Zupa z soczewicy – przepis na zdrową, rozgrzewającą i sycącą potrawę

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Jesienią nie ma nic lepszego niż talerz gorącej, gęstej zupy. Zupa z czerwonej soczewicy to nie tylko źródło białka roślinnego, ale też witamin z grupy B, żelaza i błonnika. Wspiera odporność, poprawia trawienie i daje uczucie sytości na długo.
Zupa z soczewicą
Zupa z soczewicą
Shutterstock

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Soczewica to prawdziwa bomba odżywcza. Zawiera białko porównywalne do mięsa, ale nie obciąża żołądka. Regularne spożywanie tej rośliny strączkowej obniża poziom cholesterolu i stabilizuje cukier we krwi.

Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 marchew, 1 pietruszka, pół selera
  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy, soli i pieprzu do smaku

Podsmaż cebulę i czosnek, dodaj warzywa i przyprawy. Następnie wsyp soczewicę, zalej 1,5 litra wody i gotuj 25 minut.

Zupa, która wspiera odporność

Dodaj do niej łyżkę soku z cytryny i natkę pietruszki – witamina C pomoże w przyswajaniu żelaza. Zupa z soczewicy to doskonały sposób na lekkostrawny, pełnowartościowy posiłek.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link