
Mit czy medycyna. Czy cynamon, przyprawa popularna nie tylko w okresie Bożego narodzenia jest bezpieczny dla zdrowia?
Szarlotka, grzane wino, cynamonowe gwiazdki: cynamon jest wszechobecny w okresie świątecznym. Wielokrotnie pojawiają się ostrzeżenia, że nadmierne ilości tej przyprawy są niebezpieczne. Czy w tych twierdzeniach jest ziarno prawdy?
20 grudnia 2025, 07:25

Te niewielkie nasionka hamują rozwój tkanki tłuszczowej. Zaskakujące wyniki badań
Choć od lat stosowana jest jako przyprawa w kuchni, najnowsze badania pokazują, że może mieć działanie bardziej spektakularne niż do tej pory sądzono. Naukowcy zaobserwowali, że regularne spożywanie nasion czarnuszki może mieć wpływ na ograniczenie rozwoju tkanki tłuszczowej. Efekty widoczne były nie tylko w laboratorium, lecz także podczas badania klinicznego.
26 listopada 2025, 11:51

Imbir – aromatyczna przyprawa i naturalny sprzymierzeniec w profilaktyce i leczeniu chorób.
Imbir to jedna z najpopularniejszych przypraw i naturalnych środków leczniczych na świecie. I nie tylko ze względu na swój nietypowy kształt. Imbir dodaje ostrości, pikantności i sprawia, że zarówno słodkie, jak i kwaśne potrawy są bardziej wyraziste. A jako lekarstwo pomaga – na wszystko!
26 listopada 2025, 06:43

Polski imbir – delikatniejszy smak i szansa dla rolników. Naukowcy z Poznania opracowują krajową odmianę tej egzotycznej przyprawy
Czy wkrótce na polskich stołach pojawi się imbir z naszych upraw? Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prowadzą badania nad stworzeniem rodzimej odmiany tej popularnej przyprawy. „Polski imbir” ma być łagodniejszy w smaku, łatwiejszy w uprawie i bardziej odporny na zmieniające się warunki klimatyczne.
12 listopada 2025, 10:47

Czy kurkuma, aktualnie bardzo modna przyprawa, może uszkodzić wątrobę
Mówi się, że hamuje stany zapalne, zapobiega nowotworom, a nawet pomaga w chorobie Alzheimera. Kurkuma ma podobno cudowne właściwości, ale też poważne skutki uboczne. Co jest prawdą, a co nie? Pięć pytań i odpowiedzi.
25 października 2025, 18:04

Ostrzeżenie GIS przed popularną przyprawą. "Przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu"
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w poniedziałek ostrzeżenie przed dwoma partiami goździków marki Kamis. W produktach tych stwierdzono przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - chlorpiryfosu.
16 września 2025, 10:04
