Które ryby mają najwięcej rtęci? Tych zdecydowanie lepiej unikać

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Ryby są cenionym elementem zdrowej diety. Dostarczają białka, kwasów omega-3 i witamin. Niestety, nie wszystkie gatunki są bezpieczne. Niektóre ryby kumulują duże ilości rtęci lub innych zanieczyszczeń, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Sprawdź, które ryby zawierają najwięcej rtęci i innych szkodliwych substancji.
ryba ryby
Które ryby mają najwięcej rtęci? Sprawdź, których lepiej unikać w diecie
Shutterstock

Skąd bierze się rtęć w rybach?

Do mórz i rzek trafia rtęć głównie z przemysłu – spalania węgla, odpadów czy wydobycia surowców. W wodzie przekształca się ona w metylortęć. Jest to toksyczny związek, który kumuluje się właśnie w rybach. Najwięcej zawierają jej duże, długo żyjące drapieżniki.

Ryby o najwyższej zawartości rtęci – lista

Rekin

To jedna z ryb o najwyższej zawartości rtęci. Spożywanie mięsa rekina jest niewskazane, szczególnie dla kobiet w ciąży i dzieci.

Miecznik (Swordfish)

Mieczniki żyją długo i są wysoko w łańcuchu pokarmowym, dlatego ich mięso może zawierać znaczne ilości metylortęci.

Tuńczyk (szczególnie błękitnopłetwy i biały)

Tuńczyk, zwłaszcza duże okazy (np. albakor), kumuluje dużo rtęci. Lżejsze wersje (np. tuńczyk z puszki typu "light") są nieco bezpieczniejsze, ale także wymagają umiaru.

Makrela królewska (King Mackerel)

Nie mylić z makrelą atlantycką – makrela królewska ma bardzo wysoką zawartość rtęci.

Marlin

Kolejna duża, drapieżna ryba z wysokim poziomem rtęci. Spożywanie marlina zaleca się ograniczyć do minimum.

Ryba maślana (np. escolar, butterfish)

Chociaż nie zawiera dużo rtęci, ryba maślana budzi kontrowersje z innego powodu – zawiera trudno trawione estry woskowe (gempylotoksyny), które mogą wywołać silne dolegliwości żołądkowe. Pomimo apetycznej nazwy i smaku, wiele krajów ostrzega przed jej spożyciem.

Panga

Popularna w marketach ze względu na niską cenę, panga (pangasius) to ryba hodowana masowo w wodach Mekongu. Sama w sobie nie zawiera dużo rtęci, ale często wykrywa się w niej pozostałości antybiotyków, pestycydów i metali ciężkich. Eksperci zalecają unikanie pangi jako stałego elementu diety.

Które ryby są bezpieczne?

Na szczęście wiele ryb zawiera niewielkie ilości rtęci. Są to m.in. łosoś (szczególnie dziki), sardynki, śledź, dorsz, makrela atlantycka czy pstrąg tęczowy. Te gatunki można jeść nawet kilka razy w tygodniu, ciesząc się ich walorami zdrowotnymi.

Jak często jeść ryby?

Osoby dorosłe mogą bezpiecznie spożywać 2–3 porcje ryb tygodniowo wybierając gatunki o niskiej zawartości rtęci. Kobiety w ciąży i małe dzieci powinny unikać ryb wysoko skażonych rtęcią oraz produktów z niepewnych hodowli.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link