Choroba Zalewu Wiślanego znów atakuje. GIS ostrzega przed jedzeniem ryb z tego akwenu

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Pięć osób trafiło do szpitala po zjedzeniu ryb z Zalewu Wiślanego. Objawy sugerują tzw. chorobę Zalewu Wiślanego, której skutki mogą być groźne dla zdrowia. Sanepid ostrzega: do końca maja lepiej unikać flądry i węgorza z tego akwenu.
Zalew Wiślany choroba Zalewu Wiślanego ryby flądra węgorz zatrucie pokarmowe sanepid GIS zdrowie objawy zatrucia bezpieczeństwo żywności toksykologia zalecenia sanepidu badania
Choroba Zalewu Wiślanego znów atakuje. GIS ostrzega przed jedzeniem ryb z tego akwenu
Shutterstock

Zalew Wiślany na celowniku służb sanitarnych

Pięciu mieszkańców powiatu nowodworskiego trafiło w ostatnim czasie do szpitala po zjedzeniu ryb z Zalewu Wiślanego - poinformował pomorski sanepid.

Sanepid wydał oficjalne ostrzeżenie. Objawy sugerują rzadką, lecz znaną od lat 30. XX wieku tzw. chorobę Zalewu Wiślanego, której skutki mogą być groźne dla zdrowia.

Co to jest choroba Zalewu Wiślanego i jakie daje objawy?

Aneta Bardon z wojewódzkiej stacji sanitarno-epidemiologicznej w Gdańsku poinformowała, że w ostatnim czasie pięciu mieszkańców powiatu nowodworskiego zachorowało po spożyciu znacznej ilości ryb złowionych w Zalewie Wiślanym. Osoby te trafiły do szpitala z objawami takimi jak: bóle mięśni, ciemne zabarwienie moczu oraz cechy niewydolności nerek, które są charakterystyczne dla tzw. choroby Zalewu Wiślanego.

Jak tłumaczyła Bardon, choć choroba Zalewu Wiślanego znana medycynie od 100 lat, nie ma przypisanego kodu ICD-10 i nie jest powszechnie opisywana w podręcznikach. Lekarze zidentyfikowali związek między objawami pacjentów a przypadkami znanymi z lat 30. XX wieku, kiedy to odnotowano kilkaset zachorowań po spożyciu ryb z Zalewu Wiślanego.

- Cztery z pięciu hospitalizowanych osób opuściły już szpital, piąta dochodzi do zdrowia. Nie stwierdzono u tych osób zagrożenia życia - powiedział dyrektor wydziału zdrowia w PUW dr Jerzy Karpiński.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Sanepid i GIS pobrali próbki – co będzie badane?

Wojewoda Pomorska i Wojewoda Warmińsko-Mazurski we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym koordynują działania podległych służb.

Pobrano próbki wody z Zalewu Wiślanego. Ryby (świeże i mrożone) przekazano do badania w Państwowym Instytucie Weterynarii - PIB w Puławach. Wyniki badań wody oraz toksykologicznych ryb będą znane w ciągu kilku tygodni.

Jakich ryb unikać? Oficjalne zalecenia do końca maja

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że do czasu uzyskania wyników badań, mając na uwadze bezpieczeństwo zdrowotne społeczeństwa - prewencyjnie do 31 maja 2025 r. - zaleca się ograniczenie spożywania dużych ilości flądry i węgorzy pochodzących z połowów z Zalewu Wiślanego.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link