
Słona dieta wywołuje stan zapalny mózgu i podnosi ciśnienie krwi. Odkrycie naukowców
Jak wskazują wyniki badania opublikowanego na łamach pisma „Neuron”, wpływ wysokiego spożycia soli na mózg to niedoceniany do tej pory czynnik ryzyka nadciśnienia.
25 sierpnia 2025, 09:47

Ukryta sól. W jakich produktach jest jej najwięcej? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Czy wiesz, że większość z nas zjada 2–3 razy więcej soli dziennie niż zalecają specjaliści WHO? I nie chodzi tu wcale o nadmierne dosalanie ziemniaków na talerzu. Największy problem stanowi „sól ukryta” – obecna w produktach, których wcale byśmy o nią nie podejrzewali.
22 sierpnia 2025, 13:36

Sól himalajska, morska czy kłodawska? Która jest najzdrowsza?
Sól to nieodłączny element naszej diety. Jednak którą sól wybrać? Różową himalajską, morską czy może polską sól kłodawską? Sprawdzamy, która sól jest najzdrowsza. I rozwiewamy najczęściej powielany mity na temat soli!
30 maja 2025, 11:33

Ta popularna przyprawa może podnosić ryzyko choroby o 330 procent! Zaskakujące wyniki badań
Wyniki badań naukowców wskazują na związek między spożywaniem soli a ryzykiem wystąpienia otyłości, także brzusznej. Wyniki badań zostaną zaprezentowane podczas Europejskiego Kongresu Otyłości 2025 w Maladze, który odbędzie się w dniach 11-14 maja. Jednak już dzisiaj znamy sporo szczegółów na ten temat.
24 kwietnia 2025, 06:30

GIS wydał kolejne ostrzeżenie. Tym razem chodzi o sól
Jak wynika z komunikatu Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) na rynku jest produkt, którego lepiej nie kupować a jeśli znalazł się w naszej kuchni i z niego korzystaliśmy, lepiej skonsultować się z lekarzem. Tym razem chodzi o sól sezamową. Znaleziono w niej toksyny Alternaria.
20 lutego 2025, 15:48