Czosnek i jego właściwości zdrowotne

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
W starożytnym Egipcie czosnek był uważany za świętą roślinę, która zapewniała zdrowie i siłę. W średniowieczu ludzie walczyli z wampirami, demonami i złymi duchami ząbkami czosnku. Dziś czosnek jest mniej mityczny, a bardziej niezbędny: jest podstawą włoskiego pesto i azjatyckich stir-fry. Jest też niezbędny w naszych kuchniach, niezależnie od zapachu.
Czy czosnek rzeczywiście jest zdrowy
Shutterstock

Czosnek można znaleźć w każdym dziale z warzywami i owocami w naszych sklepach. Jest też stosunkowo niedrogi. Niestety nie jest szczególnie bogaty w witaminy, ale zawiera substancję zwaną allicyną, która powstaje podczas miażdżenia, mielenia lub żucia.

Czy to prawda, że czosnek jest zdrowy?

Najpierw zła wiadomość: czosnek nie jest szczególnie bogaty w witaminy; ząbki składają się głównie z wody i węglowodanów. Papryka, pomarańcze i brokuły zawierają znacznie więcej witaminy C, a orzechy i nasiona są bogatszym źródłem witaminy E. Przynajmniej roślina zawiera pewne minerały, takie jak sód, potas, magnez i wapń. Ale jest jedna substancja, która wszystko zmienia. Powstaje, gdy ząbki czosnku są miażdżone, rozgniatane lub żute. To ona odpowiada za zapach – ostry, korzenny, nie do pomylenia. Podobno to ona sprawia, że czosnek jest zdrowy: allicyna, związek zawierający siarkę. Według licznych badań, czosnek ma szereg korzystnych właściwości zdrowotnych: regularne spożywanie czosnku może wzmocnić układ odpornościowy, poprawie może ulec krążenie krwi, a ciśnienie może się obniżyć, co może zmniejszyć ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Allicyna może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka.

Czosnek i jego właściwości pod lupą

Problem z tymi badaniami polega na tym, że zazwyczaj dostarczają one jedynie wskazówek, a nie dowodów, mówią lekarze, którzy przeprowadzili kilka badań nad skutecznością czosnku. Ich zdaniem badania te dowodzą jedynie, że czosnek jest zdrowy dla organizmu i może obniżać wskaźniki ryzyka. Nie pokazują, czy czosnek zapobiega zawałom serca, udarom mózgu czy nowotworom. Badania są bardzo zróżnicowane: niektóre opierają się jedynie na obserwacjach, a nie na badaniach klinicznych. W niektórych badaniach testowano surowy czosnek, w innych czosnek w proszku lub czosnek czarny. Dawki i czas trwania leczenia były bardzo zróżnicowane w poszczególnych badaniach. Czasami uczestnicy byli zdrowi, czasami chorzy na cukrzycę lub cierpiący na niewydolność serca. Dlatego też wyniki nie mają zastosowania ogólnego. Jedno jest pewne: czosnek może mieć działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Ząbek czosnku dziennie pomaga zachować zdrowie. Musi być jednak surowy; gotowanie lub smażenie niszczy cenne składniki odżywcze. Trzeba o tym pamiętać.

Czy nadmierne spożycie czosnku może być szkodliwe dla zdrowia?

Teoretycznie nadmierne spożycie czosnku może nawet uszkodzić błony śluzowe, a w najgorszym przypadku doprowadzić do perforacji przełyku i żołądka. Nadmierne spożycie czosnku może również prowadzić do interakcji z lekami, takimi jak antykoagulanty. Dlatego niektórzy preferują czarny czosnek, fermentowaną wersję klasycznej wersji czosnku. Świeży czosnek jest poddawany obróbce przez kilka tygodni w komorze fermentacyjnej w temperaturze około 60–90°C i przy wysokiej wilgotności powietrza. Uzyskany w ten sposób czarny czosnek zachowuje wszystkie właściwości surowego, pozbawiony jest jedynie tego charakterystycznego zapachu. Rozpuszczalne w tłuszczach substancje zapachowe przekształcają się w substancje rozpuszczalne w wodzie i są wydalane przez nerki. To samo dotyczy czosnku leżakowanego w roztworze alkoholu. Dotychczasowe badania nie są jeszcze jednoznaczne co do tego, czy czosnek rzeczywiście jest superproduktem, który może zmniejszyć ryzyko zawałów serca i raka. Niemniej jednak, czosnek jest zdrowy w umiarkowanych ilościach. W więc: czosnek? Zawsze!

Przepis na pyszną zupę czosnkową (dla 4 osób)

Składniki: - 12 ząbków czosnku, - 2 marchewki, - 150 g selera, - 1 łyżka masła lub smalcu, - 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego, - 2 liście laurowe, - 1-2 łyżeczki majeranku, - sól, pieprz czarny. Dodatkowo: - 4 kromki białego chleba, - 2 łyżki masła, - 2 cebulki dymki, - 150 g startego sera typu Gouda, - sól.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Wykonanie: 1. Obierz czosnek, marchewkę i seler. Pokrój czosnek w cienkie plasterki, a seler i marchewkę w bardzo drobną kostkę. 2. Rozpuść smalec lub masło w rondlu na średnim ogniu, dodaj czosnek i smaż delikatnie przez minutę, uważając, aby się nie przypalił. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i seler i krótko je podsmaż. 3. Do rondla wlej bulion, dodaj majeranek i liście laurowe, doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj przez 10 minut. 4. W międzyczasie pokrój biały chleb w kostkę i usmaż na maśle na złoty kolor, dopraw solą. Pokrój dymkę w krążki i zetrzyj ser. 5. Dopraw zupę solą i pieprzem. Starty ser podziel na cztery miseczki i zlej go gorącą zupą. Całość udekoruj grzankami i krążkami dymki. Smacznego!

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link