-
O tej kawie słyszało niewiele osób. Zaskakujące, z czego powstaje
20 maja 2025, 11:48Kiedy codzienna porcja kawy zaczyna nużyć, warto wypróbować napój, który łączy w sobie smak natury z wyjątkowymi korzyściami dla zdrowia. Kawa daktylowa, bo o niej mowa, zdobywa coraz więcej zwolenników wśród osób ceniących lekkie pobudzenie bez kofeinowego "krachu" oraz pełnię witamin i minerałów. Przekonaj się, dlaczego warto sięgnąć po ten napój i jak w prosty sposób przygotować go w domu.
-
5 prostych ćwiczeń na kręgosłup. By je wykonać nie musisz nawet wstawać z krzesła
19 maja 2025, 16:37Współczesny styl życia – długie godziny spędzane przed komputerem, siedzenie w samochodzie, brak aktywności fizycznej – wystawia nasz kręgosłup na ciężką próbę. Bóle pleców to już niemal znak rozpoznawczy XXI wieku. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że możemy skutecznie dbać o zdrowie kręgosłupa i to bez dużego wysiłku. Wystarczy kilka prostych ćwiczeń wykonywanych regularnie, by złagodzić napięcia mięśniowe, poprawić postawę i zapobiegać bólom.
-
Tych 5 rzeczy niszczy kolagen w organizmie
19 maja 2025, 06:30Kolagen to fundament zdrowej skóry i stawów. Ale nie tylko. To najważniejsze białko strukturalne w organizmie człowieka, stanowiące aż 30 proc. wszystkich białek ustrojowych. Tworzy włókna budujące nie tylko skórę i ścięgna, ale także więzadła, naczynia krwionośne, a także chrząstki i kości.
-
Liście rzodkiewki – skarbnica zdrowia, którą… wyrzucamy do kosza
15 maja 2025, 14:54Gdy myślimy o rzodkiewce, zazwyczaj przychodzi nam do głowy jej chrupiący, lekko pikantny, idealny do wiosennej kanapki korzeń. Mało kto jednak zwraca uwagę na to, co znajduje się tuż nad nią. Zielone, delikatne liście najczęściej bez namysłu lądują w koszu. Tymczasem kryją one w sobie nie mniej wartości odżywczych niż sama rzodkiewka!
-
Uwaga na młode ziemniaki. Tych lepiej nie kupować – mogą zaszkodzić
15 maja 2025, 13:24Wraz z początkiem sezonu na młode ziemniaki na targowiskach i w marketach pojawiają się apetyczne, drobne bulwy o cienkiej skórce. Dla wielu to jeden z ulubionych smaków wiosny. Jednak nie wszystkie młode ziemniaki są bezpieczne dla zdrowia – niektórych zdecydowanie lepiej unikać.
-
Ten dodatek do serka wiejskiego doskonale reguluje pracę jelit. Mało kto o tym wie
15 maja 2025, 06:30Serek wiejski od lat gości w lodówkach osób dbających o zdrowie, sylwetkę i dobrą kondycję. Jest lekki, sycący, łatwy do przygotowania i stanowi świetną bazę do wielu zdrowych posiłków. Co ciekawe, jego potencjał można jeszcze bardziej zwiększyć używając odpowiednich dodatków. Jednym z nich jest… inulina.
-
Miód czy cukier? Który z nich jest bardziej kaloryczny?
14 maja 2025, 12:39Dodatek cukru lub miodu to w przypadku wielu osób nieodzowny element diety. Nierzadko nadajemy słodki smak kawie, herbacie. Dodajemy cukier lub miód do deserów czy wypieków. Najczęściej sięgamy po klasyczny biały cukier, ale coraz częściej jego miejsce zajmuje miód, reklamowany jako zdrowsza i bardziej naturalna alternatywa. Czy rzeczywiście jest lepszy? Czy miód jest mniej kaloryczny niż cukier?
-
Zdobywa coraz większą popularność. Jest zdrowsza od zielonej herbaty
13 maja 2025, 13:43Jeszcze kilka lat temu była egzotyczną ciekawostką dla smakoszy herbaty i pasjonatów Japonii. Dziś matcha zdobywa serca (i kubki) coraz większej liczby osób – nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak i intensywnie zielony kolor, ale przede wszystkim z powodu właściwości zdrowotnych, które przewyższają tradycyjną zieloną herbatę. A na dodatek, coraz częściej pojawia się w ofercie kawiarni!
-
To najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Alarmujące wyniki raportu
13 maja 2025, 06:30Raport EWG nie pozostawia złudzeń – na owocach i warzywach, które kupujemy w sklepach i które lądują na naszych talerzach znajdują się toksyczne związki chemiczne. Niektóre owoce i warzywa mają ich szczególnie dużo.
-
Które ryby mają najwięcej rtęci? Tych zdecydowanie lepiej unikać
12 maja 2025, 10:22Ryby są cenionym elementem zdrowej diety. Dostarczają białka, kwasów omega-3 i witamin. Niestety, nie wszystkie gatunki są bezpieczne. Niektóre ryby kumulują duże ilości rtęci lub innych zanieczyszczeń, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Sprawdź, które ryby zawierają najwięcej rtęci i innych szkodliwych substancji.
-
2 litry wody dziennie to już przeszłość? Naukowcy zbadali, ile wody dziennie należy pić
12 maja 2025, 06:30Naukowcy z Narodowego Instytutu Innowacji Biomedycznych, Zdrowia i Żywienia w Japonii przeanalizowali dane niezbędne do określenia rzeczywistego zapotrzebowania na wodę. Dane pochodziły od ponad 5 tys. osób z 23 krajów na całym świecie. Analiza podważa ogólnie przyjętą, popularną zasadę mówiącą o tym, że powinniśmy wypijać 2 litry wody dziennie. Okazuje się, że nie jest to uniwersalną normą.
-
Czy kawa rozpuszczalna jest niezdrowa? Wiele osób nie zna poprawnej odpowiedzi na to pytanie
09 maja 2025, 10:32Która kawa jest zdrowsza: świeża czy rozpuszczalna? Rozwiewamy mity i przedstawiamy fakty dotyczące obu ich rodzajów!
-
Dlaczego otyłość brzuszna nie znika? Oto 9 najczęstszych powodów
09 maja 2025, 06:30Otyłość brzuszna, czyli nadmiar tkanki tłuszczowej gromadzący się w okolicy talii i brzucha, często wiąże się z dyskomfortem psychicznym. Jednak przede wszystkim może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Dlaczego, pomimo podejmowanych wysiłków, otyłość brzuszna nie znika?
-
Oczyszcza organizm z toksyn i zawiera enzym młodości! Nazywana jest "owocem aniołów"
08 maja 2025, 10:43Nazywana jest "owocem aniołów". Uważa się, że tak nazwał ją Krzysztof Kolumb. Papaja to tropikalny przysmak, który nie tylko zachwyca smakiem, ale także kryje w sobie imponujące właściwości zdrowotne i znajduje zastosowanie w kosmetologii. Na co jest dobry owoc papai?
-
Kefir czy maślanka? Które z nich jest zdrowsze i czym się od siebie różnią?
08 maja 2025, 06:30Zarówno kefir, jak i maślanka to fermentowane napoje mleczne, które mają wiele wspólnych cech, ale różnią się pod względem składu, właściwości zdrowotnych i działania na organizm. Jak kefir i maślanka wpływają na trawienie, jaki mają skład mikrobiologiczny i zawartość witamin?