
Uwaga na młode ziemniaki. Tych lepiej nie kupować – mogą zaszkodzić
Wraz z początkiem sezonu na młode ziemniaki na targowiskach i w marketach pojawiają się apetyczne, drobne bulwy o cienkiej skórce. Dla wielu to jeden z ulubionych smaków wiosny. Jednak nie wszystkie młode ziemniaki są bezpieczne dla zdrowia – niektórych zdecydowanie lepiej unikać.
06 czerwca 2025, 14:18

Masz ciągłą ochotę na słodycze? Oto możliwe powody
Czekolada po obiedzie, ciastko do kawy, a wieczorem lody – brzmi znajomo? Wiele osób odczuwa niemal nieodpartą chęć na słodkie przekąski, nawet gdy nie są głodne. Choć może się to wydawać jedynie kwestią przyzwyczajenia lub słabej woli, za tym zjawiskiem stoją konkretne mechanizmy – nie tylko biologiczne, psychologiczne czy środowiskowe.
06 czerwca 2025, 14:17

Co pić przed snem, żeby schudnąć? 5 napojów, dzięki którym zrzucisz zbędne kilogramy
Odchudzanie to nie tylko dieta i ćwiczenia. Duże znaczenie mają też drobne nawyki, które wpływają na metabolizm. Jednym z nich jest to, co pijemy przed snem. Odpowiednio dobrane napoje mogą nie tylko wspomagać spalanie tłuszczu, ale też poprawiać jakość snu i przyspieszać regenerację organizmu. Co warto pić wieczorem, żeby schudnąć a czego zdecydowanie warto unikać?
05 czerwca 2025, 16:15

Jak zachęcić dziecko do jedzenia nowych potraw? Skuteczne sposoby bez stresu i łez
Dzieci często odmawiają próbowania nowych smaków, zwłaszcza w wieku 2–5 lat. Zamiast się złościć, warto podejść do tego z cierpliwością i pomysłowością. Sprawdź, jak skutecznie zachęcić dziecko do jedzenia różnorodnych potraw i budować zdrowe nawyki żywieniowe na całe życie.
03 czerwca 2025, 15:00

Ile można jeść jajek dziennie? W jednej postaci są szczególnie zdrowe
Jajka od lat budzą kontrowersje w kontekście zdrowej diety. Jedni je wychwalają za bogactwo składników odżywczych, inni obawiają się zawartego w nich cholesterolu. Czy jedzenie jajek codziennie jest zdrowe? Ile jajek dziennie można jeść?
03 czerwca 2025, 10:44

Sól himalajska, morska czy kłodawska? Która jest najzdrowsza?
Sól to nieodłączny element naszej diety. Jednak którą sól wybrać? Różową himalajską, morską czy może polską sól kłodawską? Sprawdzamy, która sól jest najzdrowsza. I rozwiewamy najczęściej powielany mity na temat soli!
30 maja 2025, 11:33

Jak i dlaczego warto jeść szparagi? 6 prostych (i pysznych) pomysłów
Szparagi pojawiają się na krótko, ale ich wartość dla zdrowia jest na tyle duża, że warto korzystać z tego czasu intensywnie. Kuszą nie tylko subtelnym smakiem i elegancją na talerzu, ale też mają cenne właściwości prozdrowotne – działają oczyszczająco, wspomagają pracę nerek, poprawiają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy. Jednak to nie wszystkie korzyści z ich spożywania.
30 maja 2025, 06:30

Co się dzieje z organizmem, gdy jemy bób? To nie tylko naturalny antydepresant
Bób to warzywo kojarzone głównie z letnim gotowaniem, miską pełną parujących nasion i odrobiną soli. Tymczasem to niepozorne warzywo strączkowe skrywa w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych, które mogą wspierać mózg, poprawiać nastrój, wspomagać odchudzanie, a nawet... łagodzić objawy choroby Parkinsona. Na co dobry jest bób i jak ugotować bób prawidłowo?
29 maja 2025, 13:42

Prywatna wizyta kosztuje nawet kilkaset złotych. W ramach NFZ jest za darmo
Prywatna wizyta u dietetyka może kosztować nawet kilkaset złotych. Tymczasem niewiele osób wie, że w ramach Narodowego Funduszu Zdrowia można skorzystać z bezpłatnych jadłospisów, przepisów i planów żywienia przygotowanych przez ekspertów ds. żywienia, a także bezpłatnych konsultacji dietetyka, psychodietetyka oraz specjalisty ds. aktywności fizycznej.
29 maja 2025, 10:12

Znana sieć wycofuje partię mleka. "Należy je wyrzucić lub oddać do sklepu"
Sieć sklepów Auchan ostrzega przed spożyciem mleka. Zostało ono już wycofane ze sklepów z terenu całego kraju. Jak czytamy w komunikacie, mleko należy wyrzucić lub oddać do sklepu.
27 maja 2025, 08:59

Dieta trzustkowa nie tylko dla chorych. Jak zadbać o ten ważny organ?
Rola trzustki w organizmie jest absolutnie kluczowa. Trzustka nie tylko reguluje poziom cukru we krwi, ale też odpowiada za produkcję enzymów trawiennych. A gdy przestaje działać prawidłowo – skutki bywają dramatyczne. To sprawia, że dieta trzustkowa to temat, którym powinni zainteresować się nie tylko pacjenci z rozpoznanym zapaleniem trzustki, ale każdy, kto chce zachować zdrowie na dłużej.
22 maja 2025, 14:33

Celiakia może latami ukrywać się za maską innych chorób. Jakie daje objawy?
O celiakii mówi się "królowa kamuflażu". Jest źródłem cierpienia dla 380 tysięcy osób w Polsce, w tym 77 tysięcy dzieci i ponad 7 milionów Europejczyków. Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii. Jakie są jej objawy i jak wygląda leczenie?
16 maja 2025, 06:30

Liście rzodkiewki – skarbnica zdrowia, którą… wyrzucamy do kosza
Gdy myślimy o rzodkiewce, zazwyczaj przychodzi nam do głowy jej chrupiący, lekko pikantny, idealny do wiosennej kanapki korzeń. Mało kto jednak zwraca uwagę na to, co znajduje się tuż nad nią. Zielone, delikatne liście najczęściej bez namysłu lądują w koszu. Tymczasem kryją one w sobie nie mniej wartości odżywczych niż sama rzodkiewka!
15 maja 2025, 14:54

To najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Alarmujące wyniki raportu
Raport EWG nie pozostawia złudzeń – na owocach i warzywach, które kupujemy w sklepach i które lądują na naszych talerzach znajdują się toksyczne związki chemiczne. Niektóre owoce i warzywa mają ich szczególnie dużo.
13 maja 2025, 06:30

Które ryby mają najwięcej rtęci? Tych zdecydowanie lepiej unikać
Ryby są cenionym elementem zdrowej diety. Dostarczają białka, kwasów omega-3 i witamin. Niestety, nie wszystkie gatunki są bezpieczne. Niektóre ryby kumulują duże ilości rtęci lub innych zanieczyszczeń, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Sprawdź, które ryby zawierają najwięcej rtęci i innych szkodliwych substancji.
12 maja 2025, 10:22