
Spis treści
Kumaryna trujący składnik świątecznych wypieków z cynamonem
Substancja trująca zawarta w cynamonie pachnie jak siano, nazywa się kumaryną i od lat psuje wielu osobom okres przedświąteczny. Jako naturalny składnik cynamonu, kumaryna występuje w cynamonowych gwiazdach, grzanym winie, prażonych migdałach, piernikach i struclach – krótko mówiąc, we wszystkim, co smakuje dobrze zimą i pomaga rozjaśnić pochmurną pogodę. Nie jest jasne, czy kumaryna w świątecznych wypiekach jest szkodliwa dla ogółu populacji. Związek ten odkryto u pacjentów, którzy codziennie przyjmowali leki zawierające kumarynę w celu zahamowania krzepnięcia krwi. Lekarze zaobserwowali oznaki uszkodzenia wątroby u sześciu do ośmiu na stu pacjentów. W rzadkich przypadkach dochodziło do całkowitej niewydolności wątroby.
Dokładny sposób, w jaki kumaryna uszkadza ten narząd, nie jest jasny. Niewielkie badanie z 2003 roku z udziałem 114 pacjentów sugeruje, że osoby z wcześniej istniejącymi schorzeniami wątroby są podatne szczególnie na dodatkowe kłopoty z tym narządem. Po zaprzestaniu przyjmowania leku, uszkodzenia zazwyczaj ustępowały. Z drugiej strony, nie ma doniesień o przedświątecznym objadaniu się cynamonowymi gwiazdkami, które powodowałyby uszkodzenie wątroby. Oczywiście, ten brak doniesień nie upoważnia nas do nieograniczonego spożywania cynamonu. Jeśli ktoś przyjmuje leki zawierające kumarynę, lekarz monitoruje poziom tych substancji we krwi i szybko wykrywa wszelkie niepokojące reakcje. W przypadku miłośników jarmarków bożonarodzeniowych się to nie zdarza.
„Dziecko, nie używaj tyle cynamonu” – zalecenia EFSA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził również, że spożywanie trzykrotnie większej niż zalecana dawki kumaryny przez okres od jednego do dwóch tygodni jest bezpieczne bez ryzyka problemów zdrowotnych. Dlatego osoby, które w okresie świątecznym objadają się piernikami i cynamonowymi gwiazdkami, nie muszą się martwić. Rodzice małych dzieci powinni zachować większą ostrożność w przypadku kumaryny. Każde dziecko, które posypuje cynamonem swoje płatki każdego ranka lub regularnie je ryż na mleku posypany grubą warstwą cukru i cynamonu, szybko osiągnie zalecaną maksymalną dawkę: osoba dorosła o wadze 60 kg powinna spożywać nie więcej niż jedną małą, płaską łyżeczkę cynamonu dziennie (2 gramy). Dla małych dzieci limit wynosi pół grama. Należy pamiętać, że kumaryna występuje również w produktach do higieny osobistej i może być wchłaniana przez skórę. Osoby, które codziennie stosują balsamy lub olejki do ciała zawierające kumarynę, powinny zachować szczególną ostrożność przy doprawianiu potraw.
Cynamon cejloński: bezpieczniejszy wybór dla zdrowia
Istnieje prosty trik do zastosowania w domowych wypiekach aby ograniczyć kumarynę w życiu codziennym. Chociaż rodzaj cynamonu używany w gotowych produktach zazwyczaj nie jest deklarowany przez producentów, to w przypadku codziennego zastosowania można wybrać lepszą wersję tej przyprawy: cynamon cejloński. Cynamon kasja zawiera średnio 3000 miligramów kumaryny na kilogram, co odpowiada 0,3%. Natomiast cynamon cejloński zawiera jedynie śladowe ilości kumaryny: około ośmiu miligramów na kilogram, co odpowiada 0,0008%. Osoby, które lubią gotować lub piec z cynamonem mogą czuć się bezpieczne wybierając tę odmianę. Aby kupić ten rodzaj cynamonu warto wybrać się do sklepu ze zdrową żywnością chociaż czasem można go znaleźć w zwykłych supermarketach. Kapsułki z cynamonem, które rzekomo mają wspomagać zdrowie, to strata pieniędzy. Rzekome pozytywne efekty zazwyczaj nie są udowodnione naukowo.
Ci, którzy jedzą trochę więcej cynamonu w okresie świąt, nie muszą się martwić. Jednak na dłuższą metę miłośnicy cynamonu powinni oszczędzać na gotowych wypiekach, które nie określają, jaki rodzaj cynamonu zawierają. Do domowych wypieków mogą używać cynamonu cejlońskiego o niskiej zawartości kumaryny.
