Kefir czy maślanka? Które z nich jest zdrowsze i czym się od siebie różnią?

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Zarówno kefir, jak i maślanka to fermentowane napoje mleczne, które mają wiele wspólnych cech, ale różnią się pod względem składu, właściwości zdrowotnych i działania na organizm. Jak kefir i maślanka wpływają na trawienie, jaki mają skład mikrobiologiczny i zawartość witamin?
kefir maślanka
Kefir czy maślanka? Które z nich jest zdrowsze i czym się od siebie różnią?
ShutterStock

Różnice między kefirem a maślanką zachodzą już w procesie fermentacji. Kefir powstaje przez fermentację mleka z użyciem tzw. ziaren kefiru – zawierają one mieszankę bakterii kwasu mlekowego i drożdży. To sprawia, że kefir ma bardziej złożony skład mikrobiologiczny. Maślanka z kolei to produkt uboczny produkcji masła. Powstaje po oddzieleniu tłuszczu z ukwaszonej śmietany. Ma mniej różnorodną florę bakteryjną i zwykle jest nieco łagodniejsza w smaku.

Probiotyki i flora jelitowa

Kefir zawiera więcej niż maślanka różnorodnych probiotyków, w tym drożdże i szczepy, które mogą wspierać mikrobiotę jelitową silniej niż maślanka. To sprawia, że jest szczególnie polecany osobom z problemami trawiennymi, po antybiotykoterapii lub w celu ogólnego wzmocnienia odporności.

Wartości odżywcze

Oba napoje są dobrym źródłem białka, wapnia, witamin z grupy B (zwłaszcza B2 i B12) i fosforu. Jednak kefir zazwyczaj zawiera nieco więcej białka i probiotyków, co czyni go bardziej „funkcjonalnym” napojem.

Maślanka bywa lekko słonawa i może zawierać więcej sodu (zależnie od marki), ale za to mniej tłuszczu niż kefir, szczególnie jeśli jest to maślanka z mleka odtłuszczonego. Oba produkty są dostępne w wersjach niskotłuszczowych.

Co wybrać?

Porównując wartość odżywczą kefiru i maślanki okazuje się, że kefir to lepszy wybór dla osób chcących zadbać o mikrobiom, odporność, trawienie i tolerujących jego kwaśniejszy smak. Maślanka jest łagodniejsza i dobrze sprawdza się jako dodatek do posiłków (np. z ziemniakami czy do chłodników). Zawiera jednak mniej probiotyków.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link