
Spis treści
UPF i konsekwencje dla zdrowia
W dobie szybkiego stylu życia i łatwego dostępu do gotowych dań, coraz więcej osób sięga po żywność ultraprzetworzoną. Chipsy, napoje gazowane, batoniki proteinowe czy dania instant są wygodne, ale mogą mieć poważne konsekwencje dla zdrowia — nie tylko fizycznego, lecz także psychicznego.
Jak podkreśla dr Małgorzata Słoma-Krześlak, specjalistka ds. żywienia ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, nadmiar ultraprzetworzonych produktów w diecie może prowadzić do zaburzeń nastroju, problemów z koncentracją i snu, a nawet zwiększyć ryzyko depresji.
Czipsy i batoniki proteinowe mogą szkodzić
- Nadmierne spożycie ultraprzetworzonej żywności może mieć negatywny wpływ na ciało i umysł – przestrzega dietetyczka. UPF cechuje obecność składników, których na co dzień nie używa się w domowych kuchniach: emulgatorów, wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników. W procesie produkcji jest ona wielokrotnie przetwarzana.
Jak wskazało w komunikacie biuro prasowe Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, zaliczają się do niej zarówno chipsy i słodzone napoje gazowane, jak i gotowe dania oraz produkty pozornie postrzegane jako zdrowe, np. batoniki proteinowe.
- W dobie łatwego dostępu do szybkich posiłków i przekąsek typu instant coraz więcej badań wskazuje, że żywność ultraprzetworzona może mieć niepokojący wpływ nie tylko na nasze ciało, ale również na umysł – wskazała dr Słoma-Krześlak.
Jak ultraprzetworzona żywność wpływa na mózg i układ nerwowy?
Dietetyczka wyjaśniła, że dieta ma bezpośredni wpływ na stan mikrobioty jelitowej, która oddziałuje na układ nerwowy. Ultraprzetworzona żywność sprzyja stanom zapalnym, zaburza równowagę bakterii jelitowych oraz wpływa na układ dopaminergiczny, które reguluje odczuwanie przyjemności oraz motywację.
- Wszystko to może nasilać objawy depresji oraz lęku. W badaniach epidemiologicznych wykazano, że zwiększenie w diecie o 10 proc. udziału UPF może wiązać się z 11 proc. wyższym ryzykiem depresji – zaznacza dietetyczka.
Problemy ze snem, koncentracją i nastrojem
Ultraprzetworzona żywność może negatywnie wpływać na koncentrację, orientację przestrzenną i zdolność logicznego myślenia, a także jakość snu. Śląski Uniwersytet Medyczny wskazał, że szczególnie u dzieci i nastolatków jej nadmierne spożycie może wpłynąć na zaburzenia odżywiania.
- Choć żywność ultraprzetworzona jest powszechnie dostępna i atrakcyjna smakowo, jej nadmiar może negatywnie wpływać na nasz mózg, sen i zdrowie psychiczne – podkreśliła Małgorzata Słoma-Krześlak.
Dodała, że nawet niewielkie zmiany w codziennej diecie – bez skrajnych restrykcji, ale z większą świadomością na temat jedzenia – mogą poprawić jakość życia.