16 maja - Międzynarodowy Dzień Celiakii. Ponad 380 tys. Polaków zagrożonych groźną chorobą

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Celiakia to choroba autoimmunologiczna, której nie można bagatelizować. Jej objawy bywają mylące, a diagnoza w Polsce trwa średnio aż 8 lat. Eksperci ostrzegają: niezdiagnozowana celiakia prowadzi do groźnych powikłań. Jedynym ratunkiem jest ścisła dieta bezglutenowa. 16 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii.
celiakia objawy celiakii dieta bezglutenowa gluten choroby autoimmunologiczne leczenie celiakii celiakia u dzieci gastroskopia badania na celiakię 16 maja ministerstwo zdrowia
16 maja - Międzynarodowy Dzień Celiakii. Ponad 380 tys. Polaków zagrożonych groźną chorobą
Shutterstock

Celiakia to choroba, która dotyka około 1 proc. populacji. W Polsce chorobą może być zagrożonych nawet 380 tys. Polaków. Niestety, aż 90 proc. przypadków wciąż pozostaje niezdiagnozowanych. Celiakia to nie chwilowa nietolerancja glutenu, ale przewlekła choroba immunologiczna wymagająca dożywotniego leczenia. Brak świadomości społecznej i medycznej sprawia, że pacjenci latami cierpią na niespecyficzne objawy, nie wiedząc, co im dolega.

Co to jest celiakia i jak wpływa na organizm?

Celiakia jest przewlekłą autoimmunologiczną chorobą o podłożu genetycznym, która charakteryzuje się nieprawidłową reakcją układu odpornościowego na obecny w diecie gluten – białko występujące m.in. w pszenicy, życie i jęczmieniu. W efekcie uszkadzane są kosmki jelita cienkiego. Celiakia może dawać bardzo różnorodne objawy, dlatego jej diagnozowanie trwa w Polsce średnio 8 lat – alarmują eksperci.

W celiakii w wyniku reakcji organizmu na gluten dochodzi do immunologicznego zniszczenia kosmków jelitowych odpowiedzialnych za wchłanianie. Na skutek tego zaburzone jest wchłanianie składników odżywczych i pojawiają się różnorodne objawy kliniczne. Nie zawsze są to objawy z przewodu pokarmowego, takie jak ból brzucha, przewlekła biegunka, wzdęcia czy zaparcia.

- Objawy celiakii mogą być bardzo zróżnicowane, pozajelitowe i często niecharakterystyczne, takie jak m.in.: anemia, osteoporoza, niskorosłość, opóźnione dojrzewanie i problemy z płodnością, bóle stawów, chroniczne zmęczenie, niedobory witamin i składników mineralnych, owrzodzenia jamy ustnej, objawy neurologiczne (migrena, problemy z równowagą, mrowienie, drętwienie lub ból dłoni lub stóp), depresyjność i niewyjaśniona przewlekła hipertransaminazemia (podwyższone poziomy prób wątrobowych), choroba Dühringa (skórna odmiana celiakii) i wiele innych – wyjaśnia dr hab. Piotr Dziechciarz, przewodniczący Sekcji Celiakalnej Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Dodał, że choroba może też nie dawać żadnych objawów i ujawnić się dopiero w momencie wystąpienia powikłań.

Apel pacjentów do Unii Europejskiej

Podczas kończącej się polskiej prezydencji w Radzie UE do Parlamentu Europejskiego trafiła petycja pacjentów z celiakią, wzywająca do zniesienia nierówności dotykających osoby na diecie bezglutenowej oraz do poprawy warunków życia wszystkich Europejczyków dotkniętych tą chorobą. Złożyło ją Hiszpańskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią – jedna z organizacji pacjenckich zrzeszonych w AOECS (Stowarzyszeniu Europejskich Stowarzyszeń Osób z Celiakią).

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Autorzy petycji zaapelowali w niej m.in. o zagwarantowanie jasnych kryteriów diagnozy we wszystkich krajach członkowskich oraz o gwarancję pokrycia kosztów leczenia celiakii jako elementu systemu opieki zdrowotnej finansowanej publicznie. Ich zdaniem konieczne jest także: stworzenie zachęt podatkowych i finansowych dla producentów i dystrybutorów żywności bezglutenowej, aby obniżyć ceny produktów bezglutenowych oraz zagwarantowanie dostępu do diety bezglutenowej we wszystkich formach żywienia zbiorowego, usługach gastronomicznych i noclegowych.

W petycji zaapelowano również o utworzenie europejskiego centrum ds. celiakii, które wspierałoby badania naukowe nad celiakią oraz monitorowałoby sytuację pacjentów w poszczególnych krajach.

W Polsce nie dostrzega się problemu celiakii

Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej od lat zwraca się do rządzących z podobnymi postulatami, ale póki co żaden z nich nie został zrealizowany.

- Teraz, gdy dzięki niedawno złożonej petycji pacjentów temat celiakii znalazł się na agendzie Parlamentu Europejskiego, a w całej Europie coraz więcej mówi się o profilaktyce, również polscy decydenci powinni dostrzec wagę tego problemu. To idealny moment, by podjąć konkretne działania. Mam nadzieję, że wreszcie zrozumie to także polskie Ministerstwo Zdrowia mówi Małgorzata Źródlak, prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link