To najgorsze jajka dla zdrowia. W Polsce kupowane są masowo

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Jajka to jeden z najczęściej kupowanych produktów. Są nie tylko źródłem białka, witamin i minerałów, ale także podstawą wielu potraw. Nie każde jajko jest jednak równie wartościowe – wręcz przeciwnie. Sprawdź, które jajka należy omijać w sklepie. 
jajka, kobieta, sklep, kupowanie jajek, wytłaczanka, zakupy
To najgorsze jajka dla zdrowia. W Polsce kupowane są masowo
ShutterStock

Nie wszystkie jajka są dobre dla zdrowia. Niektórych rodzajów jajek należy wręcz unikać. Co wpływa na ich wartość odżywczą? Odpowiadamy. 

Jajka – które omijać? 

Jajka, które możemy kupić w sklepie różnią się od siebie nie tylko wielkością czy gatunkiem, ale także sposobem chowu kur. To właśnie on wpływa na wartość odżywczą jajek. Tymczasem jajka z najgorszego rodzaju chowu wciąż na masową skalę są kupowane w naszym kraju. 

W sklepie możemy znaleźć jajka o następujących oznaczeniach: 

  • 0 – jajka z chowu ekologicznego (kury są karmione naturalną paszą, mają dostęp do wybiegu), 
  • 1 – jajka z wolnego wybiegu (kury mogą swobodnie poruszać się na zewnątrz), 
  • 2 – jajka z chowu ściółkowego (kury żyją w zamkniętych pomieszczeniach, ale mogą chodzić po podłodze), 
  • 3 – jajka z chowu klatkowego (kury żyją w klatkach bez dostępu do światła dziennego). 

To właśnie jajka z chowu klatkowego wskazywane są za najgorszy wybór

Jajka z chowu klatkowego a zdrowie  

Jak podkreśliła w rozmowie z "Wprost" Aleksandra Wedziuk-Reszka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH, wartość odżywcza jajek jest uzależniona właśnie od sposobu chowu kur. Jak zaznaczyła, kury z wolnego wybiegu dają jajka, które są bogatsze w białko i zawierają więcej cennych witamin i minerałów z uwagi na to, że kury mają możliwość ruchu i poszukiwania naturalnego pożywienia.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Na dodatek kury z chowu ekologicznego są karmione naturalnymi paszami, często bez dodatków chemicznych, co może przekładać się na lepszy profil składników odżywczych, np. wyższą zawartość kwasów omega-3 czy witamin (szczególnie A, E i D). W chowie klatkowym kury są karmione standardową paszą, która może być wzbogacana w składniki odżywcze, ale jej jakość bywa niższa niż w przypadku ekologicznych upraw. Jajka z chowu klatkowego mogą zawierać mniej omega-3 i więcej tłuszczów nasyconych, jeśli dieta kur opiera się głównie na taniej paszy. 

W chowie klatkowym kury żyją ponadto w dużym zagęszczeniu, co zwiększa ryzyko zakażeń i wymaga stosowania antybiotyków, których pozostałości mogą teoretycznie przenikać do jajek. 

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Tematy:
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link