
Z opublikowanego niedawno raportu EWG wynika, że spożywając niektóre owoce i warzywa jesteśmy narażeni na działanie niebezpiecznych dla zdrowia związków chemicznych. Autorzy raportu przedstawiają listę szczególnie toksycznych warzyw i owoców.
Toksyczne owoce i warzywa?
W uprawie roślin często są dziś stosowane środki chemiczne ułatwiające wzrost i rozwój. Na wielu plantacjach używa się chemikaliów szkodliwych dla zdrowia, takich jak np. pestycydy.
EWG dokonało analizy 47 tys. próbek 46 różnych owoców i warzyw. Zbadano je pod kątem obecności oraz stężenia pestycydów. Podczas badania owoce i warzywa były za każdym razem myte i obierane. To sprawia, że wyniki są jeszcze bardziej alarmujące. Nawet pomimo tych zabiegów dokładne oczyszczenie z pestycydów nie było skuteczne.
Na liście najbardziej toksycznych owoców i warzyw znalazły się:
truskawki,
szpinak,
nektarynki,
wiśnie
W każdym w tych przypadków pestycydy wykryto w 90 proc. badanych próbek.
Pestycydy wykryto także w:
jarmużu (znaleziono pozostałości 103 pestycydów),
papryce (stwierdzono 101 szkodliwych związków chemicznych),
winogronach (skażone aż 90 proc. próbek),
brzoskwiniach (95 proc),
borówkach,
jabłkach,
gruszkach (znaleziono pozostałości pestycydów),
zielonej sałacie.
Jak wyjaśniają autorzy raportu, produkty te należy kupować wyłącznie w wersji organicznej.
Owoce i warzywa bez pestycydów? Oto "czysta piętnastka"
EWG podaje także listę bezpiecznych produktów. Na liście tzw. "czystej piętnastki" znajdują się m.in. awokado, kukurydza, ananas, bataty, kiwi, papaja, cebula, a także grzyby, mrożony groszek, mango, kapusta, szparagi, melon miodowy i marchew.