
Spis treści
Wczoraj GIS poinformował o wycofaniu partii jaj zakażonych Salmonellą. To bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe, które mogą mieć dość gwałtowny, a czasem poważny przebieg. Namnażaniu bakterii sprzyja wysoka temperatura.
Warto jeść jajka, ale nie po każde warto sięgać
Jajka to doskonałe źródło białka, śmiało można jeść je codziennie. Warto wiedzieć, że u zdecydowanej większości zdrowych osób jedzenie jajek nie podnosi poziomu złego cholesterolu.
Wartość odżywcza jajek zależy od sposobu chowu kur. Choć Polacy najchętniej sięgają po jajka z chowu klatkowego, to najgorszy z możliwych wyborów. Takie jajka są wprawdzie najtańsze, jednak mają mniej cennych witamin i minerałów. Dodatkowo istnieje ryzyko, że stosowane w takim chowie antybiotyki mogą przenikać do jajek. Stosowanie antybiotyków w hodowli zwierząt to jedna z przyczyn rosnącego problemu antybiotykooporności.
Jeśli jednak chcemy bezpiecznie korzystać z ich wartości odżywczych warto wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać jajka. Te błędy popełnia wiele osób.
Boisz się Salmonelli? Nie myj jajek od razu po zakupie
W obawie przed zakażeniem bakterią Salmonelli, która może bytować na skorupkach, od razu po zakupie myjesz je wodą lub wodą z octem i wkładasz do lodówki? To dość popularny błąd, który wcale nie przedłuża świeżości jajek.
Nie zaleca się mycia jajek przed włożeniem do lodówki, w ten sposób wraz z drobnoustrojami i zanieczyszczeniami pozbawiamy jajko otoczki, która chroni skorupkę. Długie moczenie w wodzie również zwiększa ryzyko, że drobnoustroje wnikną do wnętrza jajka.
Po zakupie jajka należy od razu włożyć do lodówki, bez mycia.
Czy jajka trzeba przechowywać w lodówce?
Trzymanie jaj w niskiej temperaturze to dobry pomysł, spowalnia to rozwój bakterii. To dlatego po zakupie warto od razu włożyć je do lodówki. Nie umieszczamy ich na drzwiach lodówki (byłyby narażone na duże wahania temperatury, co sprzyja namnażaniu drobnoustrojów), ale na środkowej półce. Nie powinny stykać się z innymi produktami.
Z reguły można przechowywać je przez około miesiąc (od zniesienia). Przechowywanie jajek poza lodówką również bywa praktykowane i nie musi negatywnie wpływać na ich trwałość, zwłaszcza jeśli zużywamy je w ciągu tygodnia. Przed użyciem koniecznie należy jednak sprawdzić, czy skorupka nie jest uszkodzona. Takich jajek lepiej nie spożywać.
Dlaczego w sklepie jajka nie leżą w lodówce?
Czy na pewno powinniśmy wkładać jajka do lodówki, skoro nawet w sklepie stoją na zwykłej, niechłodzonej półce? Tak, ponieważ w sklepie panuje stała temperatura poniżej 20°C, w naszych domach z reguły jest cieplej.
Umyj ręce po kontakcie z jajkami
Jajka powinniśmy traktować jak surowe mięso: nie kładziemy ich na desce do krojenia obok produktów, których nie będziemy gotować, bezpośrednio po dotknięciu ręce należy umyć ciepłą wodą z mydłem. To zmniejszy ryzyko ewentualnego zakażenia Salmonellą.



