
Spis treści
W partii jaj wykryto obecność bakterii Salmonella. Jak informuje w swoim ostrzeżeniu GIS, nie należy ich spożywać. Zobacz, który produkt został wycofany z obrotu.
Partia jaj wycofana. Była zanieczyszczona pałeczkami Salmonelli
Przed świętami kupujemy duże ilości jaj. Jednak zanim zabierzemy się za przygotowanie tradycyjnych dań, sprawdźmy datę minimalnej trwałości produktu. GIS właśnie poinformował o wykryciu w jednej z partii jaj pałeczek bakterii Salmonella. To groźny dla zdrowia patogen, który odpowiada za zatrucia pokarmowe. Dla części osób może być szczególnie niebezpieczny.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 3 z 5 próbek treści oraz w 2 z 5 próbek na powierzchni jaj określonych poniżej
- czytamy w komunikacie opublikowanym w serwisie rządowym.
Choć z informacji GIS wynika, że jajka zniknęły już ze sklepów, warto sprawdzić, czy nie mamy ich w domu.
- Nazwa produktu: Świeże jaja z chowu ściółkowego, 10 sztuk
- Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 05.01.2026
- Producent: BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka - Janusz Matyjasik, ul. Dworkowa 22, 43-512 Bestwinka, Zakład pakowania jaj: PL-24025908.
Nie należy spożywać wycofanych z obrotu jaj, zaleca się zwrot zakupionego produktu do sklepu.
Salmonella na skorupkach jaj. Dlaczego jest groźna?
Zakażenie Salmonellą jest jedną z głównych przyczyn ostrej biegunki. Ogniska zakażeń występują na całym świecie, Salmonelloza jest jedną z najczęstszych infekcji przenoszonych drogą pokarmową. Do zakażenia może dojść przez spożycie zanieczyszczonej żywności (nie tylko jaj), w przypadku jaj spore znaczenie ma również obróbka termiczna. Największym zagrożeniem jest spożywanie surowych jaj.
Zakażenia mogą mieć przebieg łagodny i ostry: zwykle ograniczają się do objawów jelitowych: ból brzucha, nudności, wymioty, którym towarzyszy gorączka. Jednak zakażenie może przybrać postać pozajelitową, gdy rozwija się zakażenie układowe o cięższym przebiegu. Wówczas może dojść do powstawania ropni, zapalenia dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicy. Ta postać zakażenia jest szczególnie niebezpieczna dla małych dzieci, osób w podeszłym wieku i tych z obniżoną odpornością. W przypadku niemowląt i najmłodszych dzieci także objawy jelitowe mogą być groźne, głównie z powodu ryzyka odwodnienia organizmu.
Pierwsze objawy zakażenia Salmonellą pojawiają się od 6 godzin do 7 dni po kontakcie z bakterią. W przypadku wystąpienia objawów należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło: GIS



