Ukryta sól. W jakich produktach jest jej najwięcej? Wiele osób nie ma o tym pojęcia

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Czy wiesz, że większość z nas zjada 2–3 razy więcej soli dziennie niż zalecają specjaliści WHO? I nie chodzi tu wcale o nadmierne dosalanie ziemniaków na talerzu. Największy problem stanowi „sól ukryta” – obecna w produktach, których wcale byśmy o nią nie podejrzewali.
Chleb pieczywo krojenie chleba
Sól. W tych produktach jest ukryta choć wiele osób nie ma o tym pojęcia
ShutterStock

Nadmiar soli w diecie podnosi ciśnienie krwi, obciąża nerki, zwiększa ryzyko udaru i chorób serca, a także powoduje zatrzymywanie wody w organizmie. WHO zaleca, by nie przekraczać 5 g soli dziennie (to 1 płaska łyżeczka!). Tymczasem przeciętny Polak zjada nawet 12 g – głównie nieświadomie. Poniżej przedstawiamy największych „solnych winowajców”. To produkty, które nierzadko znajdują się w naszej codziennej diecie.

Pieczywo – najbardziej zaskakujące źródło soli

Chleb i bułki to produkt, który jadamy codziennie. A jednak mało kto wie, że pieczywo odpowiada nawet za 30% soli w diecie przeciętnego Polaka. Nawet w zwykłej kromce pszennego chleba może być tyle soli, co w garści chipsów.

Płatki śniadaniowe i „fit” przekąski

Słodkie płatki kojarzymy z cukrem – i słusznie. Ale producenci często dodają do nich także sól, aby wzmocnić smak. Podobnie bywa z batonikami „fit” czy musli w paczce.

Wędliny i gotowe mięso

Szynka z indyka czy parówki „dla dzieci” wcale nie są takie niewinne. Sól działa tu jako konserwant i poprawia teksturę, dlatego producenci używają jej hojnie. Kilka plasterków kanapkowych to czasem już połowa dziennej normy sodu.

Ser żółty (i nie tylko)

Ser to sól w najczystszej postaci. Dlatego tak świetnie smakuje na pizzy czy w tostach. Kostka sera żółtego potrafi dostarczyć więcej sodu niż paczka słonych paluszków.

Gotowe zupy i sosy w proszku

Niewinna „pomidorowa z torebki”? W jednej porcji bywa nawet 2–3 g soli, czyli ponad połowa tego, ile WHO zaleca na cały dzień. A jeśli do tego dołożymy makaron, ser i kromkę chleba - o nadmiar soli nie trudno.

Frytki z restauracji i fast food

To klasyk, ale warto o nim wspomnieć: frytki, burgery, nuggetsy zawierają duże ilości soli.

Napoje gazowane

Słodkie napoje gazowane kryją nie tylko cukier. W wielu popularnych colach i oranżadach znajdziemy sód w postaci dodatków regulujących smak i kwasowość.

Jak się chronić przed solą ukrytą w produktach?

Czytaj etykiety – zwróć uwagę na „sód” i „NaCl”.

Wybieraj produkty o obniżonej zawartości soli.

Zamiast dosalać, używaj przypraw i ziół.

Zamieniaj wędliny na świeże mięso, a gotowe sosy na własne, domowe.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link