Pilny komunikat GIS. W partii jaj wykryto Salmonellę

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
W partii jaj, która trafiła już do sprzedaży, stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Jajka wycofano już z obrotu, klientów, którzy zdążyli je kupić, zaleca się zwrot do sklepu. Salmonella może wywołać poważne zatrucie pokarmowe.
Salmonella wykryta w partii jaj
Salmonella wykryta w partii jaj
Shutterstock

W partii jaj wykryto obecność bakterii Salmonella. Jak informuje w swoim ostrzeżeniu GIS, nie należy ich spożywać. Zobacz, który produkt został wycofany z obrotu.

Partia jaj wycofana. Była zanieczyszczona pałeczkami Salmonelli

Przed świętami kupujemy duże ilości jaj. Jednak zanim zabierzemy się za przygotowanie tradycyjnych dań, sprawdźmy datę minimalnej trwałości produktu. GIS właśnie poinformował o wykryciu w jednej z partii jaj pałeczek bakterii Salmonella. To groźny dla zdrowia patogen, który odpowiada za zatrucia pokarmowe. Dla części osób może być szczególnie niebezpieczny.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 3 z 5 próbek treści oraz w 2 z 5 próbek na powierzchni jaj określonych poniżej

- czytamy w komunikacie opublikowanym w serwisie rządowym.

Choć z informacji GIS wynika, że jajka zniknęły już ze sklepów, warto sprawdzić, czy nie mamy ich w domu.

  • Nazwa produktu: Świeże jaja z chowu ściółkowego, 10 sztuk
  • Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 05.01.2026
  • Producent: BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka - Janusz Matyjasik, ul. Dworkowa 22, 43-512 Bestwinka, Zakład pakowania jaj: PL-24025908.

Nie należy spożywać wycofanych z obrotu jaj, zaleca się zwrot zakupionego produktu do sklepu.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Salmonella na skorupkach jaj. Dlaczego jest groźna?

Zakażenie Salmonellą jest jedną z głównych przyczyn ostrej biegunki. Ogniska zakażeń występują na całym świecie, Salmonelloza jest jedną z najczęstszych infekcji przenoszonych drogą pokarmową. Do zakażenia może dojść przez spożycie zanieczyszczonej żywności (nie tylko jaj), w przypadku jaj spore znaczenie ma również obróbka termiczna. Największym zagrożeniem jest spożywanie surowych jaj.

Zakażenia mogą mieć przebieg łagodny i ostry: zwykle ograniczają się do objawów jelitowych: ból brzucha, nudności, wymioty, którym towarzyszy gorączka. Jednak zakażenie może przybrać postać pozajelitową, gdy rozwija się zakażenie układowe o cięższym przebiegu. Wówczas może dojść do powstawania ropni, zapalenia dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicy. Ta postać zakażenia jest szczególnie niebezpieczna dla małych dzieci, osób w podeszłym wieku i tych z obniżoną odpornością. W przypadku niemowląt i najmłodszych dzieci także objawy jelitowe mogą być groźne, głównie z powodu ryzyka odwodnienia organizmu.

Pierwsze objawy zakażenia Salmonellą pojawiają się od 6 godzin do 7 dni po kontakcie z bakterią. W przypadku wystąpienia objawów należy skontaktować się z lekarzem.

Źródło: GIS

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link