Jak prawidłowo przechowywać żywność i oszczędzać pieniądze

Ten tekst przeczytasz w 4 minuty
Robienie zakupów spożywczych bywa dość kosztowne, dlatego wyrzucanie ich jest bardzo bolesne. Dzięki kilku prostym sztuczkom, odrobinie planowania i wiedzy możesz przechowywać żywność znacznie dłużej, produkować mniej odpadów – a tym samym oszczędzać pieniądze.
Prawidłowe przechowywanie żywności pozwala zaoszczędzić sporo pieniędzy
Shutterstock

Jak prawidłowo przechowywać żywność: data minimalnej trwałości i data przydatności do spożycia

Data minimalnej trwałości, w skrócie MHD, to nie to samo co data przydatności do spożycia.
Większość produktów można bezpiecznie spożyć nawet kilka dni lub tygodni po upływie terminu ważności.

Producenci żywności często sami ustalają datę przydatności do spożycia – i czerpią z tego korzyści, gdy produkty są wyrzucane i wymieniane szybciej.
W razie wątpliwości warto posłuchać swojej intuicji i sprawdzić, czy jedzenie nadal pachnie i wygląda dobrze.
Sytuacja wygląda inaczej w przypadku informacji takich jak „najlepiej spożyć przed” – które znajdują się na przykład na produktach mięsnych lub rybnych.
Należy ściśle przestrzegać tych instrukcji, w przeciwnym razie istnieje ryzyko poważnej choroby.

Jak prawidłowo przechowywać popularne owoce i warzywa

Jabłka emitują etylen, gaz, który przyspiesza dojrzewanie innych owoców i warzyw. Najlepiej przechowywać je oddzielnie od reszty zakupów. Wiele poradników zaleca, aby nie przechowywać jabłek w lodówce, ale doświadczenie pokazuje, że w lodówce zachowują znacznie dłuższą świeżość niż w temperaturze pokojowej.

Awokado, podobnie jak jabłka, dojrzewają praktycznie w mgnieniu oka – co może być korzystne, jeśli chcesz zjeść awokado następnego dnia. Awokado zachowa świeżość nieco dłużej w lodówce niż w temperaturze pokojowej. Pokrojone awokado można skropić sokiem z cytryny, aby zapobiec jego brązowieniu.

Banany najlepiej przechowywać w pozycji wiszącej, aby się nie poobijały. Możesz owinąć łodygę, gdzie wszystkie banany są połączone, folią spożywczą. Banany zachowają świeżość kilka dni dłużej.

Jagody należy przechowywać w lodówce. Można je również zamrozić, gdy zbliża się ich termin przydatności. W razie potrzeby można je wykorzystać później do koktajli lub dżemów.

Owoców tropikalnych, takich jak ananas, papaja i mango, nigdy nie należy przechowywać w lodówce. Nie należy ich również umieszczać obok jabłek.

Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze i limonki, preferują chłodne i ciemne warunki. Nie należy ich jednak przechowywać w lodówce, ponieważ spowoduje to utratę ich smaku.

Twarde warzywa, takie jak marchew, pietruszka i seler, możesz zamrozić, jeśli nie ma dla nich zastosowania w danej chwili. To rozwiązanie sprawdza się również w przypadku resztek i ścinek warzyw: jeśli zbierzesz swoje resztki w dużym worku do mrożenia, możesz później ugotować z nich bulion. Marchewki kurczą się w temperaturze pokojowej krótko po zakupie. Najlepiej przechowywać je owinięte w suchą ściereczkę kuchenną w szufladzie na warzywa w lodówce. Liście marchwi można wykorzystać do przygotowania pesto, więc nie trzeba ich wyrzucać do kosza. Moczenie miękkich, zwiędniętych marchewek w zimnej wodzie krótko przed spożyciem (czasami) sprawi, że znów będą chrupiące!

Ziemniaki najlepiej przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. Najlepiej zachowają świeżość przez całą zimę w piwnicy. Jeśli jej nie masz, przechowuj je w spiżarni lub nieogrzewanym korytarzu. Nie jedz kiełków ani zielonych części, ale mocno je odetnij. Zawierają toksynę zwaną solaniną, która może być szczególnie niebezpieczna dla małych dzieci i osób starszych.

Cebula lubi suche i ciemne miejsce, podobnie jak ziemniaki. Należy ją jednak wystawić na działanie powietrza, a nie przechowywać w zamkniętych opakowaniach. Najlepszy będzie worek jutowy.

Dymkę najlepiej przechowywać w lodówce. Najdłużej zachowa świeżość, jeśli owinie się ją ręcznikiem papierowym. Zawinięcie jej w plastikową torebkę zapobiegnie przenikaniu jej ostrego zapachu do innych produktów w lodówce. Alternatywnie, można umieścić ją w szklance z wodą. Obcięte główki, łącznie z korzeniami, będą nadal rosły.

Grzyby zachowają świeżość najdłużej, jeśli przechowujesz je w lodówce, przykryte suchą ściereczką.

Rzodkiewki zachowują świeżość najdłużej, jeśli usuniesz liście natychmiast po zakupie. Krótko opłucz bulwy i przechowuj je w zamykanym pojemniku.

Sałatę, zwłaszcza tą rozdrobnioną i gotową do spożycia, należy spożywać szybko. Nawet w lodówce wiele odmian zachowuje świeżość tylko przez dwa do trzech dni. Cała główka zawinięta w wilgotną ściereczkę z odrobiną octu, może wytrzymać dłużej.

Zioła można zawinąć w wilgotną ściereczkę lub umieść je (jak cięte kwiaty) w szklance z wodą i przechowywać w lodówce. W ostateczności wiele ziół można również zamrozić; jednak wtedy nie będą się już nadawać do dekoracji potraw, ponieważ zwiędną.

Jak prawidłowo przechowywać popularne produkty żywnościowe

Ryby i mięso należy zawsze przechowywać w lodówce. Należy zwrócić uwagę na datę ważności, zwłaszcza w przypadku mięsa mielonego. Świeże mięso i ryby można zamrozić. Zawsze pamiętaj o dokładnym podgrzaniu zamrożonego mięsa przed spożyciem!

Chleb najlepiej przechowuje się w temperaturze pokojowej. Najlepiej używać dobrze wentylowanego chlebaka lub glinianego garnka. Dobry chleb na zakwasie zazwyczaj zachowuje świeżość dłużej. Resztki chleba można zamrozić. Najlepiej zrobić to w kromkach, aby później można je było łatwo rozmrozić w tosterze. Jeśli chleb jest spleśniały, należy wyrzucić nie tylko pierwszą kromkę, ale cały bochenek. Twarde bułki można zmoczyć pod bieżącą wodą i krótko podgrzać w już nagrzanym piekarniku.

Jajka można przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka tygodni, po czym należy je przechowywać w lodówce. Na opakowaniu zazwyczaj podane są dwie daty przydatności do spożycia. Aby upewnić się, że jajko jest nadal dobre, można umieścić je w szklance wody: jeśli opadnie na dno, nadaje się do spożycia. Jeśli wypłynie na powierzchnię, jest bardzo stare. O ile nie wydziela nieprzyjemnego zapachu, nadal można je wykorzystać do pieczenia.

Mąki i innych suchych składników, takich jak skrobia kukurydziana, bułka tarta, orzechy, nasiona i zboża, nie należy przechowywać bezpośrednio w pobliżu kuchenki, ponieważ magicznie przyciągają parę wodną powstającą podczas gotowania. Najdłużej zachowują świeżość w szczelnych pojemnikach. Duże słoiki po ogórkach kwaszonych również się do tego nadają, jeśli nie chcesz kupować osobnych pojemników. Inne niż szklane opakowania mogą czasami gromadzić szkodniki, takie jak mole spożywcze. A mole, jeśli trafią do szafki z produktami suchymi to prosta droga do inwazji.

Produkty mleczne prawie zawsze zachowują świeżość dłużej niż podano na opakowaniu, ale należy je przechowywać w lodówce. Zwróć szczególną uwagę na zapach.

Plastikowe opakowania ułatwiają zakupy, ale gromadzą one skroploną wodę i tworzą bardzo wilgotne środowisko sprzyjające pojawianiu się pleśni.
Pleśń nie tylko wygląda obrzydliwie, ale jest również szkodliwa dla zdrowia. Spleśniałe jedzenie powinno trafić do kosza.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link