
Spis treści
Przed laty, w PRL, wiele rzeczy przygotowywało się w domu. Posiłki były więc pyszne, zdrowe i świeże. Także desery robiło się w domu. Bardzo lubiane były kolorowe, owocowe galaretki. Warto przypomnieć sobie prosty przepis sprzed lat i zrobić sobie galaretkę w domu. Wdzięczne będą nasze stawy i skóra.
Co to jest kolagen? Cud kosmetyki i remedium na zdrowie stawów
Galaretka jest nie tylko pyszna. Jest również źródłem ważnego dla naszego organizmu kolagenu. Kolagen to białko, które występuje w organizmach zwierzęcych, w tym także w organizmie człowieka. Jest głównym składnikiem tkanki łącznej i pełni funkcję strukturalną w wielu tkankach, takich jak skóra, kości, ścięgna, chrząstki i zęby. Kolagen zapewnia wytrzymałość i elastyczność tkankom, a także bierze udział w regeneracji i gojeniu się. Kolagen wspiera regenerację uszkodzonych ścian komórkowych oraz dostarcza do organizmu lecznicze aminokwasy. Wspomagają one leczenie zespołu nieszczelnego jelita, refluksu oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Kolagen - białko młodości
Kolagen bywa nazywany białkiem młodości. I nie ma w tym określeniu żadnej przesady. Ubytki kolagenu widać np., gdy przyjrzymy się kondycji skóry - staje się sucha i wiotka, a na jej powierzchni powstają zmarszczki czy bruzdy. Zmniejszenie ilości kolagenu w organizmie może przejawiać się także osłabieniem i łamliwością włosów. W pewnym momencie pojawiają się również bóle stawów i problemy z krążeniem.
Tu znajdziemy kolagen
Poziom kolagenu w organizmie jest uzależniony nie tylko od wieku, ale też stosowanej diety. Kolagen znajdziemy między innymi w:
- żelatynie spożywczej,
- galaretkach,
- kurzych łapkach,
- podrobach
Przepis na kolagenową bombę, czyli pyszną galaretkę owocową rodem z PRL
Na rynku jest wiele preparatów z kolagenem. Zamiast suplementów możemy jednak przygotować sobie pyszna bombę kolagenową w domu. Proponujemy zdrowy i odżywczy deser. Przygotujemy go z owoców i żelatyny. Czyli robimy kultową galaretkę z czasów PRL. Można ją podać z sosem waniliowym lub z bitą śmietaną. Świetnie też smakuje sama, bez dodatków. Robi się ją w bardzo prosty sposób.
Składniki
- żelatyna - 3 łyżeczki na każde 0,5 litra wody
- świeże lub mrożone owoce - nie bierzemy kiwi, mango czy ananasów - zawierają składniki, które sprawią, że galaretka nie stężeje
- coś do posłodzenie - cukier, ksylitol lub erytrytol
Przygotowanie
Owoce miksujemy na mus, potem mus słodzimy i podgrzewamy - nie doprowadzamy do wrzenia! Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do musu. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do foremek na galaretkę lub do pucharków. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż stężeje.