
Spis treści
Naukowcy wciąż badają to, jaki wpływ na zdrowie mogą mieć popularne w przemyśle spożywczym i kosmetycznym zagęstniki i emulgatory. Ostatnio pod lupę wzięto karagen, który jest składnikiem wielu produktów spożywczych. Choć spełnia swoją rolę, może mieć negatywny wpływ na jelita.
Powszechny dodatek do żywności negatywnie wpływa na jelita
Opublikowane w ubiegłym roku badania pokazują, że karagen, który jest powszechnym dodatkiem do żywności, może zwiększać przepuszczalność jelita cienkiego. To z kolei ma wpływ na mikrobiotę jelitową, która odpowiada nie tylko za trawienie, odporność i wchłanianie składników odżywczych, lecz także syntezę hormonów. To bezpośrednio przekłada się na samopoczucie.
Naukowcy pod kier. prof. Roberta Wagnera i prof. Norberta Stefana z Niemieckiego Centrum Badań nad Cukrzycą obserwowali, jak karagen wpływa na zdrowie 20 mężczyzn. Część grupy otrzymywała karagen, druga część placebo.
Okazało się, że u uczestników z nadwagą ekspozycja na karagen skutkowała obniżeniem wrażliwości na insulinę całego ciała i wątroby, tendencją do zwiększonego stanu zapalnego mózgu oraz podwyższonym poziomem białka C-reaktywnego. Zaobserwowano zwiększoną przepuszczalność jelit i zmiany mikrobiomu.
Karagen może prowadzić do cukrzycy
Inni badacze już wcześniej dowiedli, że emulgatory mogą mieć potencjalny negatywny wpływ na mikrobiotę jelitową, stany zapalne i zaburzenia metaboliczne. W badaniu prospektywnym przeprowadzonym na dużej grupie dorosłych Francuzów stwierdzono bezpośredni związek między ryzykiem cukrzycy typu 2 a ekspozycją na różne dodatki spożywcze w postaci emulgatorów, które są powszechnie stosowane w żywności przemysłowej.
Badania wykazały, że karagen u osób z nadwagą zmniejsza wrażliwość na insulinę, co może prowadzić do rozwoju cukrzycy.
Także badania kliniczne in vitro na zwierzętach wykazały, że spożycie emulgatorów indukuje dysbiozę mikrobiomu jelitowego. Prowadzi to do stanów zapalnych, które mogą predysponować do wystąpienia wielu chorób, takich jak nadciśnienie tętnicze, otyłość czy cukrzyca typu 2.
Gdzie występuje karagen?
Karagen to dość popularny zagęstnik, który poprawia teksturę produktu i wydłuża jego termin przydatności do spożycia. Najpopularniejszymi na świecie zagęstnikami są lecytyny (znajdują się w 14% produktów spożywczych w UE), karagen jest na 5. miejscu (są obecne w 4% produktów). Karagen występuje powszechnie w:
- produktach mlecznych (zwłaszcza jogurtach i jogurtach pitnych),
- lodach,
- słodyczach (czekolada, ciasta, muffiny, galaretka, budyń, żelki),
- "mleku roślinnym",
- wędlinach, pasztetach,
- sosach mięsnych,
- gotowych daniach.
Źródła: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, thelancet.com




