
Niepokojące odkrycie naukowców. Te produkty zwiększają stan zapalny w organizmie
Wysokie spożycie żywności ultraprzetworzonej związane jest z ogólnoustrojowym stanem zapalnym – informuje „The American Journal of Medicine”.
11 września 2025, 10:51

Dlaczego wysokobiałkowe przekąski nie sprzyjają odchudzaniu?
Ostatnimi czasy sklepowe półki uginają się od wysokoproteinowych przekąsek. Serki, lody czy batony z dodatkiem białka są szeroko reklamowane jako produkty wspierające odchudzanie. Jednak jak pokazują badania, ultraprzetworzona żywność, nawet jeśli jest „wysokobiałkowa”, nie jest skutecznym sposobem na ograniczenie przejadania się i długotrwałą kontrolę masy ciała.
24 sierpnia 2025, 17:04

Ultraprzetworzona żywność szkodzi mózgowi i psychice. Ekspertka ostrzega przed skutkami UPF
Coraz więcej badań wskazuje, że żywność ultraprzetworzona (UPF – ultra-processed food) może nie tylko prowadzić do otyłości, ale także pogarszać kondycję psychiczną i jakość snu. Dietetyczka Małgorzata Słoma-Krześlak ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego ostrzega, że UPF wpływa na mózg, wywołując m.in. stany lękowe i depresję.
04 sierpnia 2025, 07:09