Jest w wędlinach, słodyczach, produktach mlecznych. Może sprzyjać rozwojowi cukrzycy

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Popularny składnik lodów, wędlin, produktów mlecznych, sosów i past do zębów może zmniejszać wrażliwość organizmu na insulinę. Jest powszechnie obecny w produkcie spożywczym i kosmetycznym, a naukowcy już wiedzą, że zwiększa ryzyko rozwoju chorób zapalnych.
Popularne produkty spożywcze zawierają w swoim składzie karagen
Popularne produkty spożywcze zawierają w swoim składzie karagen
Shutterstock

Naukowcy wciąż badają to, jaki wpływ na zdrowie mogą mieć popularne w przemyśle spożywczym i kosmetycznym zagęstniki i emulgatory. Ostatnio pod lupę wzięto karagen, który jest składnikiem wielu produktów spożywczych. Choć spełnia swoją rolę, może mieć negatywny wpływ na jelita.

Powszechny dodatek do żywności negatywnie wpływa na jelita

Opublikowane w ubiegłym roku badania pokazują, że karagen, który jest powszechnym dodatkiem do żywności, może zwiększać przepuszczalność jelita cienkiego. To z kolei ma wpływ na mikrobiotę jelitową, która odpowiada nie tylko za trawienie, odporność i wchłanianie składników odżywczych, lecz także syntezę hormonów. To bezpośrednio przekłada się na samopoczucie.

Naukowcy pod kier. prof. Roberta Wagnera i prof. Norberta Stefana z Niemieckiego Centrum Badań nad Cukrzycą obserwowali, jak karagen wpływa na zdrowie 20 mężczyzn. Część grupy otrzymywała karagen, druga część placebo.

Okazało się, że u uczestników z nadwagą ekspozycja na karagen skutkowała obniżeniem wrażliwości na insulinę całego ciała i wątroby, tendencją do zwiększonego stanu zapalnego mózgu oraz podwyższonym poziomem białka C-reaktywnego. Zaobserwowano zwiększoną przepuszczalność jelit i zmiany mikrobiomu.

Karagen może prowadzić do cukrzycy

Inni badacze już wcześniej dowiedli, że emulgatory mogą mieć potencjalny negatywny wpływ na mikrobiotę jelitową, stany zapalne i zaburzenia metaboliczne. W badaniu prospektywnym przeprowadzonym na dużej grupie dorosłych Francuzów stwierdzono bezpośredni związek między ryzykiem cukrzycy typu 2 a ekspozycją na różne dodatki spożywcze w postaci emulgatorów, które są powszechnie stosowane w żywności przemysłowej.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Badania wykazały, że karagen u osób z nadwagą zmniejsza wrażliwość na insulinę, co może prowadzić do rozwoju cukrzycy.

Także badania kliniczne in vitro na zwierzętach wykazały, że spożycie emulgatorów indukuje dysbiozę mikrobiomu jelitowego. Prowadzi to do stanów zapalnych, które mogą predysponować do wystąpienia wielu chorób, takich jak nadciśnienie tętnicze, otyłość czy cukrzyca typu 2.

Gdzie występuje karagen?

Karagen to dość popularny zagęstnik, który poprawia teksturę produktu i wydłuża jego termin przydatności do spożycia. Najpopularniejszymi na świecie zagęstnikami są lecytyny (znajdują się w 14% produktów spożywczych w UE), karagen jest na 5. miejscu (są obecne w 4% produktów). Karagen występuje powszechnie w:

  • produktach mlecznych (zwłaszcza jogurtach i jogurtach pitnych),
  • lodach,
  • słodyczach (czekolada, ciasta, muffiny, galaretka, budyń, żelki),
  • "mleku roślinnym",
  • wędlinach, pasztetach,
  • sosach mięsnych,
  • gotowych daniach.

Źródła: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, thelancet.com

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link