Ten dodatek do serka wiejskiego doskonale reguluje pracę jelit. Mało kto o tym wie

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Serek wiejski od lat gości w lodówkach osób dbających o zdrowie, sylwetkę i dobrą kondycję. Jest lekki, sycący, łatwy do przygotowania i stanowi świetną bazę do wielu zdrowych posiłków. Co ciekawe, jego potencjał można jeszcze bardziej zwiększyć używając odpowiednich dodatków. Jednym z nich jest… inulina.
serek wiejski
Ten dodatek do serka wiejskiego doskonale reguluje pracę jelit. Mało kto o tym wie
ShutterStock

Serek wiejski, zwany również twarożkiem ziarnistym, to produkt mleczny o delikatnym smaku i charakterystycznej strukturze. Składa się z grudek twarogu zanurzonych w lekkiej śmietance. Jego główne zalety to przede wszystkim niska kaloryczność i wysoka zawartość białka.

Co zawiera serek wiejski?

Serek wiejski zawiera:

- białko – około 11–13 g na 100 g produktu, które ma wszystkie niezbędne aminokwasy,
- wapń niezbędny dla mocnych kości, zębów i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
- witaminy z grupy B – szczególnie B2 (ryboflawina), która wspomaga metabolizm energetyczny,
- fosfor, potas i magnez – minerały wpływające na równowagę elektrolitową, mięśnie i układ nerwowy.

Serek wiejski jest też lekkostrawny i niskowęglowodanowy, dzięki czemu idealnie sprawdza się w diecie redukcyjnej, sportowej i dla diabetyków.

Inulina, czyli naturalny prebiotyk

Inulina to naturalny błonnik roślinny, który działa korzystnie na trawienie, florę bakteryjną jelit i uczucie sytości. Jest to także naturalny prebiotyk występujący m.in. w korzeniu cykorii, topinamburze czy cebuli. W odróżnieniu od klasycznego błonnika, inulina nie jest trawiona w jelicie cienkim, ale trafia bezpośrednio do jelita grubego, gdzie staje się pożywką dla dobrych bakterii (głównie Bifidobacterium i Lactobacillus).

Dlaczego warto dodać inulinę do serka wiejskiego?

Inulina poprawia trawienie i perystaltykę jelit (zapobiega zaparciom, wspomaga regularność wypróżnień), wspiera mikroflorę jelitową (a zdrowe jelita to lepsza odporność i samopoczucie), a także obniża indeks glikemiczny posiłku, co sprawia, że jest idealnym rozwiązaniem dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą.

Ponadto, zwiększa uczucie sytości, ponieważ błonnik spowalnia trawienie, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni i wspomaga wchłanianie wapnia i magnezu (co idealnie współgra z zawartością tych minerałów w serku wiejskim).

Inulinę można kupić w formie proszku i dodawać ją do serka w ilości ok. 5 g (1 łyżeczka) na porcję. Nie zmienia smaku, ale nadaje posiłkowi lekko kremową konsystencję.

Zdrowe dodatki do serka wiejskiego. Zamień śniadanie w prawdziwy superfood

Chcesz wzbogacić serek wiejski o kolejne składniki odżywcze? Poniżej przedstawiamy kilka zdrowych propozycji – zarówno na słodko, jak i na wytrawnie:

Owoce jagodowe (borówki, maliny, truskawki) – źródło antyoksydantów, witaminy C i błonnika.

Siemię lniane lub nasiona chia – wspierają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, zawierają kwasy omega-3.

Cynamon – wspomaga metabolizm i reguluje poziom cukru we krwi.

Orzechy i migdały – zdrowe tłuszcze, magnez, witamina E.

Miód lub syrop daktylowy – naturalna słodycz, ale warto dodawać z umiarem.

Awokado – źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika.

Pomidor i ogórek – niskokaloryczne, bogate w wodę i witaminy.

Rukola, szpinak, natka pietruszki – dodatek chlorofilu, witaminy K i żelaza.

Pestki dyni – bogactwo cynku i zdrowych tłuszczów.

Oliwa z oliwek – wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link