Czy ludzie, którzy regularnie jedzą czekoladę, mogą cieszyć się zdrowszym sercem i mniejszym ryzykiem chorób układu krążenia

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Słodka i tłusta: czekolada nie jest uosobieniem zdrowej żywności. W najlepszym razie, tylko ciemne i dość gorzkie odmiany o szczególnie wysokiej zawartości kakao przypisuje się lekkiemu działaniu obniżającemu ciśnienie krwi. Niedawno naukowcy twierdzili nawet, że czekolada pomaga w odchudzaniu. Jak się później okazało, był to celowo zaaranżowany żart.
Czy ludzie, którzy regularnie jedzą czekoladę, mogą cieszyć się zdrowszym sercem
JOKE_PHATRAPONG
ShutterStock

Osoby unikające czekolady są bardziej narażone na choroby serca – to wynik obszernego badania. Czy to oznacza, że tabliczka czekolady jest zdrową żywnością?

Związek między regularnym spożyciem czekolady a poprawą funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego u ludzi

W ramach badania, prawie 21 000 osób w wieku około 60 lat z brytyjskiego hrabstwa Norfolk zostało przebadanych pod kątem ich nawyków żywieniowych, a następnie obserwowanych przez prawie dwanaście lat. Nieco ponad 3000 – prawie 15 procent – zachorowało na chorobę wieńcową, przeszło zawał serca lub udar mózgu. Jedna piąta respondentów stwierdziła, że w ogóle nie je czekolady. Pozostali uczestnicy zjadali średnio siedem gramów dziennie – czyli pół tabliczki tygodniowo. Na podstawie ilości spożywania czekolady, naukowcy podzielili uczestników na pięć grup: od tych, którzy powstrzymywali się od czekolady, po tych, którzy spożywali średnio 25 gramów dziennie. Zespół badaczy odnotował jedenastoprocentowe obniżenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych wśród miłośników czekolady. Ryzyko udaru mózgu zmniejszyło się jeszcze bardziej. Ponadto naukowcy przeanalizowali wyniki kilku starszych badań. Wskazały one na ten sam kierunek: większe spożycie czekolady wiąże się z mniejszą liczbą chorych serc. Powodem najprawdopodobniej są tzw. flawonoidy, które występują głównie w gorzkiej czekoladzie.

Czy, dla dobra serca, powinniśmy jeść dużo czekolady

Jak wszystkie badania tego typu, także i te mają istotną wadę: fakt, że zwiększone spożycie kakao i zmniejszenie zachorowań na choroby układu krążenia idą w parze, nie dowodzi, że czekolada chroni serce. Jak to zwykle bywa w takich badaniach, naukowcy wzięli pod uwagę szereg innych czynników, które również wpływają na zdrowie serca, w tym wiek, wagę i palenie papierosów. Nie można jednak całkowicie wykluczyć, że pominęli czynniki, które mogłyby wyjaśniać zmniejszenie ryzyka. Mimo że wszyscy uczestnicy, którzy skarżyli się na problemy sercowo-naczyniowe, zostali na początku całkowicie wykluczeni z badania, możliwe również, że ich abstynencja czekoladowa wynikała z powodu złego stanu zdrowia. Można również przypuszczać, że osoby ze zdrowszym sercem – z jakiegokolwiek powodu – mają szczególnie silną ochotę na czekoladę.

Co ten wynik oznacza w praktyce? Naukowcy piszą, że nie trzeba rezygnować z czekolady z troski o serce.

Czekolada od lat budzi skrajne emocje – z jednej strony kojarzona jest z przyjemnością i słodką przekąską, z drugiej bywa uznawana za produkt niekorzystny dla zdrowia. Współczesne badania pokazują jednak, że czekolada, a dokładniej kakao, może mieć istotne właściwości prozdrowotne, o ile jest spożywana w odpowiedniej formie i ilości. Czekolada, a szczególnie jej gorzka odmiana, może stanowić wartościowy dodatek do diety. Dzięki zawartości flawanoli i składników mineralnych może wspierać układ sercowo-naczyniowy, funkcje poznawcze oraz samopoczucie. Kluczowe znaczenie ma jednak jakość produktu i umiarkowane spożycie.

Z punktu widzenia medycznego najlepszym wyborem jest: czekolada gorzka (minimum 70% kakao), z krótkim składem, o niskiej zawartości cukru, bez oleju palmowego i sztucznych dodatków. Czekolada mleczna i biała zawierają znacznie mniej kakao, a więcej cukru i tłuszczu, przez co ich wartość prozdrowotna jest ograniczona.

Dalszy ciąg materiału pod wideo
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link