
Problemy żołądkowo-jelitowe: wirus czy zatrucie pokarmowe
Norowirusy i rotawirusy, bakterie takie jak Campylobacter. Zakażenie przewodu pokarmowego może dotknąć każdego, szczególnie teraz. Nie doceniamy ich siły, dopóki w nas nie uderzy. Co pomaga w tych krytycznych chwilach? Kiedy należy udać się do lekarza? Jakie patogeny są typowe dla chorób układu pokarmowego?
17 sierpnia 2025, 13:10

Uwaga! Salmonella wykryta w jajach. Nie należy spożywać produktu!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym ostrzega o obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj - ich spożycie grozi zatruciem pokarmowym. Producent wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku.
05 sierpnia 2025, 13:26

GIS: Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności - salmonella w niektórych partiach musu z orzechów nerkowca z maliną
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie przed spożyciem produktu dmBio Mus z orzechów nerkowca z maliną. Produkt pochodzi z partii oznakowanych datami minimalnej trwałości od 29.05.2025 do 28.04.2026 włącznie.
05 czerwca 2025, 15:05

Choroba Zalewu Wiślanego znów atakuje. GIS ostrzega przed jedzeniem ryb z tego akwenu
Pięć osób trafiło do szpitala po zjedzeniu ryb z Zalewu Wiślanego. Objawy sugerują tzw. chorobę Zalewu Wiślanego, której skutki mogą być groźne dla zdrowia. Sanepid ostrzega: do końca maja lepiej unikać flądry i węgorza z tego akwenu.
16 maja 2025, 09:26