Rewelacyjny zamiennik mięsa. Jest tańszy, zdrowszy i nie zawiera cholesterolu

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Coraz więcej osób szuka alternatyw dla mięsa. Jednym z jego popularnych zamienników jest boczniak – grzyb o wyjątkowych właściwościach, który może z powodzeniem zastąpić mięso na talerzu. Dlaczego?
boczniak boczniaki grzyby
Rewelacyjny zamiennik mięsa. Jest od niego tańszy i zdrowszy
ShutterStock

Boczniak - zdrowsza alternatywa dla mięsa

Boczniaki w porównaniu do mięsa, szczególnie czerwonego, zawierają znacznie mniej tłuszczu, a przy tym są niskokaloryczne. Co ważne, nie mają cholesterolu – składnika, którego nadmiar w diecie może prowadzić do problemów sercowo-naczyniowych. Boczniaki dostarczają także błonnika, który wspiera trawienie oraz antyoksydantów i związków przeciwzapalnych, takie jak beta-glukany czy ergotioneina. Ich spożywanie może wpływać pozytywnie na układ odpornościowy i ogólny stan zdrowia. Choć zawierają mniej białka niż mięso, stanowią cenne jego źródło w diecie roślinnej, a ich profil aminokwasowy w połączeniu z innymi produktami (np. strączkami) pozwala uzyskać pełnowartościowy posiłek.

Tanie, lokalne i łatwo dostępne

Kolejną zaletą boczniaków jest ich dostępność oraz cena. W przeciwieństwie do mięsa, którego ceny potrafią być wysokie i zależne od wielu czynników rynkowych, boczniaki można uprawiać samodzielnie, nawet w domowych warunkach. Co więcej, boczniaki można kupić u lokalnych producentów lub na targach, wspierając tym samym małą, zrównoważoną gospodarkę.

Wszechstronne zastosowanie w kuchni

Warto również podkreślić kulinarny potencjał boczniaków. Mają one zwartą, mięsistą konsystencję oraz wyraźny smak umami, który przypomina mięso. Dzięki temu świetnie sprawdzają się jako jego zamiennik w wielu daniach. Boczniaki można smażyć, grillować, piec, marynować – a po odpowiednim przygotowaniu mogą z powodzeniem zastąpić np. stripsy z kurczaka, szarpane mięso w kanapkach typu pulled pork, a nawet kotlety czy steki.

Ich uniwersalność w kuchni sprawia, że coraz częściej sięgają po nie nie tylko wegetarianie, ale także osoby, które po prostu chcą ograniczyć spożycie mięsa bez rezygnowania z ulubionych potraw.

Wpływ na środowisko

Kolejnym ważnym aspektem przemawiającym za boczniakami jest ich wpływ na środowisko. Produkcja mięsa, zwłaszcza wołowiny, wiąże się z ogromnym zużyciem wody, energii oraz emisją gazów cieplarnianych, w tym metanu. Dla porównania – uprawa grzybów, w tym boczniaków, jest znacznie mniejszym obciążeniem dla planety. Boczniaki można hodować na odpadowych surowcach, a ich uprawa nie wymaga intensywnego wykorzystania zasobów naturalnych, dzięki czemu jest znacznie bardziej zrównoważona niż tradycyjna hodowla zwierząt.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link