
Salmonella wykryta w jajach
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w partii jaj wykryto bakterie Salmonella spp. Jak podaje GIS, chodzi o jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M. Numer partii/Data minimalnej trwałości: 12.08.2025. Kod na skorupce to 1PL30031310.
Producentem jaj jest INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie. Niezwłocznie po otrzymaniu informacji o przedmiotowej sprawie producent wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku. Proces ten monitoruje Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające.
Objawy zatrucia salnonellą
Pierwsze objawy zatrucia salmonellą pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Najczęściej są to:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- odwodnienie,
- nudności,
- wymioty.
Niekiedy, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością, może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę.
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego należy skontaktować się z lekarzem.