Uwaga! Salmonella wykryta w jajach. Nie należy spożywać produktu!

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym ostrzega o obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj - ich spożycie grozi zatruciem pokarmowym. Producent wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku.
jajka jaja salmonella zatrucie pokarmowe bakterie komunikat Główny Inspektorat Sanitarny GIS wycofanie produktu z rynku ostrzeżenie
Uwaga! Salmonella wykryta w jajach. Nie należy spożywać produktu!
Shutterstock

Salmonella wykryta w jajach

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w partii jaj wykryto bakterie Salmonella spp. Jak podaje GIS, chodzi o jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M. Numer partii/Data minimalnej trwałości: 12.08.2025. Kod na skorupce to 1PL30031310.

Producentem jaj jest INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie. Niezwłocznie po otrzymaniu informacji o przedmiotowej sprawie producent wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku. Proces ten monitoruje Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające.

Objawy zatrucia salnonellą

Pierwsze objawy zatrucia salmonellą pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Najczęściej są to:

  • bóle brzucha,
  • gorączka,
  • biegunka,
  • odwodnienie,
  • nudności,
  • wymioty.

Niekiedy, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością, może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego należy skontaktować się z lekarzem.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link