To najczęściej stosowany tłuszcz na świecie. Może sprzyjać chorobom sercowo-naczyniowym

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Olej palmowy zawiera rekordowe ilości kwasów tłuszczowych nasyconych. Te, spożywane w nadmiarze, sprzyjają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia i otyłości. Dietetyczka przestrzega.
Olej palmowy w produktach
Olej palmowy w produktach
Shutterstock

Występuje powszechnie w słodyczach: ciastkach, czekoladzie, wyrobach cukierniczych. Nie wszyscy wiedzą o tym, że to jeden z najgorszych możliwych wyborów.

Olej palmowy - najczęściej stosowany w przemyśle spożywczym

Olej palmowy pojawia się w wielu słodyczach i margarynach, ale jego nadmiar może szkodzić zdrowiu – powiedziała PAP dietetyczka kliniczna Patrycja Mochocka. Ostrzegała, by podczas świątecznych zakupów uważnie czytać etykiety i wybierać zdrowsze tłuszcze.

Jak przypomniała dietetyczka kliniczna Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Sosnowcu, świąteczne zakupy często robimy w pośpiechu, kierując się atrakcyjnym wyglądem opakowań, zapominając o tym, co naprawdę znajduje się w środku.

Najważniejsze, aby zwracać uwagę na skład danego produktu. Im krótszy skład, tym lepiej. Jeśli na pierwszym miejscu znajduje się cukier albo olej palmowy, warto wybrać zdrowszą alternatywę

– powiedziała PAP ekspertka.

Zawiera tyle nasyconych kwasów tłuszczowych, co tłuszcze zwierzęce

Przypomniała, że olej palmowy jest jednym z najczęściej stosowanych tłuszczów roślinnych na świecie. Jest szeroko stosowany w słodyczach, margarynach i produktach gotowych. Powody są oczywiste:

  • jest stosunkowo tani,
  • odporny na wysokie temperatury,
  • ma długą datę przydatności do spożycia.

Jednak z punktu widzenia zdrowia zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych – od 45 do 55 proc. całkowitej zawartości tłuszczów, co jest porównywalne z tłuszczami zwierzęcymi.

Ważne

Spożycie nadmiaru tego typu kwasów sprzyja rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia i otyłości.

Także klimatolodzy podkreślają, że produkcja oleju palmowego wiąże się z wylesianiem, niszczeniem siedlisk roślin i zwierząt, a także naruszeniami praw człowieka w niektórych regionach świata, w tym w Indonezji.

Czym zastąpić olej palmowy?

Mochocka zaleciła przygotowywanie świątecznych przysmaków samodzielnie w domu, z użyciem zdrowszych tłuszczów, takich jak masło czy olej rzepakowy, zamiast margaryny twardej. Podkreśliła również znaczenie umiaru przy świątecznych posiłkach.

Okres świąteczny to czas spędzony z rodziną przy stole. Jedzmy wszystko, ale z umiarem. Po posiłku warto wybrać jakąś formę aktywności fizycznej, np. spacer czy wychodzenie z psem

– dodała dietetyczka.

Jak zauważyła Mochocka, choć kuszące może być pozostanie na kanapie przed telewizorem po obfitym posiłku, ruch w tym okresie jest szczególnie istotny dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.(PAP)

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link