Zdrowotne sekrety nasion chia

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Małe, czarne nasiona są szczególnie smaczne w musli, jogurcie lub owsiance: pseudozbożowe chia jest uważane za superżywność, co oznacza, że ma wyższą zawartość składników odżywczych niż inne produkty spożywcze. Amerykańscy naukowcy zbadali genom nasion chia. Wyniki dowodzą pozytywnego wpływu tego superfoodu na zdrowie.
Nasiona chia: bogactwo białka, witamin, błonnika i nie tylko
fot. oticki/Shutterstock
shutterstock

Nasiona chia: co to takiego i czym są uprawy sieroce?

Chia (Salvia hispanica) to roślina jednoroczna z rodziny szałwiowatych, pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Według informacji te małe, jadalne nasiona były już elementem diety Majów i Azteków. Podobnie jak amarantus, gryka i komosa ryżowa, chia jest uważana za pseudozboże, co oznacza, że można ją spożywać podobnie jak zboża. Cechą charakterystyczną nasion chia jest to, że po zmieszaniu z wodą pęcznieją i tworzą galaretowatą masę. W ostatnich latach globalny popyt na bogate w składniki odżywcze produkty z tzw. upraw sierocych, takich jak chia, proso i batat, wzrósł, zauważają naukowcy. „Uprawy sieroce” to uprawy, które odgrywają niewielką rolę na rynku światowym, w nauce i hodowli. Poza wartością odżywczą, są one ważne, ponieważ często mogą rosnąć na gruntach marginalnych, nieodpowiednich dla wielu tradycyjnych upraw zbóż – co stanowi kluczową zaletę w łagodzeniu zmian klimatu.

Liczne właściwości prozdrowotne nasion chia

Nasiona chia są małe, okrągłe i mogą być czarne, brązowe lub białe. Zawierają dużo błonnika, zdrowych tłuszczów i białka i często są składnikiem koktajli, jogurtów, owsianek, naleśników i batoników musli. Godna uwagi jest ich wysoka zawartość białka. Pszenica zawiera 14% białka, podczas gdy chia aż około 20%. Wcześniejsze badania sprawdzały korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania nasion chia. Sugerują one, że nasiona te mogą mieć pozytywny wpływ na następujące aspekty:

- wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w chia poprawiają zdrowie układu sercowo-naczyniowego i poziom cholesterolu. Przypisuje im się również właściwości przeciwnowotworowe, - wysoka zawartość błonnika w nasionach chia pomaga stabilizować poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2 i wspomaga osoby z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, - przy zawartości około 34,4 grama błonnika na 100 gramów, nasiona chia dostarczają mnóstwo błonnika wspomagającego trawienie, - białko zawarte w nasionach chia może okazać się pomocne w leczeniu raka i nadciśnienia, a ponadto ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, - nasiona chia namoczone w wodzie tworzą żel, który jest stosowany jako modyfikator tekstury, emulgator, środek żelujący i materiał kapsułkujący w produktach spożywczych, kosmetycznych i farmaceutycznych, - są również bogate w witaminy (szczególnie witaminy A i C, niacynę) i minerały (wapń, magnez, fosfor).

Jakie dodatkowe właściwości, według najnowszych badań, mają nasiona chia?

Jednak w poprzednich badaniach ochotnikom zazwyczaj podawano większe ilości nasion chia niż typowe dzienne spożycie. Efekt spożycia 15 gramów nasion chia, co odpowiada mniej więcej jednej łyżce stołowej, był bardzo słaby. W najnowszych badaniach naukowcy zaobserwowali pozytywne efekty już przy zjedzeniu 35 gramach nasion chia, na przykład u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Oprócz znanych już korzystnych właściwości, najnowsze badanie pozwoliło zidentyfikować geny i markery genetyczne, które mogą pomóc w dalszym wzmocnieniu tych prozdrowotnych właściwości. Naukowcy odkryli 29 genów zaangażowanych w biosyntezę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz 93 geny wspierające właściwości żelujące nasion chia. Badacze odkryli również 2707 genów, które prawdopodobnie tworzą małe bioaktywne peptydy z białek. Te małe biopeptydy są uwalniane w przewodzie pokarmowym i wchłaniane przez organizm. Mogą one przyczyniać się do łagodzenia problemów zdrowotnych u ludzi, z takimi schorzeniami jak: cukrzyca typu 2 i nadciśnienie. Wyniki badania mają również istotne znaczenie dla rolnictwa, które może uwzględnić prozdrowotne aspekty nasion chia w hodowlach. Badania nad lekami mogą również wykorzystać te wyniki i potencjalnie opracować innowacyjne zastosowania nasion chia.

Dalszy ciąg materiału pod wideo
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link