaboliczne.

Antyoksydanty – tarcza przeciw starzeniu

Ciemne zabarwienie jeżyn zawdzięczamy antocyjanom – silnym przeciwutleniaczom, które neutralizują wolne rodniki, spowalniają procesy starzenia i chronią komórki przed uszkodzeniami. Badania wskazują, że regularne spożywanie owoców bogatych w antocyjany może obniżać ryzyko chorób serca, miażdżycy, a nawet niektórych nowotworów. Dodatkowo związki te wspierają pamięć i koncentrację, poprawiają ukrwienie mózgu oraz działają neuroprotekcyjnie, zmniejszając ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.

Serce, kości i cukier pod kontrolą

Jeżyny to prawdziwy sprzymierzeniec układu krążenia. Obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, wspierają zdrowe ciśnienie i poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych. Dzięki zawartości witaminy K, krzemionki i manganu pozytywnie wpływają także na gęstość mineralną kości, co jest szczególnie ważne dla kobiet po 40. roku życia.

Osoby z cukrzycą czy insulinoopornością również mogą śmiało włączać je do diety – jeżyny mają niski indeks glikemiczny (IG 25) i minimalny ładunek glikemiczny, dzięki czemu nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi.

Jak jeść jeżyny na co dzień?

Jeżyny warto jeść zerwane prosto z krzaka. Warto też włączać je do diety w różnych formach, np.:

- Na śniadanie – dodane do owsianki, jogurtu czy smoothie.

- W sałatce – świetnie komponują się z rukolą, serem kozim i orzechami włoskimi.

- Jako zdrowy deser – w crumble, domowych lodach czy galaretce z chia.

- Do mrożenia – zachowują większość wartości odżywczych, więc można korzystać z nich przez cały rok.

Jeżyny to solidna "porcja zdrowia" zamknięta w niewielkich owocach. Regularne spożywanie jeżyn wspiera serce, mózg, jelita i kości, pomaga w kontroli poziomu cukru i chroni przed stresem oksydacyjnym. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu i dużej ilości błonnika mogą stać się ważnym elementem diety dla osób dbających o zdrowie metaboliczne i sylwetkę.

Warto zapamiętać: im częściej na talerzu lądują kolorowe owoce jagodowe, tym większe korzyści dla organizmu. A jeżyny – ze swoją wyjątkową kombinacją składników – zdecydowanie zasługują, by znaleźć się w jadłospisie każdego, kto myśli o zdrowiu długofalowo.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link