Co jeść, żeby obniżyć cholesterol? 12 produktów, które warto włączyć do diety

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Podwyższony cholesterol to cichy wróg serca i naczyń krwionośnych. Często przez długi czas nie daje żadnych objawów, a gdy wreszcie zostaje wykryty – nierzadko bywa już poważnym zagrożeniem dla zdrowia. Jak obniżyć cholesterol? Nierzadko jest to możliwe dzięki zmianie diety. Przedstawiamy 12 produktów, które pozwalają dbać o zdrowie serca, a tym samym - obniżyć „zły” cholesterol LDL.
seniorka zakupy supermarket
Co jeść, żeby obniżyć cholesterol? 12 produktów, które warto włączyć do diety
Shutterstock

Obniżenie cholesterolu nie musi oznaczać restrykcyjnej diety. Wystarczy sięgnąć po proste produkty, które nie tylko pozwolą poprawić wyniki badań, ale też zadbać o serce na długie lata. Co jeść, by obniżyć cholesterol?

Płatki owsiane

Owies jest bogaty w beta-glukany, czyli rodzaj błonnika rozpuszczalnego, który „wychwytuje” cholesterol w jelitach i ułatwia jego wydalanie z organizmu. Regularne jedzenie owsianki obniża poziom LDL nawet o kilka procent. Najlepiej wybierać płatki górskie lub pełnoziarniste i gotować je na wodzie lub napojach roślinnych.

Rośliny strączkowe

Fasola, ciecierzyca czy soczewica to źródło białka roślinnego i błonnika. Strączki działają na dwa sposoby: ograniczają wchłanianie cholesterolu w jelitach oraz zastępują tłuste mięso w diecie. Dietetycy podkreślają, że już 2–3 porcje tygodniowo mogą znacząco poprawić profil lipidowy.

Jabłka

Zawarte w jabłkach pektyny wiążą cholesterol w jelitach i pomagają obniżyć jego poziom we krwi. Najwięcej dobroczynnych związków kryje się w skórce, dlatego najlepiej jeść jabłka nieobrane.

Orzechy włoskie i migdały

Badania pokazują, że osoby jedzące garść orzechów dziennie mają niższy poziom cholesterolu LDL. Wszystko dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym, fitosterolom i błonnikowi. Orzechy włoskie dostarczają kwasów omega-3, a migdały – witaminy E, która chroni naczynia przed wolnymi rodnikami.

Oliwa z oliwek

Warto sięgnąć po oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Zawarte w niej kwasy jednonienasycone pomagają obniżać LDL i podnosić „dobry” cholesterol HDL. Regularne spożywanie oliwy wiąże się też z mniejszym ryzykiem miażdżycy.

Awokado

Awokado dostarcza jednonienasyconych tłuszczów, które poprawiają stosunek HDL do LDL. To także źródło potasu i błonnika. Zastąpienie masła pastą z awokado czy dodanie go do sałatki to prosty sposób na zdrowsze serce.

Marchew i inne warzywa bogate w błonnik

Marchew, brokuły czy brukselka obfitują w błonnik rozpuszczalny, który działa podobnie jak ten z owsa – ogranicza wchłanianie cholesterolu w jelitach. Dodatkowo dostarczają antyoksydantów i karotenoidów, które chronią naczynia krwionośne przed uszkodzeniami.

Czosnek

Czosnek od wieków uchodzi za naturalny antybiotyk, ale badania potwierdzają też jego działanie na cholesterol. Substancje siarkowe w czosnku obniżają LDL, a także zmniejszają ryzyko tworzenia się blaszek miażdżycowych. Najlepiej spożywać go na surowo, np. w pastach czy sosach.

Nasiona lnu i chia

Siemię lniane i nasiona chia to bogactwo kwasów omega-3 i błonnika. Ich regularne spożywanie poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i obniża poziom cholesterolu. Można dodawać je do owsianki, smoothie czy jogurtu – najlepiej mielone, bo wtedy lepiej się wchłaniają.

Ryby morskie

Łosoś, makrela, śledź i sardynki to źródła kwasów omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów i wspierają układ krążenia. Zastąpienie mięsa czerwonego rybą choćby 2 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej.

Zielona herbata

Zawarte w zielonej herbacie katechiny hamują wchłanianie cholesterolu i wspierają jego metabolizm. Picie 2–3 filiżanek dziennie może obniżyć cholesterol całkowity i LDL. To zdrowsza alternatywa dla słodkich napojów.

Produkty pełnoziarniste

Kasza gryczana, brązowy ryż czy chleb razowy dostarczają błonnika, witamin i minerałów. Regularne spożywanie produktów pełnoziarnistych obniża cholesterol i zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, która często towarzyszy zaburzeniom lipidowym.

Dlaczego to działa?

Produkty te łączy jedno – dostarczają błonnika, zdrowych tłuszczów i antyoksydantów, które razem wpływają na metabolizm cholesterolu i chronią naczynia krwionośne. Nie chodzi jednak o pojedyncze superfoods, ale o całościowy styl życia: regularne jedzenie zdrowych produktów, ruch i unikanie przetworzonej żywności.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link